| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-06-15 13:31:01
Temat: De volai?Witajcie
Mam pytanie co do de volai (chyba tak to się pisze). Są to piersi z kurczaka, do
których wkłada się kawałek masła, obtacza w mące, jajku i bułce a potem smaży.
Pytanie brzmi jak doprawić mięso? Czy można je tylko posolić? Masło wkładamy do
kieszeni? Jak długo należy smażyć mięso?
Za wszelkie wskazówki będę bardzo wdzięczna
Pozdrawiam, Vicky S.
--
Easy contact with me is:
v...@p...onet.pl
v...@w...pl
GG: 2066416
Good luck to cath me...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-06-15 13:45:49
Temat: Re: De volai?Miesko mozesz spokojnie posolic. Maselko wkladasz do "kieszeni" trzeba
bardzo dokladnie otoczyc w jajku i bulce. A najlepiej jest dobrze doprawic
jajko ... wtedy z panierki podczas smazenia przechodza przyprawy (ale miesko
i tak posol). Ile smazyc? Az usmazy sie kurczaczek - mozesz lekko nakluc
widelcem/patyczkiem najgrubsza czesc kotleta. Jesli plyn jest przejrzysty i
bez czerwonego zabarwienia to juz trzeba jesc :)
--
Mattik
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-15 20:06:51
Temat: Re: De volai?
Użytkownik Vicky S. <v...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:aeffh2$mo7$...@o...biskupin.wroc.pl...
Witajcie
Mam pytanie co do de volai (chyba tak to się pisze). Są to piersi z
kurczaka, do których wkłada się kawałek masła, obtacza w mące, jajku i bułce
a potem smaży.
Pytanie brzmi jak doprawić mięso? Czy można je tylko posolić? Masło wkładamy
do kieszeni? Jak długo należy smażyć mięso?
Za wszelkie wskazówki będę bardzo wdzięczna
proszę bardzo, to popisowy numer naszego przyjaciela, mnniiaaaaam :)
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis124.html
całuski
--
Wkn (Gdańsk)
www.gotowanie.wkl.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-15 20:35:05
Temat: Re: De volai?de`volie - chyba tak, ale głowy uciąćsobie nie dam.
może być z piersi kurczaka lub indyka (jeśli ktoś tak woli), ale normalnie
to kurczaczek.
Bierzesz sobie masełko rozcierasz dodajesz go niego zioła prowansalkie,
pierz i sól, jak chcesz by był jeszcze smacniejszy to dodaj sersa (będzie
de`volie ala francuz), ale jest dużo smaczniejsze. Oczywiście de`volie
powinien mieć kosteczke:-) około 1,5-2cm. Miesko też solisz i pieprzysz.
Masło po starciu i dodaniu wsyzstkogo najepiej wstawić do lodóki by łatwiej
się formowało.
hehe zamieszałem/
Rozbijamy pierś wkłądamy na środek masełko, zawijamy masełko mięskiem tak by
było szczelne (chyba że chcesz by całe dobro de`volie wyleciało do tłuszczu.
Jak zawiniemy to w mokę, jajko, bułkę i najlepiej jeszcze raz w jajko i
bułkę (będzie lepiej przylegaći skorupka będzie leposza do chrupania.
Smarzymy około 15-20 min na głębokim tłuszczu. Wrzucamy na rozgrzany
tłuszcz, tu trzeba wyczyć kiedy - jak będzie za mało nagrzany to może
sięrozwalić, jak będzie za bardzo nagrzany to się spali z zewnątrz, lub
będzie ładnie wyglądał, a w środku będzie surowy.
pomieszałem:-)
--
-------------------------------------
pozdrawiam
Maksym Wojcieszek
Naczelnik Grupy Ratowników Przedmedycznych i Łączności AmRat
http://www.micro.maxi.pl
m...@w...pl m...@s...pl a...@w...pl
-------------------------------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |