Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Gołąbki - trochę inaczej.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Gołąbki - trochę inaczej.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-02-21 06:53:54

Temat: Gołąbki - trochę inaczej.
Od: m...@m...com.pl (Milena Daniun) szukaj wiadomości tego autora

Dostałam ten przepis od koleżanki z pracy, a że robi się całkiem
sympatycznie, więc się nim podzielę....

1 kg mięsa mielonego
1 1/2 szkl. ryżu
1 szkl. grysiku
1 cebula
1 mała pokrojona kapusta
5 jajek
przyprawy

Wszystko wymieszać na surowo. Uformować roladki. Roladki obtoczyć w bułce
tartej - podsmażyć mocno na gorącym tłuszczu.
Na dnie garnka poukładać liście - na liście układać roladki, zalać rosołem.
Dusić około 1 godziny.
Podawać z sosem pieczarkowym lub pomidorowym.

Życzę smacznego

Milena

PS. Zamiast grysiku dałam kaszę gryczaną i też dobre wyszło ;-)

--
Archiwum grupy http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-02-21 12:58:30

Temat: Re: Gołąbki - trochę inaczej.
Od: "Ana" <a...@e...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Milena Daniun" <m...@m...com.pl> napisał w wiadomości
news:70F0F34EC8A9D41196C100A0C9FB06BE381299@cen_new.
mbr.com.pl...
> Dostałam ten przepis od koleżanki z pracy, a że robi się całkiem
> sympatycznie, więc się nim podzielę....
>
> 1 kg mięsa mielonego
> 1 1/2 szkl. ryżu
> 1 szkl. grysiku
> 1 cebula
> 1 mała pokrojona kapusta
> 5 jajek
> przyprawy
>
> Wszystko wymieszać na surowo. Uformować roladki. Roladki obtoczyć w bułce
> tartej - podsmażyć mocno na gorącym tłuszczu.
> Na dnie garnka poukładać liście - na liście układać roladki, zalać
rosołem.
> Dusić około 1 godziny.
> Podawać z sosem pieczarkowym lub pomidorowym.
>
> Życzę smacznego
>
> Milena
>
> PS. Zamiast grysiku dałam kaszę gryczaną i też dobre wyszło ;-)
>
> --
> Archiwum grupy http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia


A właśnie: co to jest grysik?
Ania K.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-21 13:02:20

Temat: Re: Gołąbki - trochę inaczej.
Od: <i...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

bardzo drobna kaszka pszenna

iza

> A właśnie: co to jest grysik?
> Ania K.
>
>


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-21 13:09:56

Temat: Odp: Gołąbki - trochę inaczej.
Od: "Pooh" <j...@s...uml.lodz.pl> szukaj wiadomości tego autora

Przepis wypróbuję.

BTW. co to znaczy, że "robi się sympatycznie"?.

Tu jest sympatycznie.

Pooh, bardziej żółty niż zielony


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-22 16:30:18

Temat: Re: Gołąbki - trochę inaczej.
Od: Patrycja Kazala <k...@m...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ana wrote:

> A właśnie: co to jest grysik?
> Ania K.

kaszka kus-kus.

pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-02-23 06:19:39

Temat: Re: Gołąbki - trochę inaczej.
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Patrycja Kazala <k...@m...pw.edu.pl> wrote:

> Ana wrote:
>
> > A w"aśnie: co to jest grysik?
> > Ania K.
>
> kaszka kus-kus.
>
> pat

Nie. Grysik to produkt otrzymany przez grube zmielenie ziarn zboza,
zwykle pszenicy. Odmiana grysiku jest kaszka manna.

Kus-kus, to wlasciwie nie kaszka, lecz rodzaj kluseczek, otrzmywany
przez obtaczanie ziarn grysiku w mace na mokro. Kuskus sprzedawany w
sklepach jest dodatkowo preparowany, by nie wymagal dlugiego gotowania.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Coś na obiad z okazji rocznicy ślubu - pierwszej zresztą
Do justyny Niec
Justyna Nieć
Skubanki
poszukiwanie przepisu

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »