Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Bób - z czym oprócz koperku?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Bób - z czym oprócz koperku?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 23


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2012-07-18 13:25:02

Temat: Bób - z czym oprócz koperku?
Od: Nixe <n...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Mam sporo bobu, a nie mam kopru (i nie chce mi się specjalnie po niego
jeździć).
Z czym proponujecie ugotować, żeby było równie smacznie?
Nie chcę za bardzo eksperymentować, więc byłabym wdzięczna za sprawdzone
patenty :)

Pozdrawiam
N.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2012-07-18 13:26:06

Temat: Re: Bób - z czym oprócz koperku?
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora

Am 18.07.2012 15:25, schrieb Nixe:
> Mam sporo bobu, a nie mam kopru (i nie chce mi się specjalnie po niego
> jeździć).
> Z czym proponujecie ugotować, żeby było równie smacznie?
> Nie chcę za bardzo eksperymentować, więc byłabym wdzięczna za sprawdzone
> patenty :)

Ja gotuję z solą.

Waldek


--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2012-07-18 14:54:47

Temat: Re: Bób - z czym oprócz koperku?
Od: Bożena <newsowe@__gmail.com> szukaj wiadomości tego autora

"Waldemar Krzok" <> wrote in message news:a6nrsbFlohU2@mid.uni-berlin.de...
|
| Ja gotuję z solą.
|
| Waldek

Ja również. Dopiero potem w zależności od tego, co będę z nim robiła,
odpowiednio "dosmaczam".

Bób dobrze się komponuje z czosnkiem czy miętą, ale nie do gotowania, a już
do gotowego - czy to do pasty, czy do kotlecików, czy do "podsmażenia".
Raz mi się zdarzyło jeść taki podsmażony (właściwie krótko podgrzany) w
sosie a la do krewetek czyli coś w stylu
masło+oliwa+papryczka+czosnek+pietruszka i chyba cytryna, dokładnie już nie
pamiętam, ale ciekawe to było połączenie.

A co robicie z bobu?
Podzielcie się pomysłami, bo tak luzem to on mi wcale nie leży...

Bożena

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2012-07-18 18:08:30

Temat: Re: Bób - z czym oprócz koperku?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 18 Jul 2012 16:54:47 +0200, Bożena napisał(a):

> A co robicie z bobu?
> Podzielcie się pomysłami, bo tak luzem to on mi wcale nie leży...

Najbardziej lubię "luzem", gotowany z solą. Robiłam kiedyś zupę a la
grochowa - no i wyszła grochowa, tak więc szkoda było psuć bób na nią,
można było wziąć groch, ot co.
Bardzo dobre są strąki BARDZO młodego bobu - przyrządzane jak fasolka
szparagowa. Podobnie strąki młodego groszku zielonego - podsmażone z
paseczkami młodej wołowiny, sosem sojowym, solą i czosnkiem - do tego ryż.
--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2012-07-18 18:33:07

Temat: Re: Bób - z czym oprócz koperku?
Od: "Stefan" <s...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Bożena" <newsowe@__gmail.com> napisał w wiadomości
news:ju6mqb$ler$1@inews.gazeta.pl...
> "Waldemar Krzok" <> wrote in message
> news:a6nrsbFlohU2@mid.uni-berlin.de...
> A co robicie z bobu?
> Podzielcie się pomysłami, bo tak luzem to on mi wcale nie leży...
pierogi z bobem i fetą, skwarkami, szpinakiem - zobaczymy co nowego na
Festiwalu Pierogów pokażą...
pozdr
Stefan


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2012-07-18 18:54:31

Temat: Re: Bób - z czym oprócz koperku?
Od: Bbjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-07-18 16:54, Bożena pisze:

> A co robicie z bobu?
> Podzielcie się pomysłami, bo tak luzem to on mi wcale nie leży...

Jadłam gnocchi z bobem, szynką parmeńską i małymi pomidorkami, była w
tym oliwa i czosnek, jadłam tez pappardelle z bobem, pecorino i rukolą.
Jedno i drugie to włoszczyzna, pewnie na włoskich stronach znajdziesz
wiele bobowych przepisów. Sama tego nie robiłam.
--
B.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2012-07-18 18:59:22

Temat: Re: Bób - z czym oprócz koperku?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 18 Jul 2012 15:25:02 +0200, Nixe napisał(a):

> Mam sporo bobu, a nie mam kopru (i nie chce mi się specjalnie po niego
> jeździć).
> Z czym proponujecie ugotować, żeby było równie smacznie?
> Nie chcę za bardzo eksperymentować, więc byłabym wdzięczna za sprawdzone
> patenty :)
>

http://tiny.pl/h4pbw //Carracci "Zjadacz bobu"
:-)


--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2012-07-18 19:53:07

Temat: Re: Bób - z czym oprócz koperku?
Od: Aicha <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-07-18 16:54, Bożena pisze:

> A co robicie z bobu?
> Podzielcie się pomysłami, bo tak luzem to on mi wcale nie leży...

Sałatki.
http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,87978,8121106,
Bobobranie.html
(robię taką jak na zdjęciu, z jajkiem)
http://cobytuzjesc.blogspot.com/2011/07/saatka-z-bob
u.html
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/salatki/salatka
_z_bobu_i_boczku
i takie małe kompendiątko:
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/bob/przep
isy.html

--
Nie ma na tym świecie bestii podobnej złej kobiecie, chociaż bowiem
wśród czworonogów lew jest najsroższy, a wśród wężów drakon najdzikszy,
to żadnego z nich nie można porównać ze złą kobietą. (Piotr Komes)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2012-07-18 19:53:49

Temat: Re: Bób - z czym oprócz koperku?
Od: "jerzy.n" <b...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:6waq7oiu14j2$.107jqobnxczf9.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 18 Jul 2012 15:25:02 +0200, Nixe napisał(a):
>
>> Mam sporo bobu, a nie mam kopru (i nie chce mi się specjalnie po niego
>> jeździć).
>> Z czym proponujecie ugotować, żeby było równie smacznie?
>> Nie chcę za bardzo eksperymentować, więc byłabym wdzięczna za sprawdzone
>> patenty :)
>>
>
> http://tiny.pl/h4pbw //Carracci "Zjadacz bobu"
Ja to prościej robię , do wody w której gotuje bob dodaje sól i czosnek
drobno posiekany . Po odlaniu wody i potraktowaniu masłem wyjadam palcami
,smakowitości i nie wyrzucam skorupki ,jem razem ...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2012-07-19 00:01:41

Temat: Re: Bób - z czym oprócz koperku?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 18 Jul 2012 21:53:49 +0200, jerzy.n napisał(a):

> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:6waq7oiu14j2$.107jqobnxczf9.dlg@40tude.net...
>> Dnia Wed, 18 Jul 2012 15:25:02 +0200, Nixe napisał(a):
>>
>>> Mam sporo bobu, a nie mam kopru (i nie chce mi się specjalnie po niego
>>> jeździć).
>>> Z czym proponujecie ugotować, żeby było równie smacznie?
>>> Nie chcę za bardzo eksperymentować, więc byłabym wdzięczna za sprawdzone
>>> patenty :)
>>>
>>
>> http://tiny.pl/h4pbw //Carracci "Zjadacz bobu"
> Ja to prościej robię , do wody w której gotuje bob dodaje sól i czosnek
> drobno posiekany . Po odlaniu wody i potraktowaniu masłem wyjadam palcami
> ,smakowitości i nie wyrzucam skorupki ,jem razem ...

Przypomniało mi się: młode nasiona bobu (ugotowane) plus skwarki z boczku!
Jeść hurtem, jako danie.
I takoż fasolka szparagowa, w moim wydaniu tyczna mamut "Neckarkoenigin"
ponad inne! //w znaczeniu: tylko tę sieję, odkąd ją znam, czyli jakieś 10
lat
--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

PANSLAVISTO!
Kiszenie ogórków
Herbata.
Sok z owoców czeremchy
Re: Sok z owoców czeremchy

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »