Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia CHINSZCZYZNA

Grupy

Szukaj w grupach

 

CHINSZCZYZNA

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-08-29 11:41:59

Temat: Re: CHINSZCZYZNA zza słupa
Od: "Kyllyan" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Wszystko na odwrót. Kurczaka pokroić, zalać sosem sojowym i odstawić
na
> minimum pół godziny i dopiero potem obsmażyć!
>
Przychodzę głodny z pracy, po drodze zrobiłem zakupy i mam czekach pół
godziny aż mi się mięso przemaceruje ??? Nie ma mowy !! Nastawiam ryż
w szybkowarze, jarzyny w rondlu i kroje mięso. Po kwadransie jem obiad
:-))

--
--
pozdrawiam :-))
Sławomir J. Marusiński
Gdańsk; GG 5420750
www.marusinski.prv.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-08-30 09:33:52

Temat: Re: CHINSZCZYZNA
Od: "Aga" <g...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "MaYa" <s...@h...pl> napisał w wiadomości
news:bilr7q$2ep$1@nemesis.news.tpi.pl...
> ma moze ktos jakies przepisy na chinskie itp. dania. MOze na kurczaka w
> ciescie bo tego poszukuje najbardziej ale reszty tez ... :)


Witam serdecznie wszystkich grupowiczow!

Juz tak dlugo "cichaczem" korzystam z dobrodziejstw grupy, ze postanowilam
zaczac czynnie uczestniczyc w jej zyciu.
Poniewaz ostatnio pojawil sie watek chinskiego jedzenia pozwole sobie wkupic
sie takimi oto przepisami:

SKRZYDEŁKA KURZE W MIODZIE

12 skrzydelek kurzych
1 mały kawałek imbiru lub 1/2łyżki imbiru w proszku
2 ząbki czosnku
2 łyżki miodu płynnego
2 łyżki sherry
4 łyżki sosu sojowego
100 ml bulionu
1 łyżka oleju do smażenia

Skrzydełka podzielic na 3 części ( w stawach). Końcówki skrzydełek odrzucić,
resztę wrzucić do gara, zalać wodą i zagotować. zmniejszyć ogień i gotować
jeszcze przez 10'. Po tym czasie wode odlac. Imbir i czosne drobniutko
posiekać, zaś miód przesmażyć na łyżce oleju. Skrzydełka zalać bulionem
+czosnek +imbir +sos sojowy +sherry bardzo dokładnie wymieszać wszystkie
składniki i dusic na małym ogniu przez ok. 30'. Przez ostanie 10' należy
często potrząsać garnkiem aby skrzydełka nie przywarły do dna.
Pycha - zrobiłam to swego czasu na sylwestra - goście byli zachwyceni.


Nie może zabraknąć chińskiego deseru oczywiście:

TOFFI

4 banany lub 2 jabłka
szklanka cukru
100g mąki ryżowej
100g mąki pszennej
2 łyżki kaszy manny
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka ziarna sezamowego
1 łyżka soku z cytryny
olej do głębokiego smażenia
ok 1l lodowatej wody w osobnym naczyniu

1. Owoce obrać i pokroić w kawałki ok 5cm, zalać sokiem z cytrynywymieszanym
z 1 łyżką wody - odstawić na 15'.
2. Olej sezamowy wymieszać z cukrem +125ml wody, ogrzewać powoli ciągle
mieszając póki się nie zagotuje.Gotować na wolnym ogniu dopóki płyn nie
zabarwi sie na jasnozłoto. Odstawić - będzie potrzebne do maczania.
3. Oba rodzaje mąki przesiać do miseczki +proszek do pieczenia i kaszę
manną, dolać 200ml letniej wody i wyrobić na jednolitą masę.
4. Owoce wyjąć z soku maczać w cieście i smażyć na głębokim oleju ok 2'.
Wyjmować po kolei, odsączać z nadmiaru tłuszczu i zanurzać w syropie,
posypać ziarnem sezamu i przenieśćjak najszybciej do naczynia z lodowatą
wodą (syrop w ten sposób zastygnie). Zanurzać w niej ok 2-3''. Podawać od
razu lub po ostudzeniu.

Smacznego,
Agnieszka Wrocław





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

kilka tabliczek gorzkiej czekolady...
Sznycle (?) z indyka w sosie śmietankowo-cebulowym
chodzi za mną pizza...
czy ktoś zna przepisy na drinki z alkoholem
Aronia

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »