« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 1999-12-30 12:39:14
Temat: Dwa przepisy dla milosnikow kuchni azjatyckiejJak przygotować kimchi
Kapustę pekińską (może to być także rzepa lub inne warzywa) po umyciu
posolić i odstawić, tak aby liście nieco zmiękły W tym czasie przygotować
nadzienie: zmiażdżony czosnek i posiekany korzeń imbiru wymieszać z drobno
pokrojoną zieloną cebulką. Dodać pokrojony w słupki por oraz pastę paprykowi
(papryka w proszku zmieszana z wodą, sól oraz inne przyprawy w zależności od
upodobań. Tradycyjnie dodaje się także sos "rybny" dostępny u nas w sklepach
z koreańską żywnością. Nadzienie wkładać pomiędzy liście kapusty Każdą
kapustę zawinąć w kilka liści i umieścić w ściśle zamykanym pojemniku.
Odstawić w chłodne miejsce na co naj-mniej 24 godziny
Jak przygotować bulgogi
Około 500 g wołowiny (polędwica lub antrykot) pokroić w cienkie paseczki.
Przygotować marynatę z następujących składników:
5 łyżek sosu sojowego
2 łyżeczki oleju sezamowego
2-3 ząbki zmiażdżonego czosnku
cebula i por pokrojone w zapałkę
imbir, cukier, czerwona papryka do smaku
Mięso umieścić w marynacie na około godzinę. Bulgogi smakuje najlepiej z
grilla, może być jednak smażone także na patelni. Po usmażeniu porcje
bulgogi można zawijać w liście sałaty z dodatkiem posiekanego czosnku i
krążków zielonej papryki
Oraz Wszystkiego dobrego w NOWYM ROKU
Zyczy
Marek Wójcik
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |