Strona główna Grupy pl.rec.ogrody Czomber

Grupy

Szukaj w grupach

 

Czomber

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 9


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2012-01-22 11:15:13

Temat: Czomber
Od: " skryba" <s...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Robi się ciepło, zima raczej w odwrocie - czas myśleć o grillowaniu w ogrodzie.
Jakie są Wasze doświadczenia w zakresie uprawy czombru. Uwagi, podpowiedzi?
Jeszcze kilka lat temu można było nabywać tą paczkowaną przyprawę w sklepach. Od
kilku lat stała się niedostępna. Bywa w sklepach zielarskich. Podobnie stało się
z popularną kiedyś przyprawą barbecue. Zna może ktoś jej skład i proporcje
składników do samodzielnego przygotowania? Właśnie ją stosowałem do grillowania
i potrawy z nią grillowane miały wyjątkowy smak.

Pozdrawiam smakowicie
skryba

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2012-01-22 14:20:16

Temat: Re: Czomber
Od: Tadeusz Smal <s...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-01-22 12:15, skryba pisze:
> Robi się ciepło, zima raczej w odwrocie - czas myśleć o grillowaniu w ogrodzie.
> Jakie są Wasze doświadczenia w zakresie uprawy czombru. Uwagi, podpowiedzi?
> Jeszcze kilka lat temu można było nabywać tą paczkowaną przyprawę w sklepach. Od
> kilku lat stała się niedostępna. Bywa w sklepach zielarskich. Podobnie stało się
> z popularną kiedyś przyprawą barbecue. Zna może ktoś jej skład i proporcje
> składników do samodzielnego przygotowania? Właśnie ją stosowałem do grillowania
> i potrawy z nią grillowane miały wyjątkowy smak.
:)
Zapewne chodzi Tobie o czubrycę, najbardziej chyba popularną przyprawę
na Bałkanach, której podstawowym składnikiem jest cząber górski
(Satureja montana) a ponadto rożne odmiany papryki
,pieprz, czosnek.

z pozdrowieniami i uśmiechami
smal
www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=12262
sklep: http://trawki.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2012-01-22 19:53:25

Temat: Re: Czomber
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 22 Jan 2012 11:15:13 +0000 (UTC), skryba napisał(a):

> Robi się ciepło, zima raczej w odwrocie - czas myśleć o grillowaniu w ogrodzie.
> Jakie są Wasze doświadczenia w zakresie uprawy czombru. Uwagi, podpowiedzi?
> Jeszcze kilka lat temu można było nabywać tą paczkowaną przyprawę w sklepach. Od
> kilku lat stała się niedostępna. Bywa w sklepach zielarskich. Podobnie stało się
> z popularną kiedyś przyprawą barbecue. Zna może ktoś jej skład i proporcje
> składników do samodzielnego przygotowania? Właśnie ją stosowałem do grillowania
> i potrawy z nią grillowane miały wyjątkowy smak.
>
> Pozdrawiam smakowicie
> skryba

Nie cierpię czĄbru - poza zupą fasolową.
--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2012-01-22 22:31:27

Temat: Re: Czomber
Od: Tadeusz Smal <s...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-01-22 20:53, XL pisze:
> Dnia Sun, 22 Jan 2012 11:15:13 +0000 (UTC), skryba napisał(a):

>> Właśnie ją stosowałem do grillowania
>> i potrawy z nią grillowane miały wyjątkowy smak.
>>
> Nie cierpię czĄbru - poza zupą fasolową.
:)
U nas w domu zarówno suszony nie tylko do fasolowych czy grochowych
ale tak jak pisze powyżej Skryba do mięsa na ruszt,
a ponadto do sosów, przysmażanych pyr czy frytek.
Wystarczy tez dać parę zielonych na jakiś sklepowy pomidor
czy zółty ser a kanapka zaczyna pachnieć wędliną.
z pozdrowieniami i uśmiechami
smal
www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=12262
sklep: http://trawki.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2012-01-22 22:34:14

Temat: Re: Czomber
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 22 Jan 2012 23:31:27 +0100, Tadeusz Smal napisał(a):

> W dniu 2012-01-22 20:53, XL pisze:
>> Dnia Sun, 22 Jan 2012 11:15:13 +0000 (UTC), skryba napisał(a):
>
>>> Właśnie ją stosowałem do grillowania
>>> i potrawy z nią grillowane miały wyjątkowy smak.
>>>
>> Nie cierpię czĄbru - poza zupą fasolową.
> :)
> U nas w domu zarówno suszony nie tylko do fasolowych czy grochowych
> ale tak jak pisze powyżej Skryba do mięsa na ruszt,
> a ponadto do sosów, przysmażanych pyr czy frytek.
> Wystarczy tez dać parę zielonych na jakiś sklepowy pomidor
> czy zółty ser a kanapka zaczyna pachnieć wędliną.
> z pozdrowieniami i uśmiechami
> smal
> www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=12262
> sklep: http://trawki.pl/

Ty to masz problemy - mięta ma pachnieć jabłkiem albo cytryną, a pomidor
wędliną. ja wolę jak mięta pachnie miętą, pomidor pomidorem, a wędlinę jem,
ponieważ to ona ma mi pachnieć wędliną :-D
--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2012-01-22 23:15:23

Temat: Re: Czomber
Od: Tadeusz Smal <s...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-01-22 23:34, XL pisze:

>
> Ty to masz problemy - mięta ma pachnieć jabłkiem albo cytryną, a pomidor
> wędliną. ja wolę jak mięta pachnie miętą, pomidor pomidorem, a wędlinę jem,
> ponieważ to ona ma mi pachnieć wędliną :-D
:)
Nie przekręcaj bo nie napisałem,że MA a MOŻE pachnieć
a to nie pomidor ma pachnieć wędliną ale kanapka tylko z pomidorem cz
serem i paroma listkami cząbru górskiego pachnie również wędliną.
Dla mnie większość sklepowych szynek jest niejadalna przez swoją
bezsmakowość i bezpłociowość
Dlatego z raz w miesiącu kupuję mięso i kiełbasę z domowego, które
później wędzę tak jak lubię na wiśniowym drewnie i dużej ilości jałowca.
Każdy z nas jest inny i każdy z nas ma prawo mieć swoje smaki
i nikt przez to nie jest lepszy czy gorszy
:)
A odnośnie problemów to lubiąc takie smaki
kiedys pisałem do Wrigleja dlaczego są same słodkie tzn miętowe i
owocowe gumy a nie ma takich o smaku cebulowym,czosnkowym czy wędzonki?
:)
Dotychczas jeszcze i nie odpisali
:)))
z pozdrowieniami i uśmiechami
smal
www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=12262
sklep: http://trawki.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2012-01-22 23:21:47

Temat: Re: Czomber
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 23 Jan 2012 00:15:23 +0100, Tadeusz Smal napisał(a):

> W dniu 2012-01-22 23:34, XL pisze:
>
>>
>> Ty to masz problemy - mięta ma pachnieć jabłkiem albo cytryną, a pomidor
>> wędliną. ja wolę jak mięta pachnie miętą, pomidor pomidorem, a wędlinę jem,
>> ponieważ to ona ma mi pachnieć wędliną :-D
> :)
> Nie przekręcaj bo nie napisałem,że MA a MOŻE pachnieć
> a to nie pomidor ma pachnieć wędliną ale kanapka tylko z pomidorem cz
> serem i paroma listkami cząbru górskiego pachnie również wędliną.
> Dla mnie większość sklepowych szynek jest niejadalna przez swoją
> bezsmakowość i bezpłociowość
> Dlatego z raz w miesiącu kupuję mięso i kiełbasę z domowego, które
> później wędzę tak jak lubię na wiśniowym drewnie i dużej ilości jałowca.
> Każdy z nas jest inny i każdy z nas ma prawo mieć swoje smaki
> i nikt przez to nie jest lepszy czy gorszy
> :)
> A odnośnie problemów to lubiąc takie smaki
> kiedys pisałem do Wrigleja dlaczego są same słodkie tzn miętowe i
> owocowe gumy a nie ma takich o smaku cebulowym,czosnkowym czy wędzonki?

To świetny pomysł, przecież skoro czipsy smakowe są, to czemu nie gumy? -
człowiek by sobie tylko pożuł, a nie musiał jeść i jeść - odchudzanie
byłoby prostsze, bowiem nie wiązałoby się z pożegnaniem z ulubionymi
smakami :-D

> :)
> Dotychczas jeszcze i nie odpisali
> :)))
> z pozdrowieniami i uśmiechami
> smal
> www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=12262
> sklep: http://trawki.pl/

Może producenci perfum pójdą śladem Twych sugestii? Perfumy o zapachu np
smakowitej goloneczki na pewno znalazłyby wzięcie...
:-D
--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2012-01-24 18:12:24

Temat: Re: Czomber
Od: " skryba" <s...@g...SKASUJ-TO.pl> szukaj wiadomości tego autora

XL <i...@g...pl> napisał(a):

>
> Może producenci perfum pójdą śladem Twych sugestii? Perfumy o zapachu np
> smakowitej goloneczki na pewno znalazłyby wzięcie...
> :-D

Toż to prawie wezwanie do kanibalizmu.
Brrrrrr. Strach się bać.

Pozdrawiam
skryba pełen obaw


Był pewien artysta pod Coethen
Z wyrytym na dupie bukietem.
Kształt jego zdumiewał,
Barw dobór -- olśniewał,
Lecz zapach, niestety, był nie ten.
(C) Antoni Marianowicz


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2012-01-26 20:43:23

Temat: Re: Czomber
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 24 Jan 2012 18:12:24 +0000 (UTC), skryba napisał(a):

>>
>> Może producenci perfum pójdą śladem Twych sugestii? Perfumy o zapachu np
>> smakowitej goloneczki na pewno znalazłyby wzięcie...
>> :-D
>
> Toż to prawie wezwanie do kanibalizmu.
> Brrrrrr. Strach się bać.

Myślisz, że "Pachnidło" mogłoby stać się rzeczywistoscią?
33333-)
--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

jakieś prognozy regionalne?
Brązowienie mięty...?
zioła
maciejka :)
Burza!

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »