Senior.pl - aktywni w każdym wieku

Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Co zrobic, zeby jajka na twardo sie dobrze obieraly?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Co zrobic, zeby jajka na twardo sie dobrze obieraly?

Ilość wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »


1. Data: 2003-07-09 01:24:21

Temat: Co zrobic, zeby jajka na twardo sie dobrze obieraly?
Od: "Midnight Wind" <n...@b...gnet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Czy jest jakis magiczny sposob na gotowanie jaj na twardo, zeby przy
obieraniu latwo odchodzila skorupka?
Ktos mi kiedys radzil aby osolic wode, w ktorej sie gotuje jajka ale to
zupelnie nic nie daje.
Pozdrawiam Hania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-09 05:48:44

Temat: Re: Co zrobic, zeby jajka na twardo sie dobrze obieraly?
Od: "Magdalena Witkowska" <s...@x...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Czy jest jakis magiczny sposob na gotowanie jaj na twardo, zeby przy
> obieraniu latwo odchodzila skorupka?

Wydaje mi sie, ze to kwestia jajek. Z takich bardzo swiezych skorupka bardzo
ciezko odchodzi. I to bez roznicy, czy gorace, czy zimne. :)

Albo gotujesz pyszne swieze, albo gotujesz mniej pyszne mniej swieze ;)
Inneych zaleznosci nie znam :)

Pozdrawiam
Sasannka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-09 05:55:03

Temat: Re: Co zrobic, zeby jajka na twardo sie dobrze obieraly?
Od: Netusia <n...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



Midnight Wind wrote:

> Czy jest jakis magiczny sposob na gotowanie jaj na twardo, zeby przy
> obieraniu latwo odchodzila skorupka?

Od razu po ugotowaniu wrzucic je do zimnej wody. U mnie zawsze dziala.
Pozdrawiam
Aneta

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-09 05:55:19

Temat: Re: Co zrobic, zeby jajka na twardo sie dobrze obieraly?
Od: "rahab" <r...@p...katowice.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Midnight Wind" <n...@b...gnet.pl> napisał w wiadomości
news:befqrs$mkr$1@szmaragd.futuro.pl...
> Czy jest jakis magiczny sposob na gotowanie jaj na twardo, zeby przy
> obieraniu latwo odchodzila skorupka?

Wodę osolić, jaja gotować i potem cały garczek podstawić pod kran i puścić
do niego zimną wodę,. Trzymać ugotowane jajka w zimnej wodzie dosyć ładną
chwilę :) aż będa zimniutkie.
Sukces w obieraniu jaj zagwarantowany.

> Ktos mi kiedys radzil aby osolic wode, w ktorej sie gotuje jajka ale to
> zupelnie nic nie daje.

Daje to, że zmniejsza się prawdopodobieństwo pęknięcia jaj przy gotowaniu.

rahab


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-09 06:02:03

Temat: Re: Co zrobic, zeby jajka na twardo sie dobrze obieraly?
Od: "Monika Biermann" <m...@g...de> szukaj wiadomości tego autora

Niby po ugotowaniu nalezy je "zahartowac" zimna woda. Ja tak zawsze robie i
obieraja sie ok, chociaz zdarza sie czasem, ze sa nie do obrania.
Tato kiedys opowiadal, ze jeszcze w wojsku, dziwil sie, bo jajka sie zawsze
dobrze obieraly. Ponoc podgotowywali je dzien wczesniej i do konca
nastepnego dnia - ale ile w tym prawdy to nie wiem.
Ja sole wode, bo niby, gdy jajko peknie to nie wycieknie az tak bardzo jak
bez soli. Aby nie wycieklo powinno sie ja nakloc.

Smacznego jajka!

Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-09 06:06:01

Temat: Re: Co zrobic, zeby jajka na twardo sie dobrze obieraly?
Od: "Marcin" <M...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Midnight Wind" <n...@b...gnet.pl> napisał w wiadomości
news:befqrs$mkr$1@szmaragd.futuro.pl...
> Czy jest jakis magiczny sposob na gotowanie jaj na twardo, zeby przy
> obieraniu latwo odchodzila skorupka?
> Ktos mi kiedys radzil aby osolic wode, w ktorej sie gotuje jajka ale to
> zupelnie nic nie daje.
> Pozdrawiam Hania
Ja zauważyłem że źle obnierają się tylko bardzo świeże jajka
( osobiście używam tylko wiejskich )
Marcin M


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-09 07:15:09

Temat: Re: Co zrobic, zeby jajka na twardo sie dobrze obieraly?
Od: "Sowa" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Midnight Wind" <n...@b...gnet.pl> napisał w wiadomości
news:befqrs$mkr$1@szmaragd.futuro.pl...
> Czy jest jakis magiczny sposob na gotowanie jaj na twardo, zeby przy
> obieraniu latwo odchodzila skorupka?
> Ktos mi kiedys radzil aby osolic wode, w ktorej sie gotuje jajka ale to
> zupelnie nic nie daje.

ugotowane od razu zalać zimną wodą i obrać - raczej nie trzymać "na
później".
Najlepiej obierają się takie wyjmowane z zimnej wody, ale jeszcze ciepłe w
środku - sama skorupka odłazi.

Sowa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-09 07:25:48

Temat: Re: Co zrobic, zeby jajka na twardo sie dobrze obieraly?
Od: maruda - Ryszard <maruda_smurf@#usun-to#.gdynia.mm.pl> szukaj wiadomości tego autora

2003-07-09 07:48, osoba przedstawiająca się, jako 'Magdalena Witkowska',
zachciała zauważyć:
>>Czy jest jakis magiczny sposob na gotowanie jaj na twardo, zeby przy
>>obieraniu latwo odchodzila skorupka?
>
>
> Wydaje mi sie, ze to kwestia jajek. Z takich bardzo swiezych skorupka bardzo
> ciezko odchodzi. I to bez roznicy, czy gorace, czy zimne. :)
>

To fakt, świeże jajka źle się obierają.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-09 08:03:53

Temat: Re: Co zrobic, zeby jajka na twardo sie dobrze obieraly?
Od: "Anna" <a...@f...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora




Użytkownik "Midnight Wind" <n...@b...gnet.pl>
napisał w wiadomości
news:befqrs$mkr$1@szmaragd.futuro.pl...
> Czy jest jakis magiczny sposob na gotowanie jaj
na twardo, zeby przy
> obieraniu latwo odchodzila skorupka?
> Ktos mi kiedys radzil aby osolic wode, w ktorej
sie gotuje jajka ale to
> zupelnie nic nie daje.
> Pozdrawiam Hania
>
>
Całkiem oziębić, po gotowaniu trzymać w bardzo
zimnej wodzie

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-09 08:11:04

Temat: Re: Co zrobic, zeby jajka na twardo sie dobrze obieraly?
Od: "walkie!" <w...@w...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Midnight Wind napisał:
> Czy jest jakis magiczny sposob na gotowanie jaj na twardo, zeby przy
> obieraniu latwo odchodzila skorupka?
> Ktos mi kiedys radzil aby osolic wode, w ktorej sie gotuje jajka ale to
> zupelnie nic nie daje.
> Pozdrawiam Hania
>
>
Mnie sie zawsze dobrze obieraja.
Sekret nr.1 : mam taka naklowaczke do jajek (2 zl w sklepach wszystko i
nic) i przed gotowaniem robi mikroskopijna dziurke.
Sekret nr.2 zaraz po ugotowaniu odlewam goraca wode. Podrzucam jajkami
zeby im dobrze skorupka popekala i zalewam zimna woda. Woda przenika pod
te skoropke i blonke i sie sciaga wszystko super. Czesto jest tak ze
skorupka sama odchodzi od jajka w garnku :-).

--

o
ooo walkie!
o http://walkie.cegla.art.pl
+ Nawet ząb bywa wstawiony

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

ehh
fondue
Placek po węgiersku
maraschino-z czym to sie (pi) je?
sałatka z kapusty - prośba o przepis

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

?? ???????? ?????
Co z białych winogron?
Opieńki w nadmiarze
Ampongan, Transfer and Business Taxes 6th SOLUTIONS MANUAL
Smakowało mi, dynia

zobacz wszyskie »

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X