Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ciasta kawowe

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ciasta kawowe

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-10-19 14:23:56

Temat: Re: Ciasta kawowe
Od: "eM" <...@...c> szukaj wiadomości tego autora

Jeszcze wklejam adres strony z tortem kawowo-orzechowym (Austrian
Coffee and Walnut Cake with Coffee Cream):

http://www.deliaonline.com/recipes/r_0000001128.asp


Instrukcje wypieku podane przez Delie sa w bardzo przejrzyste, mimo ze
po angielsku :-). No i to zdjecie. I ten zapach orzechow z kawa, a w
tle walce obu Straussow :-))).

Pozdrawiam,
eM





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-10-19 16:34:08

Temat: Re: Ciasta kawowe
Od: "Ania Ladorucka" <a...@n...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

eM wrote:

Ogromnie Ci dziekuje, zadalas sobie duzo trudu :). Bede informowac na
biezaco, jak to wszystko wychodzi i smakuje.

>
> Instrukcje wypieku podane przez Delie sa w bardzo przejrzyste, mimo ze
> po angielsku :-).

Z angielskim jakos sobie radze ;)

> No i to zdjecie. I ten zapach orzechow z kawa,

Masz chyba jakis nowoczesniejszy komputer, bo u mnie nie pachnie ;). Ale
nadrabiam wyobraznia :).

a w
> tle walce obu Straussow :-))).
>
> Pozdrawiam,
> eM

Jeszcze raz dziekuje i ide luskac orzechy.

--
Pozdrawiam,
Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-20 08:26:32

Temat: Re: Ciasta kawowe
Od: "Małgorzata Mikołajczuk" <m...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

>
>Bardzo dziękuję. Wypróbuję na pewno!

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-20 10:57:36

Temat: Re: Ciasta kawowe
Od: "Jini" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


>>
>>Bardzo dziękuję. Wypróbuję na pewno!

Spróbuj! Naprawdę warto - właśnie kończę ostatni kawałeczek ... mniam :-))

Jini.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-20 11:42:20

Temat: Re: Ciasta kawowe
Od: "Aretkka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


>
>
> Masa kawowa

>  

>   1/2 szkl. kawy cappucino
>
> Czy dobrze zrozumiałam. Ta ilość kawy, to jest sucha masa ?


W oddzielnym naczyniu wymieszać budynie z mlekiem
> wlać do utartych żółtek i mieszając gotować przez chwilę. Odstawić,
> ostudzić.
Ile to jest czasu -"chwila"? Albo inaczej spytam, jaką konsystencję ma ta
masa , zanim się ją odstawi? Czy trzeba np. bardzo pilnować by masa się nie
zagotowała?
> Było przepyszne!!
Ja też chciałabym TAK napisać :-)
>
> Jini - anioł kobieta ;-)
>
Pozdrowienia Areta
>


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-20 12:53:24

Temat: Re: Ciasta kawowe
Od: "Jini" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


>>
>> Masa kawowa
>
>> 1/2 szkl. kawy cappucino
>> Czy dobrze zrozumiałam. Ta ilość kawy, to jest sucha masa ?
tak - chodzi o 1/2 szkl. suchej masy :-)

> W oddzielnym naczyniu wymieszać budynie z mlekiem wlać do utartych żółtek
> i mieszając gotować przez chwilę. Odstawić, ostudzić.
> Ile to jest czasu -"chwila"? Albo inaczej spytam, jaką konsystencję ma ta
> masa , zanim się ją odstawi? Czy trzeba np. bardzo pilnować by masa się
> nie zagotowała?
musi mieć konsystencję budyniu...
lepiej pilnowac - inaczej poprostu przypali Ci się do garnka... :(


Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego pieczenia!!

Jini - anioł kobieta ;-)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-20 13:12:58

Temat: Re: Ciasta kawowe
Od: "Aretkka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> >>
> >> Masa kawowa
> >
> >>  1/2 szkl. kawy cappucino
> >> Czy dobrze zrozumiałam. Ta ilość  kawy, to jest sucha masa ?
> tak - chodzi o 1/2 szkl. suchej masy :-)
>
> > W oddzielnym naczyniu wymieszać budynie z mlekiem wlać do utartych żółtek
> > i mieszając gotować przez chwilę. Odstawić, ostudzić.
> > Ile to jest  czasu -"chwila"? Albo inaczej spytam, jaką konsystencję ma ta
> > masa , zanim się ją odstawi?  Czy trzeba np. bardzo pilnować by masa się
> > nie  zagotowała?
> musi mieć konsystencję budyniu...
> lepiej pilnowac - inaczej poprostu przypali Ci się do garnka... :(
>
>
> Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego pieczenia!!
>
> Jini - anioł kobieta ;-)
>

DZIĘKI wielkie ! :-) Areta

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-22 07:23:43

Temat: Re: Ciasta kawowe
Od: "Aretkka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> >>
> >> Masa kawowa
> >
> >>  1/2 szkl. kawy cappucino
> >> Czy dobrze zrozumiałam. Ta ilość  kawy, to jest sucha masa ?
> tak - chodzi o 1/2 szkl. suchej masy :-)
>
> > W oddzielnym naczyniu wymieszać budynie z mlekiem wlać do utartych żółtek
> > i mieszając gotować przez chwilę. Odstawić, ostudzić.
> > Ile to jest  czasu -"chwila"? Albo inaczej spytam, jaką konsystencję ma ta
> > masa , zanim się ją odstawi?  Czy trzeba np. bardzo pilnować by masa się
> > nie  zagotowała?
> musi mieć konsystencję budyniu...
> lepiej pilnowac - inaczej poprostu przypali Ci się do garnka... :(
>
>
> Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego pieczenia!!
>
> Jini - anioł kobieta ;-)
>
Melduję, że pieczenie było udane! , konsumpcja też ! :-)). Szkoda, że takie
małe:-( . Ale to było próbne pieczenie. Następnym razem dodam więcej
posiekanych orzechów, dałam tyle, że przykrywały warstwę dżemu z czarnej
porzeczki, dżem był lekko kwaśny i dzięki temu wszystko pięknie współgrało :-)
Pod moich domowników zmniejszyłam ilość cukru i margarynę zastąpiłam masłem.
Ba, nawet chodzi mi po głowie myśl, by włączyć to ciasto do "repertuaru"
świątecznego, jako, że tam i mak i orzechy.....
Mocno pozdrawiam Areta


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-22 08:00:19

Temat: Re: Ciasta kawowe
Od: "Jini" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Melduję, że pieczenie było udane! , konsumpcja też ! :-)). Szkoda, że
> takie
> małe:-( . Ale to było próbne pieczenie. Następnym razem dodam więcej
> posiekanych orzechów, dałam tyle, że przykrywały warstwę dżemu z czarnej
> porzeczki, dżem był lekko kwaśny i dzięki temu wszystko pięknie współgrało
> :-)
> Pod moich domowników zmniejszyłam ilość cukru i margarynę zastąpiłam
> masłem.
> Ba, nawet chodzi mi po głowie myśl, by włączyć to ciasto do "repertuaru"
> świątecznego, jako, że tam i mak i orzechy.....
> Mocno pozdrawiam Areta


cieszę, się że pieczenie się udało :-)
też myślałam o jakimś kwaśnym dżemie... ale brakło mi odwagi...
następnym razem też zrobię z kwaśnym
co do repertuaru świątecznego - u mnie będzie na 100% - moi domownicy już
sobie to zaklepali hehehe :-)
niesamowicie dekoracyjne to ciasto - a przy tym pyszne ... :-)

na najbliższy weekend wygooglałam sobie sernik "harataniec" z pianką z
kisielu - zobaczymy jaki będzie efekt

Pozdrawiam cieplutko.

Jini - anioł kobieta ;-)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-10-25 07:33:04

Temat: Re: Ciasta kawowe
Od: "Aretkka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora




> niesamowicie dekoracyjne to ciasto - a przy tym pyszne ... :-)
Dodam, że jeszcze lepsze jest na drugi dzień od upieczenia, no, żeby się
uchowało trzeba schować :-)))
>
> na najbliższy weekend wygooglałam sobie sernik "harataniec" z pianką  z
> kisielu - zobaczymy jaki będzie efekt
>
> Pozdrawiam cieplutko.
>
> Jini - anioł kobieta ;-)
Napisz, jak udał się "harataniec" zwłaszcza jak smakowała beza z kiślem?
I jakiego użyłaś kiślu? Pozdrawiam Areta
>
>


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 ... 5


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Finlandia Truskawkowa - drink
Zapraszamy do niezależnego portalu konsumenckiego - czekamy na Wasze opinie!
gdzie Wroclaw sklep orintalny (przyprawy)
Gdzie w Łodzi zielone pomidory ?
2 Grzalki w kuchni elektrycznej

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »