« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-12-03 23:08:27
Temat: Chinskie pierogiChinskie pierogi
Zrobic ciasto jak na polskie pierogi, rozwalkowac cieniej. Mozna tez
zrobic ciasto bez jaja. Albo kupic skory do wonton, jesli mozna w
sklepie dostac. Wycinac kola duza szklanka lub 10 cm kwadraty. Kola
sklejac, jak opisane ponizej, kwadraty sklejac jak polskie uszka. Oba
ksztalty pierogow mozna gotowac w rosole, smazyc na glebokim tluszczu,
lub na patelni, jak opisane ponizej.
Nadzienie
1/2 kg mielonej, chudawej wieprzowiny
1 lyzka startego imbiru
1 posiekany zabek czosnku
2 lyzki octu ryzowego lub 1 lyzka octu zwyklego
1 lyzka sosu sojowego
1 lyzka posiekanej cebulki dymki
1/2 lyzeczki oleju sezamowego
Wymieszac, odstawic na godzine, znow wymieszac, nadziewac pierogi jak
powyzej.
Pierogi, ktore nie sa w zupie, podawac z sosem do maczania.
Sos do maczania
1 lyzka sosu sojowego
2 lyzki octu ryzowego
1 lyzeczka cukru
Zagotowac, dodac
4 lyzki wody
1/2 lyzeczki oleju sezamowego
wymieszac, przelac do indywidualnych malutkich miseczek, kazda posypac
odrobina posiekanej cebulki dymki
Magdalena Bassett
>>Chinczycy i Japonczycy lepia pierogi w inny sposob: rowniez skladaja na
pol, ale brzegi zakladaja w male zakladki, jakby plisowane, przez co
"grzebien" pieroga jest ciasniejszy, niz spod, i tworzy gruby,
torebkowaty pierog. Te pierogi stawia sie grzebieniem do gory na
patelni. Podsmaza sie przez minute czy dwie te surowe pierogi na oleju,
a potem podlewa woda, przykrywa i dusi, az miekkie, na koncu wode
odparowujac.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |