Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!sgh.waw.pl!aks0n.sgh
.waw.pl!rmalko
From: Renata MALKOWSKA <r...@s...waw.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: 2 salatki: z kopru wloskiego, pomaranczy
Date: Tue, 7 Mar 2000 18:44:59 +0100
Organization: Warsaw School of Economics
Lines: 47
Message-ID: <P...@a...sgh.waw.pl>
NNTP-Posting-Host: aks0n.sgh.waw.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=US-ASCII
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:24384
Ukryj nagłówki
Witam,
1)
kiedys, ktos ;) prosil o przepis na salatke z kopru
wloskiego:
2 sredniej wielkosci surowe ogorki,
1 koper wloski,
dobry ocet winny, oliwa, czosnek, sol, bialy pieprz
Warzywa pokroic w sredniej wielkosci kostke.
Moze tez byc wersja ze smietana doprawiona sola i pieprzem;
2)
nie wiem skad mam przepis, ale wielokrotnie z niego korzystalam
i bardzo mi smakowala salatka zrobiona w nastepujacy sposob:
pokrojone w kostke:
2 pomarancze,
1 cytryna,
1 cebula;
oliwa, sol
a propos tejze salatki mam pytanie, czy ona pasuje do jakiegos
dania, alkoholu ??? - do tej pory podawalam to jako "ciekawostke"
kulinarna w ramach oczekiwania na danie glowne;
3)
jest w Warszawie cukiernia (nie mam w niej udzialow ;)), przy
ktorej niech sie schowaja wszystkie inne. Ilekroc musze miec
dobre ciasto, a nie mam czasu aby upiec kupuje tam (w okresach,
kiedy jest duzy popyt na wypieki, trzeba zamawiac wczesniej). Te
ciasta nie sa przeslodzone, a smakuja ... mniam.
Podaje namiary: cukiernia "Irena" na ulicy Zakopianskiej (kiedys
byli na ulicy Francuskiej);
4)
poniewaz jest to dopiero moj drugi post, a czytuje Was tak mniej
wiecej od roku - to chyba trzeba mnie zaliczyc do grupy
"czytaczy" (informacja do statystyki Ostrego ;)).
Pozdrawiam
R.
|