« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-12-19 13:27:42
Temat: Delikates sezamowy ...Disiaj pierwszy raz w życiu spróbowałem masy sezamowej (tahini ?) przepis
wyszukany zresztą w archiwum grupy + moje modyfikacje.
Zrobiłem tak:
Uprażyłem ziarna
- sezamu pół paczki (100g)
- słonecznika (na oko tyle samo co sezamu)
- dyni (na oko połowa sezamu)
Na początku prażenia wsypałem dwie potężne szczypty soli
Ostudziłem
Zmieliłem w dużym naczyniu miksera, odłożyłem na bok
Do naczynia miksera wlałem 200 ml śmietany 30%
dwie pełne łyżki miodu gryczanego
Po trochu dosypywałem i miksowałem zmielone ziarna.
Sypałem i miksowałem dotąd aż zrobiła się gęsta pasta
Przełożyłem do miski i wsypałem resztę "mielonki", niedbale wymieszałem
(muszą zostać obszary suchsze i mniej suche).
Ludzie ten słono-słodki smak ... ! Zanim przełożyłem do słoików (2,5 po
koncentracie pomidorowym 200 gramowym) sporo próbowałem no bo musiałem się
upewnić czy to dalej jest takie dobre, czy się nie popsuło podczas wpychania
do słoiczków ... :-) Pożarłem 1/3 całości zanim mnie odciągnęli :D
--
Sławek SWP - Przy odpowiedzi na priv usuń 2 nadwyżki
http://evil.pl/pip/index.html
Ekspert to człowiek, który przestał myśleć - on wie :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-12-19 13:30:10
Temat: Re: Delikates sezamowy ...W: news:cq3vrn$qbj$1@nemesis.news.tpi.pl
Od: Sławek SWP <s...@w...pl>
Było:
> Disiaj pierwszy raz w życiu spróbowałem masy sezamowej (tahini ?)
> przepis wyszukany zresztą w archiwum grupy + moje modyfikacje.
>
> Zrobiłem tak:
> Uprażyłem ziarna
> - sezamu pół paczki (100g)
> - słonecznika (na oko tyle samo co sezamu)
> - dyni (na oko połowa sezamu)
> Na początku prażenia wsypałem dwie potężne szczypty soli
> Ostudziłem
> Zmieliłem w dużym naczyniu miksera, odłożyłem na bok
> Do naczynia miksera wlałem 200 ml śmietany 30%
- jeszcze "kilkadzieścia" kropel soku z cytryny (zapomniałem o tym napisać)
> dwie pełne łyżki miodu gryczanego
> Po trochu dosypywałem i miksowałem zmielone ziarna.
>
> Sypałem i miksowałem dotąd aż zrobiła się gęsta pasta
>
> Przełożyłem do miski i wsypałem resztę "mielonki", niedbale
> wymieszałem (muszą zostać obszary suchsze i mniej suche).
>
> Ludzie ten słono-słodki smak ... ! Zanim przełożyłem do słoików
> (2,5 po koncentracie pomidorowym 200 gramowym) sporo próbowałem
> no bo musiałem się upewnić czy to dalej jest takie dobre, czy się
> nie popsuło podczas wpychania do słoiczków ... :-) Pożarłem 1/3
> całości zanim mnie odciągnęli :D
--
Sławek SWP - Przy odpowiedzi na priv usuń 2 nadwyżki
http://evil.pl/pip/index.html
Ekspert to człowiek, który przestał myśleć - on wie :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-19 16:34:03
Temat: Re: Delikates sezamowy ...Sławek SWP napisał(ła):
> > Disiaj pierwszy raz w życiu spróbowałem masy sezamowej (tahini ?)
> > Ludzie ten słono-słodki smak ... ! Zanim przełożyłem do słoików
> > (2,5 po koncentracie pomidorowym 200 gramowym) sporo próbowałem
> > no bo musiałem się upewnić czy to dalej jest takie dobre, czy się
> > nie popsuło podczas wpychania do słoiczków ... :-) Pożarłem 1/3
> > całości zanim mnie odciągnęli :D
Chcę Ci bardzo podziękować - zwolniłeś mnie z obowiązku poszukiwania
przepisu na tahini - mam w tym roku wegetarian na wigili i do całości
potraw dla nich specjalnie przygotowanych konieczne się wydaje zrobienie
hommusu, a jak na złość oryginalna pasta skończyła mi się z miesiąc
temu, a składniki, które opisałeś leżą jak byk w domu. Powiem szczerze,
że już kombinowałam, jak tu chałwę przerabiać.... Dzięki wielkie jeszcze
raz:)
Pozdrawiam,
--
Korniejewowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-19 21:01:19
Temat: Re: Delikates sezamowy ...W: news:cq4am5$sga$1@news.onet.pl
Od: Korniejewowa <m...@p...onet.pl>
Było:
> Chcę Ci bardzo podziękować - zwolniłeś mnie z obowiązku
> poszukiwania przepisu na tahini - mam w tym roku wegetarian na
> wigili i do całości potraw dla nich specjalnie przygotowanych
> konieczne się wydaje zrobienie hommusu, a jak na złość oryginalna
> pasta skończyła mi się z miesiąc temu, a składniki, które
> opisałeś leżą jak byk w domu. Powiem szczerze, że już
> kombinowałam, jak tu chałwę przerabiać.... Dzięki wielkie jeszcze
> raz:)
>
> Pozdrawiam,
Chyba lepiej tu zajrzyj ... ;-)
http://tiny.pl/nvb
No nie musi być wszystko z sezamem mogą być i inne przysmaki
--
Sławek SWP - Przy odpowiedzi na priv usuń 2 nadwyżki
http://evil.pl/pip/index.html
Ekspert to człowiek, który przestał myśleć - on wie :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |