« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-19 13:40:16
Temat: BakłazanyCzy macie jakies ciekawe przepisy na baklazany?
Przemek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-09-19 14:28:11
Temat: Re: Bakłazany
Użytkownik "Przemek" <p...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9oa795$7rp$1@news.onet.pl...
> Czy macie jakies ciekawe przepisy na baklazany?
Ja znam jeden ale nie wiem czy juz byl
1 duzy baklazan
250 g mielonej wolowiny
1 cebula
2 zabki czosnku
pol papryki czerwonej
10 dkg sera feta
4 plasterki sera mozarella
pol lyzeczki chili
sol pieprz papryka slodka
ja jeszcze dodaje troche bazyli i oregano
Przecinamy baklazana wzdluz i nacinamy miazsz w kratke tak aby nie pociac
lupinek i wkladamy do piekarnika na 0,5h w 200 stopni.
A i jeszcze trzeba je nasmarowac oliwa z oliwek (miazsz oczywiscie)
Wyjmujemy i wyciagamy miazsz i zostawiamy lupinki.
Na patelnie wkladamy pokrojona w kostke cebule z czosnkiem i smazymy kilka
minut i dokladamy papryke pocieta w kostke, nastepnie mieso i przyprawy
smazyc tak z 5 minut, potem dokladamy miazsz baklazana i smazymy jeszcze z
kilka minut a na koniec ser feta i smazyc zeby sie rozpuscil. taki farsz
nakladamy do lupinek po baklazanach i kladziemy na wierzch ser mozarella, i
do piekarnika zeby sie ser rozpuscil, i zycze smacznego.
Pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-19 14:38:50
Temat: Re: BakłazanyRatatouille?
Przemek a écrit :
> Czy macie jakies ciekawe przepisy na baklazany?
>
> Przemek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-19 18:06:00
Temat: Re: Bakłazany>
> Użytkownik "Przemek" <p...@p...onet.pl> napisał w wiadomoci
> news:9oa795$7rp$1@news.onet.pl...
> > Czy macie jakies ciekawe przepisy na baklazany?
>
>
Ja ostatnio robie latwe i smaczne danie z baklazanow. Przeciete wzdluz
baklazany obsmazam na oliwie, zeby zmiekly, nastepnie wkladam do naczynia
odkrojonym na wierzch, sole, pieprze, klade po ladnym plasterku fety a na
wierzchu polewam gestym sosem pomidorowym. Do naczynia wlewam troche wody albo
wina. Pieke w 170° przez jakies pol godziny.
Kalina
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-20 06:27:37
Temat: Re: Bakłazany
Użytkownik "Przemek" <p...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9oa795$7rp$1@news.onet.pl...
> Czy macie jakies ciekawe przepisy na baklazany?
>
> Przemek
>
Ciekawe czy smaczne?
DanaB
www.kuchnia.com.pl/DiD/baklazan.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-20 08:33:47
Temat: Re: Bakłazany> Czy macie jakies ciekawe przepisy na baklazany?
>
> Przemek
>
>
Robilem ostatnio salatke wg kuchni zydowskiej (z ksiazki pt., zdaje
sie, "Obyczaje zydowskie" ale nie jestem pewny czy doslownie taki tytul),
bardzo prosta, cieszyla sie duzym powodzeniem:
baklazan
1/2 cebuli
1 duzy wycisniety zabek czosnku
oliwa z oliwek, powiedzmy 2 lyzki
pieprz czarny
sol
sok z cytryny do smaku
1 lyzka majonezu
Baklazana pokroic w kostke, posolic i zostawic na godzine na sicie zeby puscil
nieco soku, po czym zrumienic lekko na oliwie mieszajac od czasu do czasu. Po
ostudzeniu wymieszac z pozostalymi skladnikami, przykryc i pozostawic w lodówce
na parenascie godzin.
Smacznego!
Wok
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-20 16:18:56
Temat: Odp: Bakłazany
Użytkownik <w...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:7...@n...onet.pl...
> > Czy macie jakies ciekawe przepisy na baklazany?
> >
> > Przemek
Ja mam prosty a dobry: obsmazyc plastry baklazana (niestety koniecznie
trzeba gow czesniej posolic i odcisnac jak puscis ok, inaczej gorzki),
ulozyc w naczyniu do zapiekania warstwami: baklazany, mozzarelle, pomidory i
ser zolty jakis ostry z dziurami, posypac pietruszka, podlac bulionem z
kostki i do piekarnika. Naprawde pyszne!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |