| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2008-03-18 13:47:41
Temat: Re: Czy mleko należy gotować?
Użytkownik "Jolka" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:frofb6$4if$1@news.onet.pl...
>
>> Z jakiego powodu w ogole gotujesz mleko? Co ono tym zyskuje?
>>
> To jakie mleko się pije to zależy od upodobań i wychowania. Ja tylko
> gotowane i jeszcze gorące nigdy z lodówki sie nie napije i wogóle zimnego
> się nie napije.
> Tak jak prosto wydojonego od krowy tez sie nie napije, bo mi śmierdzi
> krową.
Czyli "natura" :_) Ale to faktycznie kwestia upodoban...
> Ale to kwestia upodobań. Tego z kartonika długoterminowego też nie lubię
> takie czuć chemią na odległość.
Niektore faktycznie czuc "czyms dziwnym". MOja zona nie napije sie mleka
"Laciatego" bo Jej smierdzi, za to "wsie" mleko z Tesco sobie chwali, jak i
zreszta "hej" (to 3,8 % - jedyne jakie znam o tak wysokiej zawartosci
tluszczu), oraz mleko kupowane "u baby" na handelku (odstwisz takie to i
smietanka sie zbierze, a jak skwasnieje... pycha...)
Jednak jak robimy np. kakao to gotujemy mleko... raczej z przyzwyczajenia i
z lenistwa - lepiej sie rozpusci w goracym.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2008-03-18 13:55:05
Temat: Re: Czy mleko należy gotować?Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-D47718.14185018032008@news.onet.pl...
>> Tego z kartonika długoterminowego też nie lubię
>> takie czuć chemią na odległość.
>> Jolka
>
> Jaką "chemią"?
Ono inaczej pachnie, niż zwykłe, to prawda... ale sam słyszałem od wielu
ludzi, że dla nich UHT to inaczej mleko z konserwantami ;o)
Pzdr
Paweł
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2008-03-18 14:14:44
Temat: Re: Czy mleko należy gotować?On 18 Mar, 14:16, "Jolka" <m...@p...onet.pl> wrote:
> > Z jakiego powodu w ogole gotujesz mleko? Co ono tym zyskuje?
>
> To jakie mleko się pije to zależy od upodobań i wychowania. Ja tylko
> gotowane i jeszcze gorące nigdy z lodówki sie nie napije i wogóle zimnego
> się nie napije.
> Tak jak prosto wydojonego od krowy tez sie nie napije, bo mi śmierdzi krową.
> Ale to kwestia upodobań. Tego z kartonika długoterminowego też nie lubię
> takie czuć chemią na odległość.
> Jolka
Masz Jolu rację - w żywieniu jeszcze bardziej niz w ruchu drogowym
trzeba stosować zasadę "ograniczonego zaufania".
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2008-03-18 14:18:26
Temat: Re: Czy mleko należy gotować?
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-D47718.14185018032008@news.onet.pl...
> In article <frofb6$4if$1@news.onet.pl>,
> "Jolka" <m...@p...onet.pl> wrote:
>
>> Tego z kartonika długoterminowego też nie lubię
>> takie czuć chemią na odległość.
>> Jolka
>
> Jaką "chemią"?
>
> Władysław
Jest takie gęste nienaturalnie a jak się Łaciate z kartonika przegotuje to
robi się takie wygotowane jak skondensowane.
Pamietam jak mi chłop kiedyś na wsi powiedział czego to ludzie do mleka nie
dolewają aby sie trzymało a potem na skup i w mieście to piją!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2008-03-18 14:25:27
Temat: Re: Czy mleko należy gotować?In article <froivf$hus$1@news.onet.pl>,
"Jolka" <m...@p...onet.pl> wrote:
> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:wlalos-D47718.14185018032008@news.onet.pl...
> > In article <frofb6$4if$1@news.onet.pl>,
> > "Jolka" <m...@p...onet.pl> wrote:
> >
> >> Tego z kartonika długoterminowego też nie lubię
> >> takie czuć chemią na odległość.
> >> Jolka
> >
> > Jaką "chemią"?
> >
> > Władysław
> Jest takie gęste nienaturalnie a jak się Łaciate z kartonika przegotuje to
> robi się takie wygotowane jak skondensowane.
To jest ta "chemia"?
> Pamietam jak mi chłop kiedyś na wsi powiedział czego to ludzie do mleka nie
> dolewają aby sie trzymało a potem na skup i w mieście to piją!
A czego?
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2008-03-18 14:38:38
Temat: Re: Czy mleko należy gotować?Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-16CCB3.15252718032008@news.onet.pl...
> In article <froivf$hus$1@news.onet.pl>,
> "Jolka" <m...@p...onet.pl> wrote:
>
> > Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> > news:wlalos-D47718.14185018032008@news.onet.pl...
> > > In article <frofb6$4if$1@news.onet.pl>,
> > > "Jolka" <m...@p...onet.pl> wrote:
> > >
> > >> Tego z kartonika długoterminowego też nie lubię
> > >> takie czuć chemią na odległość.
> > >> Jolka
> > >
> > > Jaką "chemią"?
> > >
> > > Władysław
> > Jest takie gęste nienaturalnie a jak się Łaciate z kartonika przegotuje
to
> > robi się takie wygotowane jak skondensowane.
>
> To jest ta "chemia"?
>
> > Pamietam jak mi chłop kiedyś na wsi powiedział czego to ludzie do mleka
nie
> > dolewają aby sie trzymało a potem na skup i w mieście to piją!
>
> A czego?
Niech zgadnę: ten chłop był jedyny sprawiedliwy i od niego trzeba brać, bo
on nic nie dolewa :-)
Kolejna urban legend.
--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2008-03-18 15:13:48
Temat: Re: Czy mleko należy gotować?
mleko UHT jest podgrzewane w temperaturze 130 stopni, natomiast to w
woreczkach do 90 stopni Celcjusza
az
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2008-03-18 15:39:12
Temat: Re: Czy mleko należy gotować?flower pisze:
>
> Niech zgadnę: ten chłop był jedyny sprawiedliwy i od niego trzeba brać, bo
> on nic nie dolewa :-)
> Kolejna urban legend.
>
chyba nie urban ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2008-03-18 17:18:05
Temat: Re: Czy mleko należy gotować?
Użytkownik "Jolka" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:frofb6$4if$1@news.onet.pl...
>
> Tak jak prosto wydojonego od krowy tez sie nie napije, bo mi śmierdzi
> krową.
hmm mi nie śmierdzi, to jest właśnie prawdziwe mleko, smak mojego
dzieciństwa :D
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2008-03-18 19:31:20
Temat: Re: Czy mleko należy gotować?In article <from7a$tl0$1@news.onet.pl>,
"akiloni" <a...@p...onet.pl> wrote:
> mleko UHT jest podgrzewane w temperaturze 130 stopni, natomiast to w
> woreczkach do 90 stopni Celcjusza
> az
Tak, wiem o tym, ale jaki to ma do rzeczy?
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |