Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ale jajo! Ale jajo!

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ale jajo!

Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!border1.nntp.ams1.giganews.com!nntp.giganews.com!newsfeed.neostrada.pl!un
t-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POS
TED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.3.1 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:WVna3GXIkNrWk+SROED9CahY+dk=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <5b47c879$0$584$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Ale jajo!
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
Date: 12 Jul 2018 21:30:33 GMT
Lines: 39
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.77.213
X-Trace: 1531431033 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 584 79.185.77.213:51626
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:381093
Ukryj nagłówki

http://www.zdrowie.senior.pl/75,0,Juz-jedno-jajko-dz
iennie-zmniejsza-ryzyko-chorob-serca-i-udaru,28446.h
tml

,,(...) W 9-letnim badaniu przeprowadzonym przez uczonych z Uniwersytetu
Pekińskiego uzwględniono dane ponad 400 tysięcy ludzi. Ustalono, że
niewielkie ilości jaj jedzone regularnie bardzo pozytywnie wpływają na
zdrowie. Dokładniej, odkryto że ludzie serwujacy sobie średnio 0,76 jajka
dziennie, wykazują o 11 procent mniejsze prawdopodobieństwo rozwoju chorób
sercowo-naczyniowych i o 18 procent niższe ryzyko śmierci z powodu tych
chorób w porównaniu do ludzi, w których jadłospisie jaj w ogóle nie było.

Ponadto jedzenie nie więcej niż jednego jajka dziennie oznaczało o 26 proc.
niższe ryzyko udaru krwotocznego i o 28 proc. niższe ryzyko śmierci w
wyniku udaru krwotocznego w porównaniu do osób rzadko umieszczających jaja
w swoim menu.

Jajka długo były ,,na cenzurowanym" w świecie kardiologicznym ze względu na
wysoką zawartość cholesterolu w żółtku, ale nie jest to wszak ten sam
cholesterol, który produkuje nasz organizm. Najnowsze badania wykazały, że
jaja pomagają one w poprawie wskaźników tzw. dobrego cholesterolu, czyli
lipoprotein o dużej gęstości (HDL), będącego ważnym składnikiem wszystkich
komórek i pomagającego w usuwaniu innych szkodliwych form cholesterolu z
krwioobiegu.

Jajka zawierają duże ilości białka, witamin i składników bioaktywnych,
takich jak fosfolipidy. Co więcej, dostarczają też dużych ilości choliny,
która jest ważnym składnikiem odżywczym dla funkcji poznawczych i może
chronić przed chorobą Alzheimera.

Jak podkreślają autorzy, istotne znaczenie dla ewentualnego efektu
ochronnego ma sposób przyrządzania jaj. Wiadomo, że smażenie ich na maśle
czy ,,topienie" w majonezie nie jest prozdrowotnym spsoobem ich serwowania.
Jednakże gotowane jajka i dodawane do innych potraw okazują się być bardzo
pożytecznym składnikiem diety.

O badaniach napisano w magazynie Heart."


--
XL

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?
SZOK
Kara wiezienia.