« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-10-11 14:36:41
Temat: Co zrobiłam źle??? Poradźcie i podtrzymajcie na duchu!!!Hej!
Jestem załamana - zebrałam własnoręcznie jeżyny z działki, zasypałąm cukrem,
postały 2 dni, potem zapakowałam w słoiki i zagotowałam. Wszystko było ok,
do dzisiaj.... Patrzę, a wieczka jak balony, ze słoików cieknie sok, zrobiło
się winko, bardzo wybuchowe... Tyle pracy na marne!
Co z tym zrobić? Wyrzucić? Przeorbić na wino? Poradźcie!!!
Załamana Iwona z pierwszym w życiu nieudanym przetworem :-(((((
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-10-11 23:11:53
Temat: Re: Co zrobiłam źle??? Poradźcie i podtrzymajcie na duchu!!!> Hej!
> Jestem załamana - zebrałam własnoręcznie jeżyny z działki, zasypałąm cukrem,
> postały 2 dni, potem zapakowałam w słoiki i zagotowałam. Wszystko było ok,
> do dzisiaj.... Patrzę, a wieczka jak balony, ze słoików cieknie sok, zrobiło
> się winko, bardzo wybuchowe... Tyle pracy na marne!
> Co z tym zrobić? Wyrzucić? Przeorbić na wino? Poradźcie!!!
>
> Załamana Iwona z pierwszym w życiu nieudanym przetworem :-(((((
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
Witaj! Przyczyn może być kilka. W jerzynach zasypanych cukrem już rozpoczął
się proces fermentacji i takie nałożyłas do słoika lub żle zamknęły się weki.
Dlatego ja robię np. wiśnie , truskawki/można i jerzyny/ tak: zasypuję cukrem
na noc i już następnego dnia zagotowuję w dużym garnku /tylko do wrzenia/ i
nakładam do gorących słoków , zamykam i do góry dnem. 2 dni w cukrze przy
nieodpowiedniej temperaturze chyba przyspieszyło fermentację. Co z tym zrobić?
Może faktycznie zrób wino, ale niech się wypowiedzą znawcy robienia domowych
win, ja się nie będę wymądrzać na ten mało mi znany temat. pzdr.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-11 23:15:13
Temat: Re: Co zrobiłam źle??? Poradźcie i podtrzymajcie na duchu!!!> Hej!
> Jestem załamana - zebrałam własnoręcznie jeżyny z działki, zasypałąm cukrem,
> postały 2 dni, potem zapakowałam w słoiki i zagotowałam. Wszystko było ok,
> do dzisiaj.... Patrzę, a wieczka jak balony, ze słoików cieknie sok, zrobiło
> się winko, bardzo wybuchowe... Tyle pracy na marne!
> Co z tym zrobić? Wyrzucić? Przeorbić na wino? Poradźcie!!!
>
> Załamana Iwona z pierwszym w życiu nieudanym przetworem :-(((((
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
Miałam jeszcze podtrzymać Cię na duchu! Nie martw się może wino z tych jerzyn
będzie lepsze niż sok ! pzdr.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-14 06:54:54
Temat: Re: Co zrobiłam źle??? Poradźcie i podtrzymajcie na duchu!!!> Hej!
> Jestem załamana - zebrałam własnoręcznie jeżyny z działki, zasypałąm cukrem,
> postały 2 dni, potem zapakowałam w słoiki i zagotowałam. Wszystko było ok,
> do dzisiaj.... Patrzę, a wieczka jak balony, ze słoików cieknie sok, zrobiło
> się winko, bardzo wybuchowe... Tyle pracy na marne!
> Co z tym zrobić? Wyrzucić? Przeorbić na wino? Poradźcie!!!
>
witam
dziwne o ile mi wiadomo drozdze powinny umrzec po zagotowaniu
i nie powinno dojsc do fermentacji hm...
mysle ze wyrzucic troche szkoda
ja bym dokupil drozdzy winnych i sprobowal zrobic z tego wino
chyba jeszcze nie bedzie za pozno jesli faktycznie fermentacja byla tak
burzliwa
w sumie niewiele tracisz
chyba ze nie masz baniaka wtedy to juz za duze ryzyko jesli nie
planowalas go kupic
tak mi sie przynajmniej wydaje
--
pozdrawiam i zycze powodzenia
AGMS jondro
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |