| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-02-27 11:06:37
Temat: I Koktajle na słodkoZgodnie z obietnicą, przedstawiam kilka receptur na koktajle z kefirem,
maślanką, jogurtem i kwaśnym mlekiem. Uprzedzam, że części z nich
jeszcze nie próbowałam, ale jak na mój gust, wszystkie przedstawiają się
bardzo interesująco.
Nie podaję szczegółowych proporcji, bo jestem zdania, że każdy lubi
trochę inaczej...
-------------------------------------
Napój kefirowo-jagodowy
Przebrane borówki zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z
cytryny, na końcu dodawać kefir. Wlewać do wysokich szkalnek z kostkami
lodu, ozdobić bitą śmietaną.
Napój morelowo-kefirowy
Morele zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem pomarańczowym
(mniej więcej 3 łyżki na 2 średnie owoce), pod koniec dodać kefir.
Koktajl mandarynkowy
Mandarynki z puszki osączyć z soku, zmiksować z cukrem i sokiem z
cytryny, pod koniec dodać kefir.
Napój różano-pomarańczowy (2 porcje)
2 łyżki marmolady/konfitury z owoców róży wymieszać z sokiem z 1
pomarańczy i cukrem, wlać kefir i wymieszać ręczną ubijaczką do piany.
Napój malinowy
Maliny zmiksować z niewielką ilością syropu malinowego i maślanką,
podawać w wysokich szkłankach, przybrane bitą śmietaną i całą maliną.
Tropikalne słońce (2 porcje)
Sok z połowy różowego grejpfruta zmiksować z miąższem 1 niwielkiego
mango i cukrem, pod koniec dodać maślankę. W kielłiszku przybrać
listkiem melisy lub mięty.
Tropicana (2 porcje)
150 g plasterków ananasa z puszki osączyć z soku (1 odłożyć do
dekoracji), zmiksować z sokiem z 1/2 grejpfruta, cukrem i 1 łyżeczką
wiórków kokosowych, pod koniec dodając 250 g maślanki. Rozlać do
wysokich szklanek z kostkami lodu, przybrać połówkami krążka ananasa.
Podawać ze słomką.
Koktajl cytrusowy (2 porcje)
1 mandarynkę dokładnie oczyścić, pozbawić ew. pestek i pokroić drobno.
Zmiksować ją wraz z sokiem z 1 grejpfruta, odrobiną stratej skóprki
cytrynowej i cukrem, pod koniec dodać maślankę. Podawać ze słomką.
Blondynka (2 porcje)
2 morele i 1 brzoskwinię pokroić w kawałki, zmiksować z cukrem, cukrem
waniliowym i sokiem z cytryny, pod koniec dodać maślankę. Do wysokich
szklanek włożyć po gałce lodów waniliowych, wlać koktajl i podawać ze
słomką.
Napój pomarańczowo-bananowy
Banana zmiksować z sokiem z pomarańczy, dodać cukier, cukier waniliowy i
maślankę, ponownie zmiksować.
Citronella (2 porcje)
2-3 kulki lodów cytrynowych włożyć do miski, utrzeć na krem wraz z
cukrem i skoiem cytrynowym. Mieszając dodać maślankę i rozlać do
szklanek. Przybrać spiralkami ze skpórki z cytryny.
Napój truskawkowo-pomarańczowy
Truskawki zmiksować z sokiem pomarańczowym, cukrem, startą skórką z
cytryny, dodać maślankę i wymieszać.
Miss Marple (2 porcje)
W dzbanku wymieszać 2 łyżki słodzonego musu jabłkowego, 2 łyżki soku
jabłkowego, sok cytrynowy, cukier waniliowy i szczyptę mielonego
cynamonu. Domieszać do tego 150 g chudego jogurtu i rozlać napój do
szklanek. Przybrać bitą śmietaną i tartą czekoladą.
Napój bananowo-jabłkowy (2 porcje)
1/2 małego banana zmiksować z pokrojonym w kawałki 1 małym jabłkiem,
cukrem i sokiem z cytryny, pod koniec dodawać kwaśne mleko. Wlać do
wysokich szklanek z kostkami lodu i podawać ze słomką.
Koktajl waniliowo-truskawkowy
Kwaśne mleko dokładnie wymieszać z pełnotłustym mlekiem słodkim i
śmietaną (mniej więcej w proporcjach 200g:5 łyżek). Z laski wanilii
wyskrobać miąższ i dodać do mleka wraz z cukrem waniliowym i cukrem. Do
wysokich szklanek włożyć po 2 kulki lodów truskawkowych, zalać napojem,
przybrać całymi truskawkami.
------------------------------------
Ufffffffff...
To na razie tyle.
Następnym razem podam parę pomysłów na koktajle pikantne,
warzywno-ziołowe.
Smacznego!
Joanna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |