« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-07-04 14:46:49
Temat: Bulgarska salatka - szopski salat czy jakos tak...Witajcie,
Bierze sie dwie duze cebule, dwa duze ogorki, jedna czerwona slodka
papryke, dwie papryczki chilli (w zaleznosci od upodoban mozna ich
wziac wiecej), dwa duze pomidory. Wszystko razem kroi sie w kostke
(nie za drobno!!) i miesza ze soba w glebokiej misce. Na talerzu
posypuje sie toto tartym na wiory serem "feta" (oryginalnie jest to
inny ser, ale jeszcze go w Polsce nie widzialem), pieprzy i soli. Z
chlebkiem jest super na upalne dni. :o)
Smacznego!
Marcin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-07-04 19:37:55
Temat: Re: Bulgarska salatka - szopski salat czy jakos tak...Jak utrzec fete na wiory?
Moze raczej pokruszyc?
Michal
MarcinP wrote:
> Witajcie,
> Bierze sie dwie duze cebule, dwa duze ogorki, jedna czerwona slodka
> papryke, dwie papryczki chilli (w zaleznosci od upodoban mozna ich
> wziac wiecej), dwa duze pomidory. Wszystko razem kroi sie w kostke
> (nie za drobno!!) i miesza ze soba w glebokiej misce. Na talerzu
> posypuje sie toto tartym na wiory serem "feta" (oryginalnie jest to
> inny ser, ale jeszcze go w Polsce nie widzialem), pieprzy i soli. Z
> chlebkiem jest super na upalne dni. :o)
> Smacznego!
> Marcin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-05 05:27:54
Temat: Re: Bulgarska salatka - szopski salat czy jakos tak...
Michal napisał(a) w wiadomości: <3...@n...com>...
>Jak utrzec fete na wiory?
>Moze raczej pokruszyc?
>Michal
>
A moze to nie feta tylko Kaszkaval?
Byl taki ser kiedys - podobno pochodzenia bulgarskiego
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-05 08:21:39
Temat: Re: Bulgarska salatka - szopski salat czy jakos tak...Użytkownik Michal <n...@n...com> w wiadomooci do grup dyskusyjnych
napisał:3...@n...com...
> Jak utrzec fete na wiory?
Potrzeba do tego szopa pracza. Stad nazwa salatki.
Jader
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-05 11:27:11
Temat: Re: Bulgarska salatka - szopski salat czy jakos tak...On Tue, 04 Jul 2000 19:37:55 GMT, Michal <n...@n...com> wrote:
>Jak utrzec fete na wiory?
>Moze raczej pokruszyc?
>Michal
Mozna to zrobic bez wiekszego problemu prosto po wyjeciu jej z
lodowki. Pozniej istotnie moze byc problem ;o)
Pozdrowka,
Marcin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-05 11:32:09
Temat: Re: Bulgarska salatka - szopski salat czy jakos tak...On Wed, 05 Jul 2000 05:27:54 GMT, "M.W." <t...@f...onet.pl>
wrote:
>A moze to nie feta tylko Kaszkaval?
>Byl taki ser kiedys - podobno pochodzenia bulgarskiego
>
>Marek
>
Nie wiem, czy moze byc kaszkawal - ja stosuje fete i calkiem niezle
wychodzi.
Marcin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-07-16 20:26:12
Temat: Re: Bulgarska salatka - szopski salat czy jakos tak...
MarcinP <m...@i...pl> wrote in message news:rut
3...@4...com...
| Na talerzu posypuje sie toto tartym na wiory serem "feta" (oryginalnie
| jest to inny ser, ale jeszcze go w Polsce nie widzialem)
Ser jest dostępny w Polsce, a przynajmniej w Wawie w sklepach Wina
Bułgarskie.
Nazywają go po prostu ser szopski. Zdaje się, że nie ma większej
różnicy między nim, fetą i solanem (wszystkie one są serami solankowymi),
ale pewnie Władysław zaraz mnie poprawi :-)
W każdym razie, jeśli możemy, to zróbmy szopską z serem z Bułgarii,
a nie z Polski czy Danii.
A kaszkawał to zupełnie inna bajka. Kaszkawał jest serem twardym
z masy parzonej.
--
Konrad J. Brywczyński No use to complain
b...@w...pdi.net If you're caught out in the rain
www.kjb.w.pl Your mother's quite insane
UIN:27412398 Cat food cat food cat food again
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |