Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!not-for-mail
From: wiku <s...@r...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Co robicie z cieciorki???
Date: Thu, 03 Jul 2003 12:10:04 +0200
Organization: "RZ"
Lines: 44
Message-ID: <3...@r...pl>
Reply-To: s...@r...pl
NNTP-Posting-Host: gate1n05.rzeczpospolita.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: SunSITE.icm.edu.pl 1057227004 3022 195.8.129.5 (3 Jul 2003 10:10:04 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 3 Jul 2003 10:10:04 +0000 (UTC)
X-Mailer: Mozilla 4.77C-CCK-MCD {C-UDP; EBM-APPLE} (Macintosh; U; PPC)
X-Accept-Language: pl,en
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:162421
Ukryj nagłówki
Jestem tu nowy, wiec na poczatku witam wszystkich grzecznie :)
I od razu pytanie - co robicie z cieciorki??? Uwielbiam jej orzechowy
posmak i z checia poznalbym jakies nowe przepisy z jej wykorzystaniem. Z
mojej strony polecam gulasz z cieciorki, ktorego przepis podaje ponizej
40 deka cieciorki
oliwa
duza cebula
3-4 zabki czosnku (jak ktos nie lubi to mniej)
lyzka pokrojonej ostrej swiezej papryki chilli (lub czuszki) - wersja
ostra
mala papryka zolta, mala papryka czerwona, mala zielona
kilka (4-5) pomidorów
250 ml wywaru z warzyw
koncentrat pomidorowy maly
1. Cieciorke zalac duza iloscia wody i zostawic na noc. Nastepnego dnia
odcedzic i wsypac ziarna do duzego garnka z gotujaca sie , osolona woda.
Gotowac ok. 1, 2
godziny, az cieciorka bedzie miekka. Odcedzic.
2. Cebule pokroic i lekko podsmazyc . Dodac zmiazdzony czosnek i smazyc
jeszcze ok. 1 minuty.
3. Pokroic papryke. Wsypac raze z papryka chilli do cebuli i czosnku.
Smazyc, mieszajac od czasu do czasu, az papryka bedzie miekka. Dodac
pomidory i dusic
4. Dodac wywar i koncentrat (nie caly, tyle az sos zgestnieje) potem
cieciorke i doprowadzic do wrzenia.
4. Zmniejszyc ogien i gotowac ok. 25 minut (bez przykrycia), az sos
troche odparuje i
zgestnieje
Podawac w towarzystwie swiezej buleczki badz sama
Osobiscie dodaje do tego dania (razem z cebulka) podsmazony, pokrojony w
kostke boczek :)))
Pozdrawiam
WIKU
--
http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU
|