Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ale jajo!

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ale jajo!

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »


1. Data: 2018-07-12 23:30:33

Temat: Ale jajo!
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

http://www.zdrowie.senior.pl/75,0,Juz-jedno-jajko-dz
iennie-zmniejsza-ryzyko-chorob-serca-i-udaru,28446.h
tml

,,(...) W 9-letnim badaniu przeprowadzonym przez uczonych z Uniwersytetu
Pekińskiego uzwględniono dane ponad 400 tysięcy ludzi. Ustalono, że
niewielkie ilości jaj jedzone regularnie bardzo pozytywnie wpływają na
zdrowie. Dokładniej, odkryto że ludzie serwujacy sobie średnio 0,76 jajka
dziennie, wykazują o 11 procent mniejsze prawdopodobieństwo rozwoju chorób
sercowo-naczyniowych i o 18 procent niższe ryzyko śmierci z powodu tych
chorób w porównaniu do ludzi, w których jadłospisie jaj w ogóle nie było.

Ponadto jedzenie nie więcej niż jednego jajka dziennie oznaczało o 26 proc.
niższe ryzyko udaru krwotocznego i o 28 proc. niższe ryzyko śmierci w
wyniku udaru krwotocznego w porównaniu do osób rzadko umieszczających jaja
w swoim menu.

Jajka długo były ,,na cenzurowanym" w świecie kardiologicznym ze względu na
wysoką zawartość cholesterolu w żółtku, ale nie jest to wszak ten sam
cholesterol, który produkuje nasz organizm. Najnowsze badania wykazały, że
jaja pomagają one w poprawie wskaźników tzw. dobrego cholesterolu, czyli
lipoprotein o dużej gęstości (HDL), będącego ważnym składnikiem wszystkich
komórek i pomagającego w usuwaniu innych szkodliwych form cholesterolu z
krwioobiegu.

Jajka zawierają duże ilości białka, witamin i składników bioaktywnych,
takich jak fosfolipidy. Co więcej, dostarczają też dużych ilości choliny,
która jest ważnym składnikiem odżywczym dla funkcji poznawczych i może
chronić przed chorobą Alzheimera.

Jak podkreślają autorzy, istotne znaczenie dla ewentualnego efektu
ochronnego ma sposób przyrządzania jaj. Wiadomo, że smażenie ich na maśle
czy ,,topienie" w majonezie nie jest prozdrowotnym spsoobem ich serwowania.
Jednakże gotowane jajka i dodawane do innych potraw okazują się być bardzo
pożytecznym składnikiem diety.

O badaniach napisano w magazynie Heart."


--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także

 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ciasto rzadkie na naleśniki
Ciasto rzadkie na naleśniki
Kara za oszukiwanie na maśle
Boki zrywać po sobocie ?
Mój przysmak nad przysmaki :-)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

To.
Gruszkami zasypanam!
Arszenik w ryzu
jabłka
Moje kuchenne ,,teorie" ?

zobacz wszyskie »



  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X