Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Chlebek

Grupy

Szukaj w grupach

 

Chlebek

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-09-23 21:56:13

Temat: Chlebek
Od: "zurki" <z...@p...ats.pl> szukaj wiadomości tego autora

Hejo,
mam pytanko... Czy ktos z Was piekl moze chleb? Nie wiem, co robie zle, ale
mi opada w piekarniku, jak wkladam juz wyrosniety w foremce (a obczytalam
sie wszystkich przepisow w sieci i nie tylko). Czy ciasto musi byc stale,
zby mozna bylo z niego uformowac chleb, czy moze byc konsystecji budyniu?
Moze w tym sek?
Pozdrowionka i z gory dzieki za odp.
GGGosia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-09-24 06:46:00

Temat: Re:Pozdrowienia
Od: "Renata Sałuda" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Pozdrawiam Cię serdecznie
zurki napisał(a) w wiadomości: <9omipd$d77$7@histeria.pl>...
>Hejo,
>mam pytanko... Czy ktos z Was piekl moze chleb? Nie wiem, co robie zle, ale
>mi opada w piekarniku, jak wkladam juz wyrosniety w foremce (a obczytalam
>sie wszystkich przepisow w sieci i nie tylko). Czy ciasto musi byc stale,
>zby mozna bylo z niego uformowac chleb, czy moze byc konsystecji budyniu?
>Moze w tym sek?
>Pozdrowionka i z gory dzieki za odp.
>GGGosia
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-24 11:23:48

Temat: Re: Chlebek
Od: wojmat <w...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

[posted and mailed]

Tako rzecze "zurki" <z...@p...ats.pl>:

> Hejo,
> mam pytanko... Czy ktos z Was piekl moze chleb? Nie wiem, co robie
> zle, ale mi opada w piekarniku, jak wkladam juz wyrosniety w
> foremce (a obczytalam sie wszystkich przepisow w sieci i nie
> tylko). Czy ciasto musi byc stale, zby mozna bylo z niego uformowac
> chleb, czy moze byc konsystecji budyniu? Moze w tym sek?
>

a robisz na drożdżach i z mąki razowej?

spróbuj wkładać w 2/3 wyrośnięty i do nie do końca rozgrzanego
piekarnika. nie otwieraj przez pierwsze pół godziny co najmniej
drzwiczek.
a w ogóle to wkładaj do pieca bardzo delikatnie coby nim nie potrząsnąć
ani stuknać - co zrobić - ciasto drożdżowe to delikatna bestia.
jak długo wyrabiasz ciasto?

potem daj mu wystygnąć w uchylonym piekarniku.

moje ciasto jest konsystencji gęstego budyniu właśnie (jeśli wieźmiesz
dużą porcję ciasta w dłoń to będzie kawałkami i powoli spływać z ręki)


jeśli na zakwasie żytnim to dużo zależy od zakwasu. jeśli jest dobry to
nie powinien opadać bez powodów innych niż mocne potrząsanie czy
zbytnie ochłodzenie. podczas gdy chleb na drożdżach do delikatna bestia
chleb na zakwasie a zwłaszcza zakwas lubi kaprysić ;-)

[jesteś z radomia?]

--
wojmat (gra muzyka: i-f - the man from pack)
"Nas tu mało nie wykastrowali,
a ty cycki będziesz sobie Cyganie przyprawiał?!"
["Seksmisja"]

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-24 13:43:13

Temat: Re: Chlebek
Od: "Kianit" <r...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik zurki <z...@p...ats.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9omipd$d77$...@h...pl...
> Hejo,
> mam pytanko... Czy ktos z Was piekl moze chleb? Nie wiem, co robie zle,
ale
> mi opada w piekarniku, jak wkladam juz wyrosniety w foremce (a obczytalam
> sie wszystkich przepisow w sieci i nie tylko). Czy ciasto musi byc stale,
> zby mozna bylo z niego uformowac chleb, czy moze byc konsystecji budyniu?
> Moze w tym sek?
> Pozdrowionka i z gory dzieki za odp.
> GGGosia
Ja właśnie kończę wcinać całkiem pokaźny bochenek porannego wypieku :))
No więc, zacznij może od początku, czyli jak robiłaś etc. Zaintrygowana
przejżałam parę przepisów w mądrych książkach, i nie znalazłam takiego o
konsystencji budyniu, jedyny jaki taki kojażę, to bezglutenowy. Więc może
opisz procedurę a wtedy coś poradzimy.
Pozdrawiam, Kianit.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-25 20:11:52

Temat: Re: Chlebek
Od: "zurki" <z...@p...ats.pl> szukaj wiadomości tego autora

> a robisz na drożdżach i z mąki razowej?

Wlasnie, i nie robilam na zakwasie.... Pieklam z zytniej razowej..... Bo z
kukurydzianej i pszennej ladny chlebek wyszedl, a z tej zytniej nie kce...

> spróbuj wkładać w 2/3 wyrośnięty i do nie do końca >rozgrzanego
piekarnika.

Ja nawet wlozylam do wyrosniecia do lekka nagrzanego piekranika, jak wyrosl,
to podnioslam temp. do 180 stopni i wtedy przypiekla sie skorka na gorze i
przestal rosnac, a nawet zaczal opadac....

>nie otwieraj przez pierwsze pół godziny co najmniej
> drzwiczek.

Wiem, wiem :) Jako doswiadczona kucharka :)

> a w ogóle to wkładaj do pieca bardzo delikatnie coby >nim nie potrząsnąć
ani stuknać - co zrobić - ciasto >drożdżowe to delikatna bestia.

To tez wiem, dlatego rosnie w piekarniku...

> jak długo wyrabiasz ciasto?

Dlugo, ale nie recznie, tylko za pomoca nowoczesnych urzadzen

> potem daj mu wystygnąć w uchylonym piekarniku.

Tak bylo....

> moje ciasto jest konsystencji gęstego budyniu właśnie >(jeśli wieźmiesz
dużą porcję ciasta w dłoń to będzie kawałkami i powoli spływać z ręki)

No wlasnie takie jest tez moje ciasto

> jeśli na zakwasie żytnim to dużo zależy od zakwasu. >jeśli jest dobry to
nie powinien opadać bez powodów >innych niż mocne potrząsanie czy
> zbytnie ochłodzenie. podczas gdy chleb na drożdżach >do delikatna bestia
chleb na zakwasie a zwłaszcza >zakwas lubi kaprysić ;-)

Ano wlasnie nie na zakwasie... pewnie w tym blad....hm

> [jesteś z radomia?]

Ano :)

> wojmat (gra muzyka: i-f - the man from pack)
Dzieki za pomoc, pozdrowionka,
GGGosia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-26 07:28:29

Temat: Re: Chlebek
Od: wojmat <w...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

Tako rzecze "zurki" <z...@p...ats.pl>:

> Wlasnie, i nie robilam na zakwasie.... Pieklam z zytniej
> razowej..... Bo z kukurydzianej i pszennej ladny chlebek wyszedl, a
> z tej zytniej nie kce...

no to mamy winowajcę... żytnia razowa z drożdżami to słaba para. za
mało niezbędnego glutenu. możesz pożenić żytnią z chociaż 1/3 pszennej.

--
wojmat (gra muzyka: i-f - the man from pack)
"Dzwonię do Ciebie, bo niestety nie mogę z Tobą rozmawiać"
["Miś"]

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-26 07:30:45

Temat: Re: Chlebek
Od: wojmat <w...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

Tako rzecze "Kianit" <r...@w...pl>:

> Zaintrygowana
> przejżałam parę przepisów w mądrych książkach, i nie znalazłam
> takiego o konsystencji budyniu, jedyny jaki taki kojażę, to
> bezglutenowy. Więc może opisz procedurę a wtedy coś poradzimy.

mój razowiec zakwasowiec jest przed pieczeniem bardzo gęstym budyniem.
dlatego po upieczeniu skórka jest chrupiąca a wnętrze wilgotne i
pachnące.

--
wojmat (gra muzyka: i-f - the man from pack)
"Nas tu mało nie wykastrowali,
a ty cycki będziesz sobie Cyganie przyprawiał?!"
["Seksmisja"]

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-26 09:13:23

Temat: Bajki (bylo: Chlebek)
Od: "Irek Zablocki" <i...@w...de> szukaj wiadomości tego autora


"wojmat" <w...@v...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:Xns912860FC5396Ewojmat@212.244.123.3...
/.../
> wojmat (gra muzyka: i-f - the man from pack)
> "Nas tu mało nie wykastrowali,
> a ty cycki będziesz sobie Cyganie przyprawiał?!"
> ["Seksmisja"]
>
Pamietacie byla taka seria tzw. bajek typu: Znasz bajke o apostolach? .....
Jedzcie, pijcie a po stolach nie ....

Znacie inne? Kiedys kolezanka puscila cala serie, ze boki mozna bylo zrywac ale
tylko ta zapamietalem. Pomozecie?

Irek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-26 09:53:15

Temat: Re: Bajki (bylo: Chlebek)
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora


> Pamietacie byla taka seria tzw. bajek typu: Znasz bajke o apostolach? .....
> Jedzcie, pijcie a po stolach nie ....
>
> Znacie inne? Kiedys kolezanka puscila cala serie, ze boki mozna bylo zrywac ale
> tylko ta zapamietalem. Pomozecie?

ja znam tylko piosenkę o Jerzym Gondolu.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-09-26 10:03:25

Temat: Re: Bajki (bylo: Chlebek)
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>ja znam tylko piosenk? o Jerzym Gondolu.
>
>Waldek

a ja bajke o manicure i o docencie

Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Witam
zapiekanka ze śliwkami
No to grzybki marynowane
MG
Chat kuchniowy nie działa

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »