« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-08-10 15:25:54
Temat: Dla zapraszajacych teścia na niedzielny obiadWieprzowina na słodko.(dla 6-8 osób)
Składniki:
50-80 dkg. schabu środkowego
1,5 kg ziemniaków
0,5 kg kurek
2 suszone grzyby mun lub prawdziwki
Pęczek koperku, smietana 12%
koncentrat pomidorowy,sół,cukier,pieprz,mąka (odrobina)
3-4 duze cebule,suszona włoszczyzna, pół kostki masła.
==================
10 kotletów schabowych pokrojonych tradycyjnie układamy w płaskim , niskim
rondelku na plastrach cebuli. Dodajemy cienką marchewkę pokrojoną w
talarki,zielony groszek,rozdrobnione grzyby Mun lub suszone prawdziwki, oraz
łyżkę suszonej włoszczyzny i ząbek czosnku. Dusimy pod przykryciem 20 min.
Dosypujemy gotowy sos pieczeniowy (Knor lub Winiary).
Podajemy z ziemniakami polanymi sosem z wieprzowiny wg. powyższego
przepisu. Natomiast wieprzowinę polewamy sosem słodkim (przepis niżej).
W 150ml. oliwy z oliwek lub oleju Bartek rozpuszczamy małą 50g
puszkę koncentraru pomidorowego. Dodajemy szczyptę soli i łyżkę stołową
cukru .Dolewamy wodę 150ml i łyżkę stołową słodkiego sosu chilli .Na małym
ogniu gotujemy stale mieszajac do uzyskania konsystencji śmietany.
Kurki (osączone) dusimy z zeszkloną wcześniej pokrojoną w kostkę cebulą 30
min w niewielkiej ilości wody. W 1l zimnej wody rozprowadzamy dwie łyzki
stołowe mąki i małą śmietanę. Dodajemy do duszących się na maśle kurek pod
koniec gotowania. Lekko solimy i dodajemy pokrojony drobno koperek
--------------------------
Całość ziemniaki polane sosem z wieprzowiny,kurki duszone i samą
wieprzowinę w sosie słodkim podajemy na jednym dużym półmisku.
Danie jest wyśmienite i atrakcyjne kolorystycnie.
Swietnie się komponuje z kieliszkiem Soplicy lub nalewki Sądeckiej.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |