| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-06-19 09:23:23
Temat: Odp: BUDYŃdo kislu to tarte jabłka, wiśnie, brzoskwinie...
kachna
Użytkownik "Jola L-L" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:9gn4qv$slt$1@news.tpi.pl...
> > dzem to do kiślu ;-)
> > ra
>
> pierwszem slyszem...
> Jola L-L
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-06-19 09:23:51
Temat: Odp: BUDYŃzrobię na pewno!
kachna
Użytkownik "asia" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9gn1mi$3vf$1@news.tpi.pl...
>
> kasiek <k...@w...ps.pl> wrote in message
> news:9gmtrj$3d3$1@zeus.man.szczecin.pl...
> > napiszcie jak zrobic żeby był jakis inny...
> > ja czasem do czekoladowego daję rodzynki.
>
> ja uwielbiam budyn, najchetniej czekoladowy lub waniliowy z herbatnikami.
Do
> miaseczki herbatnik, na to troche budyniu, znowu herbatnik, budyn, ... Jem
> zaraz jak troszke przestygnie (jakies 5 minut).
> sprobuj jest pyszne
> Asia
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-19 09:33:31
Temat: Re: Odp: BUDYŃOn Tue, 19 Jun 2001 11:23:23 +0200, "kasiek"
<k...@w...ps.pl> wrote:
>do kislu to tarte jabłka, wiśnie, brzoskwinie...
>kachna
>
w ogole do kislu/kisielu - owoce jak najbardziej zywe, dzem -
sok/syrop do budyniu. ale moze zrobic Z dzemu kisiel???????
Krysia
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-19 09:39:14
Temat: Re: BUDYŃkasiek wrote:
>
> napiszcie jak zrobic żeby był jakis inny...
> ja czasem do czekoladowego daję rodzynki.
> kachna
a probowaliscie robic sami, nie z torebki?
budyń
Informacje ogólne:
Rodzaj diety: wegańska
Kategoria: desery i łakocie
Skala trudności: *
Składniki:
5 deko mąki ziemniaczanej
ew. 2 płaskie łyżeczki kakao (karob też może być)
1/2 litra mleka sojowego
słód do smaku
Przepis:
Zagotować mleko (ze słodem) odlewając pół szklanki do miseczki.
Pół szklanki zimnego mleka zmieszać z mąką i kakao, mieszając
energicznie wlewać do zagotowanego mleka ze slodem. Przelać do naczyń,
oziębić i jeść.
Przetestowane!
Nadesłał(a): deGzyra
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-19 09:40:04
Temat: Budyń bananowy (bylo:Re: BUDYŃ)
a ten z grupy - dla przypomnienia :)
Budyń bananowy
Informacje ogólne:
Rodzaj diety: lakto-ovo-vege
Kategoria: desery i łakocie
Skala trudności: *
Składniki:
1 łyżka masła,
1/2 szklanki cukru,
2 jaja,
3/4 szklanki mąki,
1/2 szklanki śmietany,
2 pokrojone banany
Przepis:
Utrzeć masło z cukrem i stopniowo dodawać żółtka, mąkę i śmietanę,
dobrze ucierając. Do gładkiej masy dodać drobno pokrojone banany oraz ubite
na pianę białka. Wyłożyć
do wysmarowanej formy, przykryć folią, wstawić do większej formy z
wrzącą wodą i umieścić w piekarniku na 30-35 min.
Nadesłał(a): Rena [r...@w...pl] , dnia: 2001-02-16
Źródło: gr.dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor:Z.Wodecki
pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-19 09:44:52
Temat: Re: BUDY?tp ja jeszcze dodam baked custard, czyli budyn pieczony (Sorki,
Kasia...- piekarnik potrzebny...).
Pol litra mleka - w to wbic 2 spore jaja i mieszac, mieszac az
nie bedzie jajecznych kawalkow na wierzchu, jak sie przestanie
mieszac. Dosypac cukru jakies wanilli, mozna sypnac kokosa. To
wlac doniezbyt glebokiego naczynia i becnac do piekarnika w bain
Marie czyli glebsza blache wypelniona goraca woda, piekarnik
raczej z tych mniej goracych - no moze ze 150 stopni najwiecej -
ja jestem niecierpliwa i niby cholery pilnuje, ale piekarnik robi
sie za cieply i calosc zaczyna bulgotac i sie nie tyle warzy ile
rozdziela. Przezroczysty plyn, ktorym to podplywa i tak jest
snaczny - taki troche syropowaty.
wracam do tematu. Dobrze wierzch oproszyc starta galka muszkat. i
piec az sie zetnie a brzegi sie zrumienia.
Trzesie sie jak galareta, jasne w kolorze i bardzo smaczne. Samo.
Z jakims owocowym sosem ("couli"), jako dodatek do deseru
Wersja elegamcka - creme caramel - to, co wyzej, tyle ze naczynie
ma na spodzie warstwe karmelu (garnek - woda plus duzo cukru -
gotowac, pilnowc, przelac szybko bo bedzie dymic...) (chinska
wersja tego nazywa sie "burnt milk").
wersja elegancka TEGO zawiera w sobie mieszanke mleka i smietany,
ale juz nie przesadzajmy...
czy bardzo odeszlam od prawdziwego przepisu Wladyslawie?
Krysia
P.S. Przedwczoraj byla legumina ze slodkich acz przechodzonych
buleczek i zostalo za duzo "zalewy" wiec byl ten budyniowaty
cosik....
>kasiek wrote:
>>
>> napiszcie jak zrobic ?eby by? jakis inny...
>> ja czasem do czekoladowego daj? rodzynki.
>> kachna
>
>a probowaliscie robic sami, nie z torebki?
>
>budy?
>Informacje ogólne:
>
> Rodzaj diety: wega?ska
> Kategoria: desery i ?akocie
> Skala trudno?ci: *
>
>Sk?adniki:
>
> 5 deko m?ki ziemniaczanej
> ew. 2 p?askie ?y?eczki kakao (karob te? mo?e by?)
> 1/2 litra mleka sojowego
> s?ód do smaku
>
>Przepis:
>
> Zagotowa? mleko (ze s?odem) odlewaj?c pó? szklanki do miseczki.
> Pó? szklanki zimnego mleka zmiesza? z m?k? i kakao, mieszaj?c
>energicznie wlewa? do zagotowanego mleka ze slodem. Przela? do naczy?,
>ozi?bi? i je??.
>
> Przetestowane!
>
>Nades?a?(a): deGzyra
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-19 10:19:13
Temat: inne budynie (bylo:Re: BUDYŃ)kasiek wrote:
>
> napiszcie jak zrobic żeby był jakis inny...
> ja czasem do czekoladowego daję rodzynki.
> kachna
w puszccce jest jeszcze cale duzo innych - z kalafiora, z warzyw, z
jarmuzu, z ego i owego - bardzo zaskakujace skladniki nieraz ;)
np. spojrzcie na to:
budyń ze szpinaku
Informacje ogólne:
Rodzaj diety: lakto-ovo-vege
Kategoria: zapiekanki i pizza
Skala trudności: *
Składniki:
1 kg szpinaku
zielona pietruszka
2 łyżki leju sojowego lub słonecznikowego
2 jaja
5 łyżek płatków owsianych
2/3 szkl. mleka
3 łyżki otrąb lub bułki tartej
3 ząbki czosnku
sól
mielona ostra papryka
pieprz
masło i bułka tarta do formy
Przepis:
Szpinak i pietruszkę krótko gotować w osolonej wodzie, odcedzić,
osączyć, posiekać. Płatki owsiane namoczyć w mleku, czosnek rozetrzeć z
solą, żółtka utrzeć z olejem, z
białek ubić pianę. Wszystkie składniki połączyć, dodać przyprawy do
smaku. Masę włożyć do formywysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Formę zamknąć, gotować
ok. 1 godz. w łaźni wodnej wstawić przykrytą formę lub garnek do
rondla z gotującą sie wodą). Podawać z sosami, ziemniakami, ryżem.
Nadesłał(a): Rena [r...@w...pl] , dnia: 2000-12-18
Źródło: Kuchnia wegetariańska po polsku, Zofia Wieczorek-Chełmińska,
Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992
pozdr.
pat
ps: jesli chcecie znalezc inne przepisy na budynie wejdzcie do dzialu "od A
do Z" i pod B je znajdziecie.
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-19 10:24:52
Temat: Odp: inne budynie (bylo:Re: BUDYŃ)wszystko ładnie ale ja nie mogę odpalic tych stron :( może nasza siec coś
słabuje...
będę próbować
kachna
Użytkownik "PatryCCCja" <k...@s...pl> napisał w wiadomości
news:3B2F2721.71EADD47@spinacz.pl...
> kasiek wrote:
> >
> > napiszcie jak zrobic żeby był jakis inny...
> > ja czasem do czekoladowego daję rodzynki.
> > kachna
>
> w puszccce jest jeszcze cale duzo innych - z kalafiora, z warzyw, z
> jarmuzu, z ego i owego - bardzo zaskakujace skladniki nieraz ;)
> np. spojrzcie na to:
>
> budyń ze szpinaku
> Informacje ogólne:
>
> Rodzaj diety: lakto-ovo-vege
> Kategoria: zapiekanki i pizza
> Skala trudności: *
>
> Składniki:
>
> 1 kg szpinaku
> zielona pietruszka
> 2 łyżki leju sojowego lub słonecznikowego
> 2 jaja
> 5 łyżek płatków owsianych
> 2/3 szkl. mleka
> 3 łyżki otrąb lub bułki tartej
> 3 ząbki czosnku
> sól
> mielona ostra papryka
> pieprz
> masło i bułka tarta do formy
>
> Przepis:
>
> Szpinak i pietruszkę krótko gotować w osolonej wodzie, odcedzić,
> osączyć, posiekać. Płatki owsiane namoczyć w mleku, czosnek rozetrzeć z
> solą, żółtka utrzeć z olejem, z
> białek ubić pianę. Wszystkie składniki połączyć, dodać przyprawy do
> smaku. Masę włożyć do formywysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
> Formę zamknąć, gotować
> ok. 1 godz. w łaźni wodnej wstawić przykrytą formę lub garnek do
> rondla z gotującą sie wodą). Podawać z sosami, ziemniakami, ryżem.
>
> Nadesłał(a): Rena [r...@w...pl] , dnia: 2000-12-18
> Źródło: Kuchnia wegetariańska po polsku, Zofia Wieczorek-Chełmińska,
> Polskie Towarzystwo Ekonomiki Gospodarstwa Domowego, Warszawa 1992
>
> pozdr.
> pat
> ps: jesli chcecie znalezc inne przepisy na budynie wejdzcie do dzialu "od
A
> do Z" i pod B je znajdziecie.
> --
> Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
> PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
> SPINACZ http://www.spinacz.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-19 11:20:10
Temat: Re: Re: inne budynie (bylo:Re: BUDYŃ)kasiek wrote:
>
> wszystko ładnie ale ja nie mogę odpalic tych stron :( może nasza siec coś
> słabuje...
> będę próbować
nie, jak za duzo osob uzywa wyszukiwarki zaawansowanej to sie baza
wiesza...
za jakis czas powinno dzialac bo juz napisalam do admina zeby odblokowal.
juz sie nie moge doczekac az zrobie nowa wersje i tam takich problemow nie
bedzie :))
pozdr.
pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-19 12:44:45
Temat: Re: BUDYŃDo kislu to sos waniliowy.
slav
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |