« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-09-16 00:39:33
Temat: Chinskie pulpety (P) latwe, lekkie i szybkieNie pamietam, czy kiedys podawalam juz ten przepis, ale mimo to podam go
jeszcze raz, bo latwy, pyszny i dzieci to kochaja (idealne dla
zapracowanych matek - obiad w 20 minut)
1/2 kg mielonej, chudawej wieprzowiny
1 szklanka posiekanej chinskiej kapusty
3 lyzki posiekanej cebulki dymki
1 lyzka startego imbiru
1 posiekany zabek czosnku
1 lyzka sosu sojowego
2 lyzki octu ryzowego lub 1 lyzka octu zwyklego
1 lyzka maki ryzowej lub kartoflanej
1 lyzeczka cukru
1/2 lyzeczki oleju sezamowego
2 szklanki goracego, ugotowanego ryzu
Polaczyc wszystkie skladniki oprocz ryzu w glebokiej misce, przykryc
plastykiem i odstawic na 20 minut.
Uformowac male kulki wielkosci wloskich orzechow (mokrymi rekoma) i
ulozyc na talerzu w pojedynczej warstwie. Przykryc plastykiem, wstawic
do mikrofali i gotowac 6 minut albo az mieso nie bedzie surowe (mozna
tez na patelni pod przykrywka z mala iloscia wody).
Rosolem, ktory powstanie na talerzu polac ryz, na to ulozyc kulki i
podac z salatka z czerwonej papryki czy pomidora.
Mozna, ale niekoniecznie, podac sos do maczania kulek:
Sos do maczania
1 lyzka sosu sojowego
2 lyzki octu ryzowego
1 lyzeczka cukru
Zagotowac, dodac
4 lyzki wody
1/2 lyzeczki oleju sezamowego
wymieszac, przelac do indywidualnych malutkich miseczek, kazda posypac
odrobina posiekanej cebulki dymki
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |