| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-08-29 11:41:59
Temat: Re: CHINSZCZYZNA zza słupa> Wszystko na odwrót. Kurczaka pokroić, zalać sosem sojowym i odstawić
na
> minimum pół godziny i dopiero potem obsmażyć!
>
Przychodzę głodny z pracy, po drodze zrobiłem zakupy i mam czekach pół
godziny aż mi się mięso przemaceruje ??? Nie ma mowy !! Nastawiam ryż
w szybkowarze, jarzyny w rondlu i kroje mięso. Po kwadransie jem obiad
:-))
--
--
pozdrawiam :-))
Sławomir J. Marusiński
Gdańsk; GG 5420750
www.marusinski.prv.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-08-30 09:33:52
Temat: Re: CHINSZCZYZNA
Użytkownik "MaYa" <s...@h...pl> napisał w wiadomości
news:bilr7q$2ep$1@nemesis.news.tpi.pl...
> ma moze ktos jakies przepisy na chinskie itp. dania. MOze na kurczaka w
> ciescie bo tego poszukuje najbardziej ale reszty tez ... :)
Witam serdecznie wszystkich grupowiczow!
Juz tak dlugo "cichaczem" korzystam z dobrodziejstw grupy, ze postanowilam
zaczac czynnie uczestniczyc w jej zyciu.
Poniewaz ostatnio pojawil sie watek chinskiego jedzenia pozwole sobie wkupic
sie takimi oto przepisami:
SKRZYDEŁKA KURZE W MIODZIE
12 skrzydelek kurzych
1 mały kawałek imbiru lub 1/2łyżki imbiru w proszku
2 ząbki czosnku
2 łyżki miodu płynnego
2 łyżki sherry
4 łyżki sosu sojowego
100 ml bulionu
1 łyżka oleju do smażenia
Skrzydełka podzielic na 3 części ( w stawach). Końcówki skrzydełek odrzucić,
resztę wrzucić do gara, zalać wodą i zagotować. zmniejszyć ogień i gotować
jeszcze przez 10'. Po tym czasie wode odlac. Imbir i czosne drobniutko
posiekać, zaś miód przesmażyć na łyżce oleju. Skrzydełka zalać bulionem
+czosnek +imbir +sos sojowy +sherry bardzo dokładnie wymieszać wszystkie
składniki i dusic na małym ogniu przez ok. 30'. Przez ostanie 10' należy
często potrząsać garnkiem aby skrzydełka nie przywarły do dna.
Pycha - zrobiłam to swego czasu na sylwestra - goście byli zachwyceni.
Nie może zabraknąć chińskiego deseru oczywiście:
TOFFI
4 banany lub 2 jabłka
szklanka cukru
100g mąki ryżowej
100g mąki pszennej
2 łyżki kaszy manny
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka ziarna sezamowego
1 łyżka soku z cytryny
olej do głębokiego smażenia
ok 1l lodowatej wody w osobnym naczyniu
1. Owoce obrać i pokroić w kawałki ok 5cm, zalać sokiem z cytrynywymieszanym
z 1 łyżką wody - odstawić na 15'.
2. Olej sezamowy wymieszać z cukrem +125ml wody, ogrzewać powoli ciągle
mieszając póki się nie zagotuje.Gotować na wolnym ogniu dopóki płyn nie
zabarwi sie na jasnozłoto. Odstawić - będzie potrzebne do maczania.
3. Oba rodzaje mąki przesiać do miseczki +proszek do pieczenia i kaszę
manną, dolać 200ml letniej wody i wyrobić na jednolitą masę.
4. Owoce wyjąć z soku maczać w cieście i smażyć na głębokim oleju ok 2'.
Wyjmować po kolei, odsączać z nadmiaru tłuszczu i zanurzać w syropie,
posypać ziarnem sezamu i przenieśćjak najszybciej do naczynia z lodowatą
wodą (syrop w ten sposób zastygnie). Zanurzać w niej ok 2-3''. Podawać od
razu lub po ostudzeniu.
Smacznego,
Agnieszka Wrocław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |