« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-03-09 22:14:28
Temat: Ciemny spód do tortuCzy znacie jakiś przepis na ciemne ciasto do tortu, najlepiej z miodem.
Aga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-03-10 21:24:17
Temat: RE: Ciemny spód do tortuCzy znacie jakiś przepis na ciemne ciasto do tortu, najlepiej z miodem.
Aga
-----------------
Witam! A może ciasto do stefanki według przepisu z którego ja korzystam jest
ono na miodzie i sodzie i jest bardzo dobre gdy przejdzie masą budyniową.
Podam ci przepis może skorzystasz:
Stefanka
Ciasto:
6 łyżek mleka
4 łyżki miodu (może być sztuczny)
4 łyżki cukru
3,5 szklanki mąki
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko
Masa płynna : podgrzewać do rozpuszczenia (nie gotować) mleko, miód, cukier.
Zostawić do ostygnięcia. Do miski wsypać mąkę , sodę i jajko a później
ostudzoną masę. Rozrobić wszystko razem. Pozostawić w lodówce na jakieś 2
godziny, można też dłużej. Ciasto podzielić na równe 5 porcji i rozwałkować
placki o wielkości blachy (około 20x30) lub tortownicy (28). Piec około 15
min w tem. 200 C.
Masa budyniowa:
0,5 l mleka
1 łyżka mąki zwykłej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
30 dkg cukru pudru
1 kostka masła
Odlać pół szklanki mleka i rozmieszać w niej mąki, resztę mleka zagotować i
wlać rozrobione mąki. Przy studzeniu dosyć często mieszać aby się korzuch
nie zrobił. Gdy będzie zimne połączyć z cukrem a potem z masłem o
temperaturze pokojowej. Przekładać placki po około 5 łyżek na warstwę.
Polewa:
20 dkg cukru
5 łyżek wody
5 dkg masła
3,5 łyzki kakao
Wszystkie produkty zagotować i mieszać na małym ogniu przez 5 min. Po
wyłączeniu gazu dodać odrobinę masła i wymieszać. Polewać na gorąco. Radzę
ciasto przechowywać w lodówce.
Pozdrawiam ze smakiem Asia M. z Olsztyna
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |