« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2010-10-10 14:05:43
Temat: Czemu beszamel/biały sos się nie zapiekł?Witajcie!
Zrobiłem wczoraj musakę (pycha!), z tym że wyszła nie do końca dobrze. Na
wierzchu powinien być zpaieczony sos beszamelowy/sos biały(w zależności od
szkoły). Ja zrobiłem wedle tego przepisu:
http://pychotka.pl/pychotka/content/view/2205/55/
w wersji z żółtkiem i serem. Polałem po wierzchu, warstwa miała koło 1cm.
Piekłem 40 minut @190C, piekarnik elektryczny, "palnik" górny i dolny. Potem 5
min na funkcji "grill". Niestety, po odcięciu kawałka zapiekankisos był łaskaw
się rozpłynąć i wyraźnie czuć w nim mąkę :/
Nie wiem, jak Grecy to podawali, to zawsze wszystko się trzymało w kupie. O tak:
http://www.tourism-rhodes.com/web/images/rodi/moussa
ka.jpg
Co zrobiłem źle?
Z góry dziękuję za konsultację,
TomaszPe
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2010-10-10 17:16:52
Temat: Re: Czemu beszamel/biały sos się nie zapiekł?Dnia 2010-10-10 16:05, niebożę Tomasz Piasecki wylazło do ludzi i marudzi:
> Witajcie!
> Zrobiłem wczoraj musakę (pycha!), z tym że wyszła nie do końca dobrze. Na
> wierzchu powinien być zpaieczony sos beszamelowy/sos biały(w zależności od
> szkoły). Ja zrobiłem wedle tego przepisu:
> http://pychotka.pl/pychotka/content/view/2205/55/
> w wersji z żółtkiem i serem. Polałem po wierzchu, warstwa miała koło 1cm.
> Piekłem 40 minut @190C, piekarnik elektryczny, "palnik" górny i dolny. Potem 5
> min na funkcji "grill". Niestety, po odcięciu kawałka zapiekankisos był łaskaw
> się rozpłynąć i wyraźnie czuć w nim mąkę :/
>
> Nie wiem, jak Grecy to podawali, to zawsze wszystko się trzymało w kupie. O tak:
> http://www.tourism-rhodes.com/web/images/rodi/moussa
ka.jpg
> Co zrobiłem źle?
1/ Sos niedogotowany.
2/ Sos za rzadki.
Qra
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2010-10-10 17:18:47
Temat: Re: Czemu beszamel/biały sos się nie zapiekł?Dnia Sun, 10 Oct 2010 19:16:52 +0200, Qrczak napisał(a):
> Dnia 2010-10-10 16:05, niebożę Tomasz Piasecki wylazło do ludzi i marudzi:
>> Witajcie!
>> Zrobiłem wczoraj musakę (pycha!), z tym że wyszła nie do końca dobrze. Na
>> wierzchu powinien być zpaieczony sos beszamelowy/sos biały(w zależności od
>> szkoły). Ja zrobiłem wedle tego przepisu:
>> http://pychotka.pl/pychotka/content/view/2205/55/
>> w wersji z żółtkiem i serem. Polałem po wierzchu, warstwa miała koło 1cm.
>> Piekłem 40 minut @190C, piekarnik elektryczny, "palnik" górny i dolny. Potem 5
>> min na funkcji "grill". Niestety, po odcięciu kawałka zapiekankisos był łaskaw
>> się rozpłynąć i wyraźnie czuć w nim mąkę :/
>>
>> Nie wiem, jak Grecy to podawali, to zawsze wszystko się trzymało w kupie. O tak:
>> http://www.tourism-rhodes.com/web/images/rodi/moussa
ka.jpg
>> Co zrobiłem źle?
>
> 1/ Sos niedogotowany.
> 2/ Sos za rzadki.
>
> Qra
Typuję 2/.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2010-10-10 17:21:58
Temat: Re: Czemu beszamel/biały sos się nie zapiekł?W dniu 2010-10-10 16:05, Tomasz Piasecki pisze:
> Witajcie!
> Zrobiłem wczoraj musakę (pycha!), z tym że wyszła nie do końca dobrze. Na
> wierzchu powinien być zpaieczony sos beszamelowy/sos biały(w zależności od
> szkoły). Ja zrobiłem wedle tego przepisu:
> http://pychotka.pl/pychotka/content/view/2205/55/
> w wersji z żółtkiem i serem. Polałem po wierzchu, warstwa miała koło 1cm.
> Piekłem 40 minut @190C, piekarnik elektryczny, "palnik" górny i dolny. Potem 5
> min na funkcji "grill". Niestety, po odcięciu kawałka zapiekankisos był łaskaw
> się rozpłynąć i wyraźnie czuć w nim mąkę :/
Albo sos zrobiłeś za rzadki, albo w samej zapiekance było za dużo
świeżych składników, które puściły dużo soku, np. pomidorów.
Ja zazwyczaj kiedy zapiekam coś z beszamelem, posypuję jeszcze na
wierzch serem żółtym.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2010-10-10 17:39:23
Temat: Re: Czemu beszamel/biały sos się nie zapiekł?Tomasz Piasecki wrote:
> Witajcie!
> Zrobiłem wczoraj musakę (pycha!), z tym że wyszła nie do końca dobrze. Na
> wierzchu powinien być zpaieczony sos beszamelowy/sos biały(w zależności od
> szkoły). Ja zrobiłem wedle tego przepisu:
> http://pychotka.pl/pychotka/content/view/2205/55/
> w wersji z żółtkiem i serem. Polałem po wierzchu, warstwa miała koło 1cm.
> Piekłem 40 minut @190C, piekarnik elektryczny, "palnik" górny i dolny.
> Potem 5 min na funkcji "grill". Niestety, po odcięciu kawałka
> zapiekankisos był łaskaw się rozpłynąć i wyraźnie czuć w nim mąkę :/
>
> Nie wiem, jak Grecy to podawali, to zawsze wszystko się trzymało w kupie.
> O tak: http://www.tourism-rhodes.com/web/images/rodi/moussa
ka.jpg
> Co zrobiłem źle?
Sos do zapiekanek powinien być gęsty, może mieć nawet konsystencję budyniu.
Czyli mniej mleka, więcej mąki. Aha, ja dodaję jeszcze parmezanu. W
przepisie nie ma, ale mi smakuje.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2010-10-10 19:40:38
Temat: Re: Czemu beszamel/biały sos się nie zapiekł?"Qrczak" <q...@o...pl> wrote in message news:i8sse4$jf4$1@news.onet.pl...
> Dnia 2010-10-10 16:05, niebożę Tomasz Piasecki wylazło do ludzi i marudzi:
>> Witajcie!
>> Zrobiłem wczoraj musakę (pycha!), z tym że wyszła nie do końca dobrze. Na
>> wierzchu powinien być zpaieczony sos beszamelowy/sos biały(w zależności
>> od
>> szkoły). Ja zrobiłem wedle tego przepisu:
>> http://pychotka.pl/pychotka/content/view/2205/55/
>> w wersji z żółtkiem i serem. Polałem po wierzchu, warstwa miała koło 1cm.
>> Piekłem 40 minut @190C, piekarnik elektryczny, "palnik" górny i dolny.
>> Potem 5
>> min na funkcji "grill". Niestety, po odcięciu kawałka zapiekankisos był
>> łaskaw
>> się rozpłynąć i wyraźnie czuć w nim mąkę :/
>>
>> Nie wiem, jak Grecy to podawali, to zawsze wszystko się trzymało w kupie.
>> O tak:
>> http://www.tourism-rhodes.com/web/images/rodi/moussa
ka.jpg
>> Co zrobiłem źle?
>
> 1/ Sos niedogotowany.
> 2/ Sos za rzadki.
>
> Qra
Gdzie ten TOFIK?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |