« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-10-19 14:23:56
Temat: Re: Ciasta kawoweJeszcze wklejam adres strony z tortem kawowo-orzechowym (Austrian
Coffee and Walnut Cake with Coffee Cream):
http://www.deliaonline.com/recipes/r_0000001128.asp
Instrukcje wypieku podane przez Delie sa w bardzo przejrzyste, mimo ze
po angielsku :-). No i to zdjecie. I ten zapach orzechow z kawa, a w
tle walce obu Straussow :-))).
Pozdrawiam,
eM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-10-19 16:34:08
Temat: Re: Ciasta kawoweeM wrote:
Ogromnie Ci dziekuje, zadalas sobie duzo trudu :). Bede informowac na
biezaco, jak to wszystko wychodzi i smakuje.
>
> Instrukcje wypieku podane przez Delie sa w bardzo przejrzyste, mimo ze
> po angielsku :-).
Z angielskim jakos sobie radze ;)
> No i to zdjecie. I ten zapach orzechow z kawa,
Masz chyba jakis nowoczesniejszy komputer, bo u mnie nie pachnie ;). Ale
nadrabiam wyobraznia :).
a w
> tle walce obu Straussow :-))).
>
> Pozdrawiam,
> eM
Jeszcze raz dziekuje i ide luskac orzechy.
--
Pozdrawiam,
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-20 08:26:32
Temat: Re: Ciasta kawowe>
>Bardzo dziękuję. Wypróbuję na pewno!
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-20 10:57:36
Temat: Re: Ciasta kawowe
>>
>>Bardzo dziękuję. Wypróbuję na pewno!
Spróbuj! Naprawdę warto - właśnie kończę ostatni kawałeczek ... mniam :-))
Jini.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-20 11:42:20
Temat: Re: Ciasta kawowe
>
>
> Masa kawowa
>
> 1/2 szkl. kawy cappucino
>
> Czy dobrze zrozumiałam. Ta ilość kawy, to jest sucha masa ?
W oddzielnym naczyniu wymieszać budynie z mlekiem
> wlać do utartych żółtek i mieszając gotować przez chwilę. Odstawić,
> ostudzić.
Ile to jest czasu -"chwila"? Albo inaczej spytam, jaką konsystencję ma ta
masa , zanim się ją odstawi? Czy trzeba np. bardzo pilnować by masa się nie
zagotowała?
> Było przepyszne!!
Ja też chciałabym TAK napisać :-)
>
> Jini - anioł kobieta ;-)
>
Pozdrowienia Areta
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-20 12:53:24
Temat: Re: Ciasta kawowe
>>
>> Masa kawowa
>
>> 1/2 szkl. kawy cappucino
>> Czy dobrze zrozumiałam. Ta ilość kawy, to jest sucha masa ?
tak - chodzi o 1/2 szkl. suchej masy :-)
> W oddzielnym naczyniu wymieszać budynie z mlekiem wlać do utartych żółtek
> i mieszając gotować przez chwilę. Odstawić, ostudzić.
> Ile to jest czasu -"chwila"? Albo inaczej spytam, jaką konsystencję ma ta
> masa , zanim się ją odstawi? Czy trzeba np. bardzo pilnować by masa się
> nie zagotowała?
musi mieć konsystencję budyniu...
lepiej pilnowac - inaczej poprostu przypali Ci się do garnka... :(
Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego pieczenia!!
Jini - anioł kobieta ;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-20 13:12:58
Temat: Re: Ciasta kawowe>
> >>
> >> Masa kawowa
> >
> >> 1/2 szkl. kawy cappucino
> >> Czy dobrze zrozumiałam. Ta ilość kawy, to jest sucha masa ?
> tak - chodzi o 1/2 szkl. suchej masy :-)
>
> > W oddzielnym naczyniu wymieszać budynie z mlekiem wlać do utartych żółtek
> > i mieszając gotować przez chwilę. Odstawić, ostudzić.
> > Ile to jest czasu -"chwila"? Albo inaczej spytam, jaką konsystencję ma ta
> > masa , zanim się ją odstawi? Czy trzeba np. bardzo pilnować by masa się
> > nie zagotowała?
> musi mieć konsystencję budyniu...
> lepiej pilnowac - inaczej poprostu przypali Ci się do garnka... :(
>
>
> Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego pieczenia!!
>
> Jini - anioł kobieta ;-)
>
DZIĘKI wielkie ! :-) Areta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-22 07:23:43
Temat: Re: Ciasta kawowe>
> >>
> >> Masa kawowa
> >
> >> 1/2 szkl. kawy cappucino
> >> Czy dobrze zrozumiałam. Ta ilość kawy, to jest sucha masa ?
> tak - chodzi o 1/2 szkl. suchej masy :-)
>
> > W oddzielnym naczyniu wymieszać budynie z mlekiem wlać do utartych żółtek
> > i mieszając gotować przez chwilę. Odstawić, ostudzić.
> > Ile to jest czasu -"chwila"? Albo inaczej spytam, jaką konsystencję ma ta
> > masa , zanim się ją odstawi? Czy trzeba np. bardzo pilnować by masa się
> > nie zagotowała?
> musi mieć konsystencję budyniu...
> lepiej pilnowac - inaczej poprostu przypali Ci się do garnka... :(
>
>
> Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego pieczenia!!
>
> Jini - anioł kobieta ;-)
>
Melduję, że pieczenie było udane! , konsumpcja też ! :-)). Szkoda, że takie
małe:-( . Ale to było próbne pieczenie. Następnym razem dodam więcej
posiekanych orzechów, dałam tyle, że przykrywały warstwę dżemu z czarnej
porzeczki, dżem był lekko kwaśny i dzięki temu wszystko pięknie współgrało :-)
Pod moich domowników zmniejszyłam ilość cukru i margarynę zastąpiłam masłem.
Ba, nawet chodzi mi po głowie myśl, by włączyć to ciasto do "repertuaru"
świątecznego, jako, że tam i mak i orzechy.....
Mocno pozdrawiam Areta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-22 08:00:19
Temat: Re: Ciasta kawowe> Melduję, że pieczenie było udane! , konsumpcja też ! :-)). Szkoda, że
> takie
> małe:-( . Ale to było próbne pieczenie. Następnym razem dodam więcej
> posiekanych orzechów, dałam tyle, że przykrywały warstwę dżemu z czarnej
> porzeczki, dżem był lekko kwaśny i dzięki temu wszystko pięknie współgrało
> :-)
> Pod moich domowników zmniejszyłam ilość cukru i margarynę zastąpiłam
> masłem.
> Ba, nawet chodzi mi po głowie myśl, by włączyć to ciasto do "repertuaru"
> świątecznego, jako, że tam i mak i orzechy.....
> Mocno pozdrawiam Areta
cieszę, się że pieczenie się udało :-)
też myślałam o jakimś kwaśnym dżemie... ale brakło mi odwagi...
następnym razem też zrobię z kwaśnym
co do repertuaru świątecznego - u mnie będzie na 100% - moi domownicy już
sobie to zaklepali hehehe :-)
niesamowicie dekoracyjne to ciasto - a przy tym pyszne ... :-)
na najbliższy weekend wygooglałam sobie sernik "harataniec" z pianką z
kisielu - zobaczymy jaki będzie efekt
Pozdrawiam cieplutko.
Jini - anioł kobieta ;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-25 07:33:04
Temat: Re: Ciasta kawowe
> niesamowicie dekoracyjne to ciasto - a przy tym pyszne ... :-)
Dodam, że jeszcze lepsze jest na drugi dzień od upieczenia, no, żeby się
uchowało trzeba schować :-)))
>
> na najbliższy weekend wygooglałam sobie sernik "harataniec" z pianką z
> kisielu - zobaczymy jaki będzie efekt
>
> Pozdrawiam cieplutko.
>
> Jini - anioł kobieta ;-)
Napisz, jak udał się "harataniec" zwłaszcza jak smakowała beza z kiślem?
I jakiego użyłaś kiślu? Pozdrawiam Areta
>
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |