« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-01-25 23:32:42
Temat: Czy są amatorzy fondue?Ahoj,
Właśnie skończyłam czytać najnowszy numer miesięcznika "Wróżka", w którym
oprócz horoskopu na luty (Skorpionom wróżą jakieś urzędowe pierepały i
zaciskanie pasa :-() znalazłam duzo przepisów na fondue, niektóre bardzo
niezwykłe (np. fondue z czarnych porzeczek. Kto chce?
Kamila Pe.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-01-26 18:00:35
Temat: Re: Czy są amatorzy fondue?
----- Wiadomość oryginalna -----
Od: "Kamila Perczak" <c...@m...pl>
Do: <p...@n...pl>
Wysłano: 26 stycznia 2002 00:32
Temat: Czy są amatorzy fondue?
Ahoj,
Właśnie skończyłam czytać najnowszy numer miesięcznika "Wróżka", w
którym
oprócz horoskopu na luty (Skorpionom wróżą jakieś urzędowe pierepały i
zaciskanie pasa :-() znalazłam duzo przepisów na fondue, niektóre
bardzo
niezwykłe (np. fondue z czarnych porzeczek. Kto chce?
Kamila Pe.
Ja chce
Agnieszka
--
Wyslano z portalu Gazeta.pl - http://www.gazeta.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-26 23:10:09
Temat: Re: Czy są amatorzy fondue?
Użytkownik "Agnieszka Wostal" <w...@p...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:000001c1a693$2d9dbc80$b5b272c3@y5y1r2...
>
>
>
> Ja chce
A poczekasz do poniedziałku? Bo mi siostra wyrwała "Wróżkę" z ręki i
pojechała na wieś :-(. Wierz mi, warto poczekać.
Kamila Pe.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-27 15:51:56
Temat: Re: Czy są amatorzy fondue?"Kamila Perczak" <c...@m...pl> wrote:
>Ahoj,
>
>Właśnie skończyłam czytać najnowszy numer miesięcznika "Wróżka", w którym
>oprócz horoskopu na luty (Skorpionom wróżą jakieś urzędowe pierepały i
>zaciskanie pasa :-() znalazłam duzo przepisów na fondue, niektóre bardzo
>niezwykłe (np. fondue z czarnych porzeczek. Kto chce?
.dziś u Makłowicza fondue niemieckie, czekoladowe i raclette (?)...
Fondue niemieckie tym ciekawsze, ze na jasnym piwie, z wedzonym
serem i ementalerem i garnuszek wysmarowany cebula...maczany chleb.
AgataW.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-27 17:36:12
Temat: Re: Czy są amatorzy fondue?
Użytkownik "AgataW" <a...@g...com.pl> napisał w wiadomości
news:a317ec$es7$1@news.tpi.pl...
> "Kamila Perczak" <c...@m...pl> wrote:
>
> Fondue niemieckie tym ciekawsze, ze na jasnym piwie, z wedzonym
> serem i ementalerem i garnuszek wysmarowany cebula...maczany chleb.
>
> AgataW.
nie mecz dluzej... dawaj!!!! zapomnialam tv wlaczyc....
Mechcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-27 17:53:43
Temat: Re: Czy są amatorzy fondue?"MechaGodzilla" <m...@n...pl.NOSPAM> wrote:
>nie mecz dluzej... dawaj!!!! zapomnialam tv wlaczyc....
>
>Mechcia
Połową cebuli wysmarować naczynie. Dodać jasne, lekkie piwo -
250 ml. Ma zawrzec. teraz sery - proporcje 3/4 wedzonego i 1/4
ementalera ( nie podaje w liczbach bo cos nie zgadza mi sie z
proporcjami niby napisane bylo 1/2 kg wedzonego i cwierc
ementalera a to nie ma odpowiedniego stosunku). ma sie rozpuscic. Do 3
lyzek mleka dodajemy 3 lyzeczki maki ziemniaczanej i troche
musztardy - lagodnie, lekko miodowej typ niemiecki. Calosc do gara
i ma sie zagotowac...i juz
Fondue czekoladowe - proporcje podam tylko - 8-10 pokruszonych
tabliczek czekolady mlecznej, 1 szklanka slodkiej smietanki, 2
lyzki rumu...
..Bylo jeszcze cos Mecha, co by CI sie podobalo - cos z
alkoholem, cytrynka i mocna herbata z gozdzikami ale mi telefon
zadzwonil wiec kiepsko...
AgataW.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-27 17:57:52
Temat: Re: Czy są amatorzy fondue?
> Połową cebuli wysmarować naczynie. Dodać jasne, lekkie piwo -
> 250 ml. Ma zawrzec. teraz sery - proporcje 3/4 wedzonego i 1/4
> ementalera ( nie podaje w liczbach bo cos nie zgadza mi sie z
> proporcjami niby napisane bylo 1/2 kg wedzonego i cwierc
> ementalera a to nie ma odpowiedniego stosunku). ma sie rozpuscic. Do 3
> lyzek mleka dodajemy 3 lyzeczki maki ziemniaczanej i troche
> musztardy - lagodnie, lekko miodowej typ niemiecki. Calosc do gara
> i ma sie zagotowac...i juz
>
tak z ciekawości: o niemieckim fondue to jeszcze nie słyszałem, pewnie to
tak, jak z tą fasolką po bretońsku ;-)
A co to jest musztarda typ niemiecki, to już wogóle nie wiem. Masz na myśli
tą słodką, bawarską, do białych kiełbasek?
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-27 18:07:29
Temat: Re: Czy są amatorzy fondue?waldemar z domu <w...@t...de> wrote:
>tak z ciekawości: o niemieckim fondue to jeszcze nie słyszałem, pewnie to
>tak, jak z tą fasolką po bretońsku ;-)
>A co to jest musztarda typ niemiecki, to już wogóle nie wiem. Masz na myśli
>tą słodką, bawarską, do białych kiełbasek?
Mniej wiecej chyba o to chodzilo. Przeciwstawil "niemieckiej
lagodnej i lekko z miodem" - francuska ostra. ( moze nawet typu Dijon)
Niemieckie fondue - bo na piwie i jako alternatywa do
szwajcarskiego z gruyerem i na winie z czosnkiem...no tak to okreslil. A
jak dodam, ze lekko Maklowiczowi sie skojarzylo takie fondue z
Karkonoszami i granica niemiecka to juz w sumie niezle namieszam...
AgataW.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-27 19:18:42
Temat: Re: Czy są amatorzy fondue?
Użytkownik "AgataW" <a...@g...com.pl> napisał w wiadomości
news:a317ec$es7$1@news.tpi.pl...
> "Kamila Perczak" <c...@m...pl> wrote:
>
> .dziś u Makłowicza fondue niemieckie, czekoladowe i raclette (?)...
A ja przespałam :-(.
Kamila Pe. (okropny śpioch, zwłaszcza w niedzielę)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-27 19:28:44
Temat: Re: Czy są amatorzy fondue?
Użytkownik "AgataW" <a...@g...com.pl> napisał w wiadomości
news:a31eim$fp1$1@news.tpi.pl...
ciach
> ..Bylo jeszcze cos Mecha, co by CI sie podobalo - cos z
> alkoholem, cytrynka i mocna herbata z gozdzikami ale mi telefon
> zadzwonil wiec kiepsko...
>
> AgataW.
>
dziekuje Agata:)))
Mechcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |