Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ciasto Bananowe

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ciasto Bananowe

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 1999-12-29 20:10:26

Temat: Ciasto Bananowe
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora

Lilla pytala, czy ciasto bananowe ma miec zakalec. Wiec nie ma miec.
Przez lata probowalam roznych przepisow, i nie bardzo bylam zadowolona,
az tu nagle pare lat temu dostalam przepis od zywej amerykanki z krwi i
kosci, wychowanej na amerykanskim jedzeniu, od tylu pokolen tu
mieszkajacej, ze nie wiedziala nawet, jaka mieszanke krwi w sobie ma.
Do dzis uzywam tylko tego przepisu, bez zmian, nie improwizuje, i zawsze
wychodzi, pyszne i nie zakalcowate. A najlepsze na drugi dzien, odgrzane
w mikrofali przez 8 sekund, z odrobina masla. Mmmmmmmmmmmniam.
Oto przepis, ktory podaje w oryginale plus przeliczenia:
1+3/4 cup maki (425 ml)
1+1/4 lyzeczki US proszku do pieczenia (3/4 lyzeczki PL proszku do pieczenia)
1/2 lyzeczki sody oczyszczanej
2/3 cup cukru (160 ml)
1/3 cup masla (75 gr)
2 jajka
2 lyzki mleka
1 cup zmiazdzonych bananow (244 ml)
2/3 cup posiekanych orzechow wloskich (160 ml)
1 lyzka startej skorki z pomaranczy

Rozgrzac piec do 350F/180C. Zmieszac make z proszkiem i soda. W mikserze
ubic maslo z cukrem, dodac jajka, ubic. Dodac na przemian make i banany
na trzy razy, ubijajac pomiedzy. Dodac skorke, ubic przez 3 minuty,
dodac orzechy, wymieszac. Umiescic w natluszczonej blasze ksztaltu
bochenka chleba (w poznanskim nazywa sie to rynka), piec okolo 70 minut
az patyczek wsadzony w srodek wyjdzie czysty. Wyjac z pieca i zostawic w
blasze przez 10 minut, potem wyjac i ostudzic. Jesc, gdy jeszcze cieple.
Resztki zawinac w folie. Zimne mozna rowniez odgrzac w piecu.
Magdalena

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 1999-12-30 10:07:33

Temat: Odp: Ciasto Bananowe
Od: "Lilla" <l...@e...flt.krasnik.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Magdalena Bassett <m...@w...net> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:3...@w...net...
> Lilla pytala, czy ciasto bananowe ma miec zakalec. Wiec nie ma miec.

Dzieki za tak precyzyjnie podany przepis, ktory jest jeszcze inny w
szczegolach niz te, ktore juz posiadam :). Mialam nadzieje, ze zajmiesz
glos w tym temacie, jako znawca kuchni amerykanskiej. Skoro twierdzisz,
ze ma byc bez zakalca, to teraz juz sobie wyobrazam co powinno wyjsc i
wyprobuje ten przepis.

Pozdrawiam
Lilla


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: oś dla Włochów - przepisy dla Eli K.
Re: co dać Włochom do jedzenia :-)
Sałatka z kurczaka-co to takiego?
Chinese snow peas
Re: oś dla Włochów - przepisy dla Eli K.

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »