« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-05-14 08:34:03
Temat: Babki i inne ciastaWitam,
chciałem poprosić o poradę,
jak piekę babkę lub inne ciasta, w których spulchniaczem jest proszek
do pieczenia to brzeg bardzo mało wyrasta a na środku to prawdziwa
góra się robi. Ciasto po upieczeniu wygląda jak Ślęża (bo ja to spod
Wrocławia jestem).
Ciasto wkładam do letniego piekarnika ustawiam temperaturę na ok. 150
a po ok. 20 min zwiększam do 180. Kiedyś próbowałem od razu ustawić
180 ale było jeszcze gorzej - ciasto wysychało z wierzchu i pękało -
wyglądało jak wulkan (czyli dawniej Ślęża - która jest wygasłym
wulkanem). :-)
Czy możecie mi doradzić co powinienem zmienić w technologii pieczenia?
Z góry dziękuję.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-05-14 08:41:03
Temat: Re: Babki i inne ciasta
> Ciasto wkładam do letniego piekarnika ustawiam temperaturę na ok. 150
> a po ok. 20 min zwiększam do 180. Kiedyś próbowałem od razu ustawić
> 180 ale było jeszcze gorzej - ciasto wysychało z wierzchu i pękało -
> wyglądało jak wulkan (czyli dawniej Ślęża - która jest wygasłym
> wulkanem). :-)
> Czy możecie mi doradzić co powinienem zmienić w technologii pieczenia?
Jesli masz taki piekarnik ze mozesz włączac osobno godne i dolne grzalki to
ja radzę, zeby po wstawieniu ciasta do nagrzanego piekarnika wyłączyć górne
grzałki i włączyć je pod koniec pieczenia. To, co u Ciebie powstaje to
skutek zbyt szybkiego spieczenia górnej warstwy ciasta.
Jesli jednak nie masz mozliwosci wyłączenia grzania od góry to moze wkłądaj
je do słabiej nagrzanego, tak ok. 80-100 stopni, wtedy zdązy wyrosnąć niz
się spiecze.
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-14 08:49:21
Temat: Re: Babki i inne ciastaBasia <b...@o...pl>, w poście: c820ij$6m4$...@a...news.tpi.pl
napisał(-a) m.in.:
> Jesli masz taki piekarnik ze mozesz wł?czac osobno godne i dolne
Niestety nie mam takiej możliwości.
> Jesli jednak nie masz mozliwosci wył?czenia grzania od góry to moze
> wkł?daj je do słabiej nagrzanego, tak ok. 80-100 stopni, wtedy zd?zy
> wyrosn?ć niz się spiecze.
A może umieścić to ciasto niżej - w tej chwili umieszczam na środku,
ale mogę też dać je jeszcze trochę niżej.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |