« poprzedni wątek | następny wątek » |
91. Data: 2011-09-13 21:57:32
Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?Ikselka pisze:
> Dnia Tue, 13 Sep 2011 23:39:25 +0200, Paulinka napisał(a):
>
>> Ikselka pisze:
>>> Dnia Tue, 13 Sep 2011 23:28:22 +0200, Paulinka napisał(a):
>>>
>>>> Ozorki jednak dla mnie nie do przełknięcia, chociaż lubię żołądki i
>>>> serduszka w gulaszu.
>>> Jakbym Ci "serwnęła" ozorki, tobyś nie poznała, że to ozorki. Z ozorkw się
>>> ściąga skórkę o zostaje samo wspaniałe mięsko :-)
>> Sama nie zrobię, to jednak wyższa szkoła jazdy :)
>
> Atam - pierwszy raz robiłam ściśle wg Kuchni Polskiej - wyszły od razu, o
> mało nie pękłam z dumy :-)
Ja tak zrobiłam zrazy wołowe wg Kuchni Polskiej :)
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
92. Data: 2011-09-13 21:58:17
Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?Ikselka pisze:
> Dnia Tue, 13 Sep 2011 23:50:20 +0200, Ikselka napisał(a):
>
>
>> Atam - pierwszy raz robiłam ściśle wg Kuchni Polskiej - wyszły od razu, o
>> mało nie pękłam z dumy :-)
>
> Miałam wtedy jakieś 23 lata 3333-)
A ja 22 :)
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
93. Data: 2011-09-13 22:08:28
Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?W dniu 12.09.2011 12:46, Paulinka pisze:
> Witam,
>
> Może zainspirujecie mnie na kolejne dni tygodnia.
> U mnie dzisiaj kurczak pieczony na butelce z czosnkowym ryżem, a do tego
> sałata słodko-kwaśna ze śmietaną.
> Zupę dzisiaj odpuściłam, na deser muffinki/babeczki z gruszkami i malinami.
>
> BTW polecam przepis podstawowy na muffinki/babeczki ze strony :
> http://bakeandtaste.blogspot.com/2010/06/muffiny-z-t
ruskawkami.html
> Wychodzą rewelacyjne i bardzo długo utrzymują świeżość.
>
Dzisiaj w ramach eksperymentu była zupa z tego przepisu:
http://www.wielkiezarcie.com/recipe33946.html
--
Pozdrawiam
Anai
*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
***** http://photo-of-anai.gu.ma/ *****
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
94. Data: 2011-09-13 22:13:00
Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?Anai pisze:
> Dzisiaj w ramach eksperymentu była zupa z tego przepisu:
> http://www.wielkiezarcie.com/recipe33946.html
>
Pochwal się, jak wyszło :)
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
95. Data: 2011-09-13 22:13:12
Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?W dniu 2011-09-13 21:55, Paulinka pisze:
> Mario pisze:
>>
>>
>>> BTW polecam przepis podstawowy na muffinki/babeczki ze strony :
>>> http://bakeandtaste.blogspot.com/2010/06/muffiny-z-t
ruskawkami.html
>>> Wychodzą rewelacyjne i bardzo długo utrzymują świeżość.
>>>
>>
>> Witaj,
>> Mmm. muffinki - to mój ulubiony temat :-). Ja robiłem wg tego przepisu.
>> http://www.oliwnygaj.eu/modules/newscore/blog.php?id
_entry=37
>> Różnica jest taka, że dodajesz zamiast oleju, oliwę z oliwek smakową
>> (cytrynową lub pomarańczową).
>
> A taka oliwa jest do dostania w markecie?
>
Niestety nie. Tylko w sklepie internetowym.
Oni importują sami oliwę (poznałem właściciela firmy) i oliwa nie jest
przemysłowa, więc wydaje mi się że nie będzie dostępna w marketach.
Ja kupiłem przez net :-). Dlaczego nie?
pozdrawiam
mario
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
96. Data: 2011-09-13 22:15:53
Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?Mario pisze:
> W dniu 2011-09-13 21:55, Paulinka pisze:
>> Mario pisze:
>>>
>>>
>>>> BTW polecam przepis podstawowy na muffinki/babeczki ze strony :
>>>> http://bakeandtaste.blogspot.com/2010/06/muffiny-z-t
ruskawkami.html
>>>> Wychodzą rewelacyjne i bardzo długo utrzymują świeżość.
>>>>
>>>
>>> Witaj,
>>> Mmm. muffinki - to mój ulubiony temat :-). Ja robiłem wg tego przepisu.
>>> http://www.oliwnygaj.eu/modules/newscore/blog.php?id
_entry=37
>>> Różnica jest taka, że dodajesz zamiast oleju, oliwę z oliwek smakową
>>> (cytrynową lub pomarańczową).
>>
>> A taka oliwa jest do dostania w markecie?
>>
> Niestety nie. Tylko w sklepie internetowym.
> Oni importują sami oliwę (poznałem właściciela firmy) i oliwa nie jest
> przemysłowa, więc wydaje mi się że nie będzie dostępna w marketach.
> Ja kupiłem przez net :-). Dlaczego nie?
Żaden problem z zakupem, tylko wiesz jak jest z przepisami, które mają
ładne zdjęcia, nie zawsze jest pysznie. Ale zakupię i spróbuję. Babeczki
rozwiązują mi w 1/4 problem ze śniadaniami do szkoły dla dzieci :)
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
97. Data: 2011-09-13 22:19:39
Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?W dniu 14.09.2011 00:13, Paulinka pisze:
> Anai pisze:
>
>> Dzisiaj w ramach eksperymentu była zupa z tego przepisu:
>> http://www.wielkiezarcie.com/recipe33946.html
>>
>
> Pochwal się, jak wyszło :)
>
Muszę powiedzieć, że nadspodziewanie dobrze... ;)
To połączenie kminku i papryki nadaje trudny do opisania ale ciekawy
smak tej zupie...
Przepis oczywiście ciut zmodyfikowałam - dodatkowo dałam po pół zielonej
i czerwonej świeżej papryki.
--
Pozdrawiam
Anai
*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
***** http://photo-of-anai.gu.ma/ *****
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
98. Data: 2011-09-13 22:27:06
Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?Anai pisze:
> W dniu 14.09.2011 00:13, Paulinka pisze:
>> Anai pisze:
>>
>>> Dzisiaj w ramach eksperymentu była zupa z tego przepisu:
>>> http://www.wielkiezarcie.com/recipe33946.html
>>>
>> Pochwal się, jak wyszło :)
>>
> Muszę powiedzieć, że nadspodziewanie dobrze... ;)
> To połączenie kminku i papryki nadaje trudny do opisania ale ciekawy
> smak tej zupie...
> Przepis oczywiście ciut zmodyfikowałam - dodatkowo dałam po pół zielonej
> i czerwonej świeżej papryki.
To ja w ten deseń polecam zupę cygańską:
4 ziemniaki średniej wielkości
dorodna czerwona papryka
cebula i 2 dojrzałe pomidory
kopiasta łyżka boczku
10 dkg czystego smalcu
20 dkg dobrej kiełbasy
2 łyżki keczupu
3 łyżki śmietany
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
zielenina
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
99. Data: 2011-09-14 01:43:52
Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?W dniu 2011-09-13 22:29, Paulinka pisze:
>> Zanabyłam dziś znakomity kawał woła. Będzie sztukamięs jutro.
>
> Ja nie przepadam, kojarzy mi się z sosem chrzanowym, którego nie lubię,
> a którym obficie tak ugotowaną wołowinę polewała moja rodzicielka.
Mlaskkkk :)
--
Pozdrawiam - Aicha
http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
100. Data: 2011-09-14 06:18:15
Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?W dniu 2011-09-13 21:41, Ikselka pisze:
>
> Gorące sosy mięsne ze śmietaną mi jakoś nie tego. Niekoszerne jakieś ;-PPP
A skąd Ci te mięsne się przyplątały? Ja miałam na myśli sosy robione ze
śmietany np. carbonarę do makaronu, sos gorgonzola albo inne tego typu
wariacje głównie makaronowe.
Z mięsnych to właściwie tylko kurczak w potrawce ma biały sos i sos
koperkowy do pulpecików. No a teraz, po przejrzeniu wątku, wzięła mnie
chętka na sos chrzanowy do wołowiny, ale to najpierw muszę kupić dobrą
wołowinę.
> Sosy pieczeniowe i inne mięsne zagęszczam tylko niewielką iloscią mąki
To dokładnie tak jak u mnie.
> Jedyne sosy zagęszczane śmietaną (z małą ilością mąki) to koperkowy i
> grzybowy, pomidorowej brei nie robię, bo nikt u nas nie lubi.
jw.
A do sosu pomidorowego w ogóle nie dodaję śmietany, ani zazwyczaj nawet
mąki.
> Duszone maslaki i koźlarze oraz prawdziwki są tylko w śmietanie, o ile w
> ogóle - ich nie trzeba zagęszczać.
To oczywiste. Tłusta śmietana jest sama w sobie zagęstnikiem.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |