« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2016-10-15 14:20:54
Temat: Ciasto drożdżowe bez pszenicyCzy ktoś może próbował zrobić takowe (na słodko lub słono - wszystko
jedno), i wyszło w miarę puszyste i sprężyste? Czy to w ogóle możliwe z
użyciem innej mąki niż pszenna?
Przetestowałam z mączką kukurydzianą + ryżową, ale wyszło zbite i
zakalcowate.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2016-10-15 19:30:19
Temat: Re: Ciasto drożdżowe bez pszenicyDnia 2016-10-15 14:20, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
> Czy ktoś może próbował zrobić takowe (na słodko lub słono - wszystko
> jedno), i wyszło w miarę puszyste i sprężyste? Czy to w ogóle możliwe z
> użyciem innej mąki niż pszenna?
>
> Przetestowałam z mączką kukurydzianą + ryżową, ale wyszło zbite i
> zakalcowate.
Nie wiem, nie znam się, ale nie możesz zaszaleć ze sklepową mieszanką
bezglutenową?
Q
--
Niektórzy zarzucają mi bycie szowinistą, a ja zawsze w takiej sytuacji
powtarzam, że to nieprawda, bo szowiniści to tacy goście, którzy
uważają, że kobieta powinna siedzieć w kuchni.
Ja natomiast uważam, że w kuchni też może coś popsuć.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2016-10-15 22:30:56
Temat: Re: Ciasto drożdżowe bez pszenicyW dniu 15.10.2016 o 19:30, Qrczak pisze:
> Dnia 2016-10-15 14:20, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>> Czy ktoś może próbował zrobić takowe (na słodko lub słono - wszystko
>> jedno), i wyszło w miarę puszyste i sprężyste? Czy to w ogóle możliwe z
>> użyciem innej mąki niż pszenna?
>>
>> Przetestowałam z mączką kukurydzianą + ryżową, ale wyszło zbite i
>> zakalcowate.
>
> Nie wiem, nie znam się, ale nie możesz zaszaleć ze sklepową mieszanką
> bezglutenową?
Nie tyle o gluten chodzi, co o pszenicę. Mąż od jakiegoś czasu odmawia
jedzenia tejże.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2016-10-15 22:50:00
Temat: Re: Ciasto drożdżowe bez pszenicyW dniu 2016-10-15 o 22:30, FEniks pisze:
> W dniu 15.10.2016 o 19:30, Qrczak pisze:
>> Dnia 2016-10-15 14:20, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>>> Czy ktoś może próbował zrobić takowe (na słodko lub słono - wszystko
>>> jedno), i wyszło w miarę puszyste i sprężyste? Czy to w ogóle możliwe z
>>> użyciem innej mąki niż pszenna?
>>>
>>> Przetestowałam z mączką kukurydzianą + ryżową, ale wyszło zbite i
>>> zakalcowate.
>>
>> Nie wiem, nie znam się, ale nie możesz zaszaleć ze sklepową mieszanką
>> bezglutenową?
>
> Nie tyle o gluten chodzi, co o pszenicę. Mąż od jakiegoś czasu odmawia
> jedzenia tejże.
>
>
Pamietam, że do pieczenia chleba bezglutenowego czy ciastek dodawalam
pektynę, ale teraz juz mało pamiętam ile.
Pektynę chyba kupowałam w aptece.
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2016-10-15 22:53:27
Temat: Re: Ciasto drożdżowe bez pszenicyW dniu 2016-10-15 o 22:50, Animka pisze:
> W dniu 2016-10-15 o 22:30, FEniks pisze:
>> W dniu 15.10.2016 o 19:30, Qrczak pisze:
>>> Dnia 2016-10-15 14:20, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>>>> Czy ktoś może próbował zrobić takowe (na słodko lub słono - wszystko
>>>> jedno), i wyszło w miarę puszyste i sprężyste? Czy to w ogóle
>>>> możliwe z
>>>> użyciem innej mąki niż pszenna?
>>>>
>>>> Przetestowałam z mączką kukurydzianą + ryżową, ale wyszło zbite i
>>>> zakalcowate.
>>>
>>> Nie wiem, nie znam się, ale nie możesz zaszaleć ze sklepową
>>> mieszanką bezglutenową?
>>
>> Nie tyle o gluten chodzi, co o pszenicę. Mąż od jakiegoś czasu
>> odmawia jedzenia tejże.
>>
>>
> Pamietam, że do pieczenia chleba bezglutenowego czy ciastek dodawalam
> pektynę, ale teraz juz mało pamiętam ile.
> Pektynę chyba kupowałam w aptece.
>
>
Dodam jeszcze, że żyto i inne też zawierają gluten.
--
animka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2016-10-16 00:53:42
Temat: Re: Ciasto drożdżowe bez pszenicyDnia 2016-10-15 22:30, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
> W dniu 15.10.2016 o 19:30, Qrczak pisze:
>> Dnia 2016-10-15 14:20, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>>> Czy ktoś może próbował zrobić takowe (na słodko lub słono - wszystko
>>> jedno), i wyszło w miarę puszyste i sprężyste? Czy to w ogóle możliwe z
>>> użyciem innej mąki niż pszenna?
>>>
>>> Przetestowałam z mączką kukurydzianą + ryżową, ale wyszło zbite i
>>> zakalcowate.
>>
>> Nie wiem, nie znam się, ale nie możesz zaszaleć ze sklepową mieszanką
>> bezglutenową?
>
> Nie tyle o gluten chodzi, co o pszenicę. Mąż od jakiegoś czasu odmawia
> jedzenia tejże.
Jak masz czas i dobre chęci, możesz sama kombinować z bezgluteńskimi
zbożami. Jak nie bardzo, zawsze można wmówić, że to psychiczne i się leczy.
BTW nie smakuje mu ta pszenica czy coś?
Q
--
Niektórzy zarzucają mi bycie szowinistą, a ja zawsze w takiej sytuacji
powtarzam, że to nieprawda, bo szowiniści to tacy goście, którzy
uważają, że kobieta powinna siedzieć w kuchni.
Ja natomiast uważam, że w kuchni też może coś popsuć.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2016-10-16 07:18:21
Temat: Re: Ciasto drożdżowe bez pszenicyW dniu 2016-10-15 o 22:30, FEniks pisze:
> W dniu 15.10.2016 o 19:30, Qrczak pisze:
>> Dnia 2016-10-15 14:20, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>>> Czy ktoś może próbował zrobić takowe (na słodko lub słono - wszystko
>>> jedno), i wyszło w miarę puszyste i sprężyste? Czy to w ogóle możliwe z
>>> użyciem innej mąki niż pszenna?
>>>
>>> Przetestowałam z mączką kukurydzianą + ryżową, ale wyszło zbite i
>>> zakalcowate.
>>
>> Nie wiem, nie znam się, ale nie możesz zaszaleć ze sklepową mieszanką
>> bezglutenową?
>
> Nie tyle o gluten chodzi, co o pszenicę. Mąż od jakiegoś czasu odmawia
> jedzenia tejże.
Też karmi?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2016-10-16 10:47:18
Temat: Re: Ciasto drożdżowe bez pszenicyFEniks <x...@p...fm> wrote:
> W dniu 15.10.2016 o 19:30, Qrczak pisze:
>
> Nie tyle o gluten chodzi, co o pszenicę. Mąż od jakiegoś czasu odmawia
> jedzenia tejże.
>
Ciasta drożdżowego wymaga, ale bez pszenicy??? Zazdrość o dziecko albo
schiza. Ale najpewniej oponka - koszule fit wyglądają jak naciągnięte na
piłkę i przypisał winę pszenicy zamiast własnemu łakomstwu.
A tu wystarczy TYLKO ograniczyć ilość, a nie rodzaj jedzenia. Manify w
rodzaju niejedzenia akurat przenicy są śmieszne, nic więcej. Zwłaszcza w
męskim wykonie. Facet powinien PO PROSTU postanowić i przestać się objadać,
a nie histeriami utrudniać życie żonie, i tak mającej co robić z maluchem.
MŚK po prostu MNIEJ je, jak chce schudnąć i nie ma przeproś. I to jest
męskie, a nie pitolenie skołatanej żonie, że się oto nie je pszenicy czy
czegoś tam, a to już kobieta niech sobie złamie głowę, jak tu tu zrobić
ulubione mężowskie drożdżówki bez mąki. LOL
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2016-10-16 10:54:36
Temat: Re: Ciasto drożdżowe bez pszenicyW dniu 16-10-15 o 14:20, FEniks pisze:
> Czy ktoś może próbował zrobić takowe (na słodko lub słono - wszystko
> jedno), i wyszło w miarę puszyste i sprężyste? Czy to w ogóle możliwe z
> użyciem innej mąki niż pszenna?
>
> Przetestowałam z mączką kukurydzianą + ryżową, ale wyszło zbite i
> zakalcowate.
Jeśli to kwestia glutenu, to są rozmaite mąki bez, nie próbowałam, bo
nie mam uczuleń w pobliżu. Pewnie pediatra (zakładam, że to dla Mai)
doradzi, czy fora dla bezglutenowców?
--
B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2016-10-16 10:58:41
Temat: Re: Ciasto drożdżowe bez pszenicybbjk <b...@p...pl> wrote:
> W dniu 16-10-15 o 14:20, FEniks pisze:
>> Czy ktoś może próbował zrobić takowe (na słodko lub słono - wszystko
>> jedno), i wyszło w miarę puszyste i sprężyste? Czy to w ogóle możliwe z
>> użyciem innej mąki niż pszenna?
>>
>> Przetestowałam z mączką kukurydzianą + ryżową, ale wyszło zbite i
>> zakalcowate.
>
> Jeśli to kwestia glutenu, to są rozmaite mąki bez, nie próbowałam, bo
> nie mam uczuleń w pobliżu. Pewnie pediatra (zakładam, że to dla Mai)
> doradzi, czy fora dla bezglutenowców?
Pani zdecydowanie niedoczytawszy :-))))
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |