« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-06-04 07:48:20
Temat: Co mozna zrobic z baranina?Prosze wybaczyc mi tak bezpretensjonalny wstep. Jestem zupelnie nowa na tej
grupie i powinnam sie najpierw przedstawic: Witam wszystkich, oto ja -
poczatkujaca kucharka Ola. I wlasnie otrzymalam nowe zadanie: jagniecina,
barania, itp. "Moj mezczyzna" ma urodziny i doszedl do wniosku, ze dobry,
nietypowy obiad bylby swietnym prezentem. Bardzo chcialabym sprawic mu te
przyjemnosc i dlatego potrzebuje pomocy! Czy ktos moglby mi podsunac jakis
dobry, ale nie bardzo skomplikowany pomysl? Bede bardzo wdzieczna :-)
Pozdrawiam, Ola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-06-04 09:50:21
Temat: Re: Co mozna zrobic z baranina?
"Ola W." <s...@p...onet.pl> wrote in message
news:adhsuj$ml6$1@news.tpi.pl...
> Prosze wybaczyc mi tak bezpretensjonalny wstep. Jestem zupelnie nowa na
tej
> grupie i powinnam sie najpierw przedstawic: Witam wszystkich, oto ja -
> poczatkujaca kucharka Ola. I wlasnie otrzymalam nowe zadanie: jagniecina,
> barania, itp. "Moj mezczyzna" ma urodziny i doszedl do wniosku, ze dobry,
> nietypowy obiad bylby swietnym prezentem. Bardzo chcialabym sprawic mu te
> przyjemnosc i dlatego potrzebuje pomocy! Czy ktos moglby mi podsunac jakis
> dobry, ale nie bardzo skomplikowany pomysl? Bede bardzo wdzieczna :-)
Kiedys, w knajpie hinduskiej, jadlam jagniecine w szpinaku. To bylo pyszne
:-)))
Ale przepisu niestety nie znam... Choc wygladalo "dosc normalnie".
Pozdrawiam,
malenka_nie_kucharka ;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-06 09:38:31
Temat: Re: Co mozna zrobic z baranina?From: "Ola W." <s...@p...onet.pl>
> Prosze wybaczyc mi tak bezpretensjonalny wstep. Jestem zupelnie nowa na
tej
> grupie i powinnam sie najpierw przedstawic: Witam wszystkich, oto ja -
> poczatkujaca kucharka Ola. I wlasnie otrzymalam nowe zadanie: jagniecina,
> barania, itp. "Moj mezczyzna" ma urodziny i doszedl do wniosku, ze dobry,
> nietypowy obiad bylby swietnym prezentem. Bardzo chcialabym sprawic mu te
> przyjemnosc i dlatego potrzebuje pomocy! Czy ktos moglby mi podsunac jakis
> dobry, ale nie bardzo skomplikowany pomysl? Bede bardzo wdzieczna :-)
> Pozdrawiam, Ola
Znam i wykorzystuje 2 przepisy z jagniecina:
Couscous:
szklanka cieciorki
pol kurczaka
0,5 kilo jagnieciny
3 papryki kolorowe
2 male cukinie
2 srednie marchewki
kawalek selera
pietruszka
sol, cayenne, curry, kardamon zielony
couscous - wzgledem apetytu
Cieciorke namoczyc, zalac nowa woda, dodac miesa, posolic, pocayenne,
pocurry (duzo), wrzucic 3-4 straczki (??? czy to stronczki? moje tak
wygladaja ;-)) kardamonu, marchewke, pietruszke i seler, gotowac do
miekkosci. Mieso i warzywa wyjac, pokroic w kawalki na jeden kens (warzywa w
plasterki), spowrotem do wywaru, dodac pokrojone w kwadraty papryki i w
plasterki cukinie, pogotowac jeszcze przez 15 min. az warzywa zmiekna.
Towaru powinno byc znacznie wiecej niz wody. Do kuskusu rzeczywiscie
rewelacyjnie pasuje, szczegolnie ze wzgledu na cieciorke - nie wiem czemu,
ale swietnie ze soba graja.
Indyjski ryz z jagniecina
0,5 kg udzca jagniecego
ryz basmati - wzgledem apetytu
fiolka szafranu
po 0,5 lyzeczki: chili, kardamonu, sproszkowanej galki muszkatolowej,
cynamonu, gozdzikow
zabek czosnku
kawalek swiezego imbiru
dymka
po lyzce orzecow nerkowca, pistacji, migdalow i rodzynek
olej, maslo
sol
Mieso pokroic, zrumienic porzadnie na oleju, dodac pokrojojony imbir i
czosnek, smazyc chwile, dodac chili, kardamon, galke muszkatolowa, cynamon i
gozdziki, dolac 20 ml wody, sol, dusic 40 minut. W tym czasie zagotowac wode
z sola i szafranem, wsypac ryz, gotowac odkryty 20 minut.
Podsmazyc na masle posiekane orzechy i rodzynki, zdjac z patelni i ostudzic,
na tej samej patelni podsmazyc pokrojona w krazki dymke.
Wymieszac razem mieso wraz z sosem z ryzem, chwile podsmazyc mieszajac,
wylozyc na talerze, posypac dymka i orzechami, podawac.
No i to tyle.
Macabra
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-06 12:14:38
Temat: Re: Co mozna zrobic z baranina?Zeby nie komplikować to może "na dziko"?
Baraninę zamarynować pare dni w nastepującej marynacie:Ocet ,woda zagotować
z włoszczyzną,dużo cebuli parę ziaren jałowca. Gdy mamy go piec wyjąć z
marynaty, nasolić, naszpikować słoniną i piec aż miękkie (ok 1 godz ).
rozbełtać śmietanę z mąką i polać tym pieczeń, zagotować. pokrajać mięso,
obrać z kości, polać sosem i podawać z jarzynkami
--
Pozdrawiam :-))
Sławomir J. Marusiński (Kamas )
Gdańsk: ICQ 14539957
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |