« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-04-07 15:36:39
Temat: Blacha, tortownica czy keskówka?Witajcie.
Zainspirowana moim kolejnym zakalcem :-) wpadłam właśnie na genialny pomysł,
by zapytać Grupę, jaki wpływ ma na ciasto forma, w jakiej się go piecze. Do
tej pory myślałam, że chodzi tylko o kształt (efekt wizualny), ale cóś mi
się widzi, że niektóre ciasta wyjdą tylko w keksówce, inne w tortownicy , a
inne na zwykłej prostokątnej blaszce. Czy ktoś wie, jak to jest w
rzeczywistości? Które ciasta wyjdą TYLKO i wyłącznie w której z blach? Np.
czy ktoś próbował piec biszkopt nie w tortownicy, a np. w keksówce i jaki
był tego efekt?
Pozdrowienia
Dorota
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-04-07 17:26:15
Temat: Re: Blacha, tortownica czy keskówka?
Dorota*** napisał(a):
> Witajcie.
> Zainspirowana moim kolejnym zakalcem :-) wpadłam właśnie na genialny pomysł,
> by zapytać Grupę, jaki wpływ ma na ciasto forma, w jakiej się go piecze. Do
> tej pory myślałam, że chodzi tylko o kształt (efekt wizualny), ale cóś mi
> się widzi, że niektóre ciasta wyjdš tylko w keksówce, inne w tortownicy , a
> inne na zwykłej prostokštnej blaszce. Czy ktoś wie, jak to jest w
> rzeczywistości? Które ciasta wyjdš TYLKO i wyłšcznie w której z blach? Np.
> czy ktoś próbował piec biszkopt nie w tortownicy, a np. w keksówce i jaki
> był tego efekt?
>
> Pozdrowienia
> Dorota
Cześć
Z moje doświadczenia wynika, że kształt blachy jeśli chodzi o ciasta typu
ucierane (np. biszkopt) i drożdżowe nie ma wiekszego/żadnego znaczenia.Tylko
trzeba zadbać o odpowiedniš ilość ciasta.
A tak OT, krótkie mieliśmy lato tego roku, nie wiem jak u Was ale w Krakowie
biało i zimno
Z ciepłymi pozdrowieniami
Karambola (zmarznięta)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-07 17:42:51
Temat: Re: Blacha, tortownica czy keskówka?
Tylko
> trzeba zadbać o odpowiednią ilość ciasta.
Tzn, żeby nie było za dużo czy za mało?
> A tak OT, krótkie mieliśmy lato tego roku, nie wiem jak u Was ale w
Krakowie
> biało i zimno
>
U nas na Podkarpaciu lepiliśmy dziś bałwana, gdyby nie wiatr, byłoby super ,
a jak tam Smog(k) podwawelski?
Dorota
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-07 17:50:27
Temat: Re: Blacha, tortownica czy keskówka?
Dorota*** napisał(a):
> Tylko
> > trzeba zadbać o odpowiedniš ilość ciasta.
>
> Tzn, żeby nie było za dużo czy za mało?
>
> A najlepiej tak w sam raz ;-)
>
>
> >
> U nas na Podkarpaciu lepiliśmy dziś bałwana, gdyby nie wiatr, byłoby super ,
> a jak tam Smog(k) podwawelski?
>
> Dorota
Tan na S jak zwykle ma się świetnie, lepiej ode mnie, jego na pewno głowa nie
boli :-(
karambola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-08 06:45:27
Temat: Re: Blacha, tortownica czy keskówka?> Witajcie.
> Zainspirowana moim kolejnym zakalcem :-) wpadłam właśnie na genialny pomysł,
> by zapytać Grupę, jaki wpływ ma na ciasto forma, w jakiej się go piecze. Do
> tej pory myślałam, że chodzi tylko o kształt (efekt wizualny), ale cóś mi
> się widzi, że niektóre ciasta wyjdą tylko w keksówce, inne w tortownicy , a
> inne na zwykłej prostokątnej blaszce. Czy ktoś wie, jak to jest w
> rzeczywistości? Które ciasta wyjdą TYLKO i wyłącznie w której z blach? Np.
> czy ktoś próbował piec biszkopt nie w tortownicy, a np. w keksówce i jaki
> był tego efekt?
Nie wiem, czy uda mi sie to jasno wytlumaczyc. Nie ma zasadniczej roznicy, czy
pieczesz ciasto w tortownicy, czy blaszce prostokatnej o podobnej powierzchni.
Bedzie to mialo wplyw tylko na ksztalt ciasta. Jezeli chcialabys takie samo
ciasto upiec w duzej formie prostakatnej, nalezy zwiekszyc ilosc ciasta.
Natomiast roznica pomiedzy blaszka prostokatna/tortownica a keksowka jest
zasadnicza, poniewaz jest tu inny stosunek podstawy do objetosci ciasta. Wg
mnie ciasto keksowe upieczone na plaskiej blaszce bedzie troche inne, poniewaz
bardziej wysuszy sie w srodku, z uwagi na mniejsza "glebokosc" ciasta. Wydaje
mi sie, ze rowniez forma podania ciasta keksowego - w "kromkach" - jest
wygodniejsza dla tego wlasnie ciasta. Z drugiej strony pieczenie ciasta
biszkoptowego w keksowce wg mnie nie ma wielkiego sensu. Owszem, upieklo by
sie, jezeli zastosuje sie odpowiednio mniejsza ilosc ciasta, ale co dalej z tym
biszkoptem? Troche bylby dziwny w ksztalcie, gdybys go przelozyla kremem,
polala galaretka - i jak go kroic i podac?
A na przyklad sernik, aby go upiec w keksowce, warstwa ciasta musialaby byc
dosc plytka, aby wyszlo. Lepiej chyba upiec go w plaskiej blaszce z wiekszej
ilosci ciasta.
Nie wiem, czy to co napisalam, ma sens, ale tak to widze.
Pozdrawiam,
Ania
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-08 08:36:46
Temat: tortownica do prodiza? bylo:[Blacha, tortownica czy keskówka?]A ja mam troche podobne pytanie, bo tez sie rzecz tyczy blachy.
Chodzi o to, ze nie mam piekarnika i pocieszyc sie musze prodizem.
Zakochalam sie w serniku z serkow homo + budyn (przepis Waldemara na sernik
nietypowy - dziekuje, dziekuje :-)) i pieke je na okraglo. Kwestia jest
taka, ze nie bardzop mam pomysl jak to ciasto wyjac z prodiza, by sie nie
rozwalilo kompletnie - obecnie je "wyluskuje" po kawalku. i choc jest
pyszne, to nie prezentuje sie toto najlepiej.
A chcialabym podac gosciom. Oprocz tego chcialabym dac na gore zatopione w
galarecie owoce. I wtedy to juz zupelnie nie wiem, jak to ladnie wyjac.
Pomyslalam, ze moze by do prodiza wsadzic tortownice odpowiedniej
wielkosci - wtedy z wyciaganiem, galaretka itp nie ma juz dla mnie problemu.
Tylko pozostaje pytanie ? Czy uda sie takie pieczenie ciasta w tortownicy w
prodizu?
Nie chcialabym probowac bez chocby swiatelka w tunelu ze wzgledu na koszty
(tortownica, ktorej nie posiadam, skladniki na ciasto, leczenie nerwicy,
jaka niechybnie mnie spotka, gdy wezme sie za ulubiony serniczek, a on nie
wyjdzie :-)
pozdrawiam serdecznie
Ilona
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-08 10:24:07
Temat: Re: tortownica do prodiza? bylo:[Blacha, tortownica czy keskówka?]>
> Tylko pozostaje pytanie ? Czy uda sie takie pieczenie ciasta w tortownicy
w
> prodizu?
no pewnie ze sie uda, ja w akademiku pieklam tylko w tortownicy wlozonej po
prodiza, nigdy nie bezposrednio w prodizu.
Zmierz srednice dna prodiza i na pewno dobierzesz odpowiednia tortownice.
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-08 21:06:39
Temat: Re: tortownica do prodiza? bylo:[Blacha, tortownica czy keskówka?]ja to zalatwiam prosciej (pomysl tesciowej). Otoz biore dwa duze arkusze
folii aluminiowej i klade je na krzyz, dopasowujac do dna tortownicy. U gory
zostawiam dosc duzo, zeby pozniej sprytnie zlapac za cztery rogi i hyc -
ciasto wyjete.
Margola
--
Z cyklu "Zlote mysli Suitki": <Proponuje Ci margolu sygnaturke, ktora
bedziesz umieszczac pod kazdym swoim postem "Co wolno wojewodzie to nie
tobie smrodzie" Pasuje do Ciebie jak ulal.>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-09 11:29:31
Temat: Odp: tortownica do prodiza? bylo:[Blacha, tortownica czy keskówka?]
Użytkownik margola & zielarz <malgos@spamu_nie_kochamy.panda.bg.univ.gda.pl>
w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:b6ve6o$1it$...@n...news.tpi.pl...
> ja to zalatwiam prosciej (pomysl tesciowej). Otoz biore dwa duze arkusze
> folii aluminiowej i klade je na krzyz, dopasowujac do dna tortownicy. U
gory
> zostawiam dosc duzo, zeby pozniej sprytnie zlapac za cztery rogi i hyc -
> ciasto wyjete.
dzieki wielkie z odpowiedzi i pomysly
pozdrawiam (smacznie - znad pasty jajowo-pieczarkowej)
Ilona
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-09 14:16:12
Temat: Re: tortownica do prodiza? bylo:[Blacha, tortownica czy keskówka?]
Ja również bardzo dziękuję.
Dorota
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |