« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-08-12 13:37:29
Temat: Automat do chlebaChcę kupić sobie automat do chleba i wypiekać w domu pieczywo.
Podobają mi się te modele:
- Clatronic BBA 2867
- Severin BM 3989
- Alaska BM 2000
Na razie jestem nastawiony na Clatronica, przejrzałem instrukcję, ma spore
możliwości, sam automat chyba najciekawiej się prezentuje... Macie w domu coś
takiego? :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-08-12 16:03:11
Temat: Re: Automat do chlebaUżytkownik "Jacek Popławski" napisał:
> Podobają mi się te modele:
> - Clatronic BBA 2867
> - Severin BM 3989
> - Alaska BM 2000
>
> Na razie jestem nastawiony na Clatronica, przejrzałem instrukcję, ma spore
> możliwości, sam automat chyba najciekawiej się prezentuje... Macie w domu coś
> takiego? :)
Mam Bifinett. Jestem zadowolony. Na Allegro juz za 90zł kupisz.
Pyszny chlebek.
Pozdrawiam
--
________________________________
-=Elwood=-
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-08-12 16:20:47
Temat: Re: Automat do chlebamy newsreader told me that -=Elwood=- wrote:
> Pyszny chlebek.
A z czego robisz i jaki?
Nigdzie nie doczytałem ile trwa przygotowanie jednego chleba i jak to dokładnie
wygląda. Wsypuje się mąkę, drożdze, etc do automatu czy samemu trzeba najpierw
zrobić ciasto?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-08-12 16:23:58
Temat: Re: Automat do chleba
Użytkownik "Jacek Popławski" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:slrnfbud3v.f17.jpopl@darkwood.darkdomain...
> my newsreader told me that -=Elwood=- wrote:
>> Pyszny chlebek.
>
> A z czego robisz i jaki?
> Nigdzie nie doczytałem ile trwa przygotowanie jednego chleba i jak to
> dokładnie
> wygląda. Wsypuje się mąkę, drożdze, etc do automatu czy samemu trzeba
> najpierw
> zrobić ciasto?
Moi rodzice mają maszynkę kenwooda.
Składniki wsypują wszystkie na raz ( jedynie rodzynki dodają po 20 minutach)
i pieką w sumie 3 h
--
Pozdrawiamy
Marta i Arek 23 miesiące ( z nadzieją na swoją maszynkę)
www.arek.cba.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-08-12 17:27:35
Temat: Re: Automat do chlebamy newsreader told me that Bunny wrote:
> Moi rodzice mają maszynkę kenwooda.
> Składniki wsypują wszystkie na raz ( jedynie rodzynki dodają po 20 minutach)
> i pieką w sumie 3 h
Czyli żeby mieć chlebek na rano trzeba go przygotować wieczorem i ustawić na
określoną godzinę w nocy, dzięki za informacje.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-08-14 23:23:59
Temat: Re: Automat do chlebaJacek Popławski pisze:
> Nigdzie nie doczytałem ile trwa przygotowanie jednego chleba i jak to dokładnie
> wygląda. Wsypuje się mąkę, drożdze, etc do automatu czy samemu trzeba najpierw
> zrobić ciasto?
Całość operacji zawiera się we włożeniu do foremki składników w
określonej kolejności. Najpierw wlewasz płyn (woda, mleko, piwo, itd.),
potem wsypujesz mąkę/mieszankę, na końcu drożdże - tak, żeby przed
rozpoczęciem mieszania nie zetknęły się z wodą. Drożdże zdecydowanie
polecam suche (piekarskie instant, "w proszku"), dają bardzo powtarzalne
wyniki pieczenia i są mniej czułe na początkową temperaturę składników.
Czas pieczenia - na programie zwykłym ok. 3h20m, na szybkim 2h20m.
Fishman
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-08-14 23:25:30
Temat: Re: Automat do chleba> Mam Bifinett. Jestem zadowolony. Na Allegro juz za 90zł kupisz.
Zdecydowanie potwierdzam. Marka jest mniej ważna, najważniejsze by miał
dwa mieszadła. A za cenę jednego Clatronica kupisz 3 czy 4 Bifinetty ;)
Fishman
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-08-14 23:53:10
Temat: Re: Automat do chleba** Fishman <a...@m...pl> wrote:
>> Nigdzie nie doczytałem ile trwa przygotowanie jednego chleba i jak to
>> dokładnie wygląda. Wsypuje się mąkę, drożdze, etc do automatu czy samemu
>> trzeba najpierw zrobić ciasto?
> Całość operacji zawiera się we włożeniu do foremki składników w określonej
> kolejności. Najpierw wlewasz płyn (woda, mleko, piwo, itd.), potem wsypujesz
> mąkę/mieszankę,
Dla ułatwienia podpowiem czemu (Jacek o ile go znam z Usenetu jest umysłem
ścisłym). :) Jakbyś najpierw sypnął proszku to zalewając go potem płynem
zapchasz mniejsze szczeliny. Nalewając najpierw cieczy, a potem dosypując
proszku unikniesz sytuacji, w której proszek znajdzie się w miejscu słabo
dostępnym dla mieszadeł.
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-08-15 00:07:07
Temat: Re: Automat do chleba
"Konrad Kosmowski" <k...@k...net> wrote in message
news:6sr9p4-96h.ln1@kosmosik.net...
> ** Fishman <a...@m...pl> wrote:
>
> >> Nigdzie nie doczytałem ile trwa przygotowanie jednego chleba i jak to
> >> dokładnie wygląda. Wsypuje się mąkę, drożdze, etc do automatu czy
samemu
> >> trzeba najpierw zrobić ciasto?
>
> > Całość operacji zawiera się we włożeniu do foremki składników w
określonej
> > kolejności. Najpierw wlewasz płyn (woda, mleko, piwo, itd.), potem
wsypujesz
> > mąkę/mieszankę,
>
> Dla ułatwienia podpowiem czemu (Jacek o ile go znam z Usenetu jest umysłem
> ścisłym). :) Jakbyś najpierw sypnął proszku to zalewając go potem płynem
> zapchasz mniejsze szczeliny. Nalewając najpierw cieczy, a potem dosypując
> proszku unikniesz sytuacji, w której proszek znajdzie się w miejscu słabo
> dostępnym dla mieszadeł.
Proponuję jeszcze inaczej aby chronić simeringi - na mieszadła nalać trochę
oleju i włączyć na pozycje ciasto (Teig), bez pieczenia. To może być cała
dawka tłuszczu, przewidziana w recepturze, mieszadła kręcąc się posmarują
simeringi. Wlać płyn, nasypać mąkę wymieszaną w osobnym naczyniu (ja to
robię na szalce wagi) z igredencjami (cukier, sól, przyprawy), na końcu
wsypać drożdże, można pokruszyć świeże (te daję w ilości 1/4 paczki drożdży
na 80dag mąki). Znowu załączyć na "ciasto" i automat je wyrobi. Po 15
minutach (sygnale końca procesu) przełączam na pełną procedurę wypieku
chleba (około 3:25h), lubwyjmuję ciasto z foremki automatu i piekę w formie
w piekarniku (160°C) przez godzinę (na termoobiegu). Oczywiście można upiec
z tego lub podobnego ciasta bułki lub inne wyroby piekarnicze np "solanki".
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-08-15 01:00:23
Temat: Re: Automat do chleba"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:f9tgcu$95j$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Proponuję jeszcze inaczej aby chronić simeringi - na mieszadła nalać
trochę
> oleju i włączyć na pozycje ciasto (Teig), bez pieczenia. To może być cała
> dawka tłuszczu, przewidziana w recepturze, mieszadła kręcąc się posmarują
> simeringi. Wlać płyn (woda, mleko, piwo), nasypać mąkę wymieszaną w
osobnym naczyniu (ja to
> robię na szalce wagi) z ingredencjami (cukier, sól, przyprawy), na końcu
> wsypać drożdże, można pokruszyć świeże (te daję w ilości 1/4 paczki
drożdży
> na 80dag mąki). Znowu załączyć na "ciasto" i automat je wyrobi. Po 15
> minutach (sygnale końca procesu) przełączam na pełną procedurę wypieku
> chleba (około 3:25h), lub wyjmuję ciasto z foremki automatu i piekę w
formie
> w piekarniku (160°C) przez godzinę (na termoobiegu). Oczywiście można
upiec
> z tego lub podobnego ciasta bułki lub inne wyroby piekarnicze np
"solanki".
Doskonały chleb na piwie Tyskim:
20 dag mąki żytniej
30 dag maki krupczatki
30 dag zwykłej pszennej
4 płaskie łyżeczki cukru
4 płaskie łyżeczki soli
2 łyżki kminku
400 ml piwa "Tyskie"
50 dag oleju słonecznikowego
2,5 dag - 1/4 paczki świeżych drożdży
Wlać olej po połowie na mieszadła - włączyć na chwilę automat na pozycji
ciasto (Teig) - jak na makaron, wyłączyć, wlać płyn, mąkę wymieszać z solą,
cukrem, kminkiem na przykład w miseczce i wsypać do foremki automatu
(najlepiej robić to wyjąwszy foremkę z maszyny - nie nasypie się na
grzałkę), na wierzch pokruszyć drożdże. Załączyć automat na tej samej
pozycji - ciasto będzie wyrabiane przez około 15 min, czasem dobrze mu pomóc
drewnianą szpatułką - postrącać oklejone na ściankach a nie wymieszane z
resztą kawałki ciasta... Po ukończeniu (sygnale) przełączyć na wypiek główny
(jeżeli będziemy piec w automacie) - ciasto będzie jeszcze raz wyrobione -
dzięki czemu będzie dużo lepszej jakości. Można też przełączyć na wyrabianie
ciasta drożdżowego (bez pieczenia) piekarnik będzie wyrabiał i sterował
procesem rośnięcia ciasta, mozna się zając czym innym - automat
zasygnalizuje koniec, bądź po odczytaniu z timera automatu okresu jaki
pozostaje do końca nastawić sobie sygnalizację w komórce czy zegarku np. na
5 - 10 min przed końcem - będzie czas na przygotowanie foremki
(posmarowanie, posypanie tartą bułką czy mąką na którą ciasto zostanie
wyłożone do ponownego rośnięcia. Po wyrównaniu powierzchni i spryskaniu jej
wodą można ją posypać kminkiem lub innymi przyprawami (np. makiem) i po
wyrośnięciu wypiec.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |