« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-07-04 19:22:50
Temat: Fruktoza i melasa trzcinowa zamiast klasycznego cukruKochani, co myślicie o znacznym ograniczeniu spożywania zwykłego cukru
(sacharozy) na rzecz fruktozy i melasy trzcinowej - dostępnych na polskim
rynku. Moja córka (24 lata) wymyśliła sobie coś takiego, bo faktycznie sporo
cukru używa chociażby do owoców (truskawki, jagody, pożeczki). Czy Waszym
zdaniem taka zamiana jest zdrowsza? I co myślicie w ogóle o używaniu fruktozy
i melasy trzcinowej zamiast cukru na codzień? Magda Dizzo
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2009-07-05 13:04:52
Temat: Re: Fruktoza i melasa trzcinowa zamiast klasycznego cukruMagda Dizzo pisze:
> Kochani, co myślicie o znacznym ograniczeniu spożywania zwykłego cukru
> (sacharozy) na rzecz fruktozy i melasy trzcinowej - dostępnych na polskim
> rynku. Moja córka (24 lata) wymyśliła sobie coś takiego, bo faktycznie sporo
> cukru używa chociażby do owoców (truskawki, jagody, pożeczki). Czy Waszym
> zdaniem taka zamiana jest zdrowsza? I co myślicie w ogóle o używaniu fruktozy
> i melasy trzcinowej zamiast cukru na codzień? Magda Dizzo
>
Wszystko mozna jesc ale w granicach rozsadku, w jej przypadku raczej
zaczalbym slodzic zycie miodem ale naturalnym.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2009-07-06 10:58:52
Temat: Re: Fruktoza i melasa trzcinowa zamiast klasycznego cukrugames <g...@g...home.pl> napisał(a):
> Wszystko mozna jesc ale w granicach rozsadku, w jej przypadku
> raczej zaczalbym slodzic zycie miodem ale naturalnym.
Miodem owoców nie posłodzisz... Fruktoza to cukier występujący
w owocach. Słodzenie fruktozą owoców ma pewien sens, ale trzeba
pamiętać, że to też jednak cukier. Melasa trzcinowa zawiera 50%
sacharozy, czyli tradycyjnego cukru. Jest nieco zdrowsza od
zwykłego cukru, ale nie należy przesadzać.
Ja polecam: do owoców fruktozę, do deserów (ciast) i herbat
melasę.
KK
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2009-07-06 14:10:08
Temat: Re: Fruktoza i melasa trzcinowa zamiast klasycznego cukruA jaki ona ma w tym cel?
Tak sie sklada, ze fruktoza zalewa watrobe (nie trafia do krwii) i
silnie pobudza szlaki syntez triglicerydow i cholesterolu. Nie jestem
po zywieniu czlowieka, nie jestem tez biochemikiem, ale mi to wyglada,
ze w przeciwienstwie do glukozy, nawet czesc fruktozy nie jest
zamieniana na glikogen i zuzywana do biezacych potrzeb, ale cala
syntezowana w triglicerydy i cholesterol, wiec z punktu widzenia diety
wyszczuplajacej nie jest to chyba zbyt dobre rozwiazanie.
--
Olleo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2009-07-06 14:25:20
Temat: Re: Fruktoza i melasa trzcinowa zamiast klasycznego cukruMagda Dizzo wrote:
> Kochani, co myślicie o znacznym ograniczeniu spożywania zwykłego cukru
> (sacharozy) na rzecz fruktozy i melasy trzcinowej - dostępnych na polskim
> rynku. Moja córka (24 lata) wymyśliła sobie coś takiego, bo faktycznie
> sporo cukru używa chociażby do owoców (truskawki, jagody, pożeczki). Czy
> Waszym zdaniem taka zamiana jest zdrowsza? I co myślicie w ogóle o
> używaniu fruktozy i melasy trzcinowej zamiast cukru na codzień? Magda
> Dizzo
>
jeśli dieta nie jest całkowicie pozbawiona miedzi, nic nie powinno się stać.
Co więcej, jest spora szansa że takie postępowanie uchroni przed rozwojem
cukrzycy (mówię cały czas o fruktozie, o cukrze trzcinowym niewiele wiem)
Miedź jest wykorzystywana w procesach przemiany fruktozy w wątrobie. W
przypadku diety skrajnie ubogiej w miedź, dochodzi po prostu do uszkodzenia
tego narządu na skutek przeciążenia.
--
. Wegetarianizm i Ekologia - http://www.vegie.pl . Nie jestem lekarzem :P
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2009-07-06 15:23:29
Temat: Re: Fruktoza i melasa trzcinowa zamiast klasycznego cukru> jeśli dieta nie jest całkowicie pozbawiona miedzi, nic nie
> powinno się stać. Co więcej, jest spora szansa że takie
> postępowanie uchroni przed rozwojem cukrzycy (mówię cały
> czas o fruktozie, o cukrze trzcinowym niewiele wiem)
>
> Miedź jest wykorzystywana w procesach przemiany fruktozy w
> wątrobie. W przypadku diety skrajnie ubogiej w miedź,
> dochodzi po prostu do uszkodzenia tego narządu na skutek
> przeciążenia.
No to nasuwa się od razu pytanie jakie pokarmy są bogate w
miedź, jakie warto spożywać, żeby organizmowi dostarczać dużo
tego pierwiastka? Jak zrozumiałem masz na myśli to, że ludzie
którzy jedzą bardzo dużo owoców - bo one są głównym źródłem
fruktozy - powinni jeść pokarmy bogate w miedź. Ale inni piszą,
że fruktoza źle działa na cholesterol, trójglicerydy a więc
na wątrobę. I zrozum teraz jak tu postępować.
Pietruszka :)
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2009-07-06 16:52:18
Temat: Re: Fruktoza i melasa trzcinowa zamiast klasycznego cukruÓrzytkownik "Magda Dizzo" napisał:
> Kochani, co myślicie o znacznym ograniczeniu spożywania zwykłego cukru
> (sacharozy) na rzecz fruktozy i melasy trzcinowej - dostępnych na polskim
> rynku. Moja córka (24 lata) wymyśliła sobie coś takiego, bo faktycznie
> sporo
> cukru używa chociażby do owoców (truskawki, jagody, pożeczki). Czy Waszym
> zdaniem taka zamiana jest zdrowsza? I co myślicie w ogóle o używaniu
> fruktozy
> i melasy trzcinowej zamiast cukru na codzień? Magda Dizzo
nie mam pojęcia o sposobie produkcji cukru trzcinowego, ale podejrzewam że
jest to podobna chemia jak w przypadku cukru buraczanego, więc ze zdrowiem
ma to pewnie mało wspulnego,
najlepszym naturalnym odpowiednikiem cukru jest naturalny miód (tylko nie
ten z chin), tylko pewnie nie każdemu on smakuje, ale czego to się dla
zdrowia nie robi:O)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2009-07-06 18:10:52
Temat: Re: Fruktoza i melasa trzcinowa zamiast klasycznego cukru> No to nasuwa się od razu pytanie jakie pokarmy są bogate w
> miedź, jakie warto spożywać, żeby organizmowi dostarczać dużo
> tego pierwiastka? Jak zrozumiałem masz na myśli to, że ludzie
> którzy jedzą bardzo dużo owoców - bo one są głównym źródłem
> fruktozy - powinni jeść pokarmy bogate w miedź.
Zajrzyj na wiki pod haslem 'miedź'. Calkiem normalne produkty, bym
rzekl. Jest tez o jej nadmiarze.
--
Olleo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |