« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2012-07-20 16:08:54
Temat: Ile czasu Wam zajmuje lepienie pierogów?Tak orientacyjnie, zrobienie i ugotowanie około 100 sztuk. Przy
założeniu, że farsz już macie gotowy.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2012-07-20 17:17:16
Temat: Re: Ile czasu Wam zajmuje lepienie pierogów?Dnia Fri, 20 Jul 2012 18:08:54 +0200, medea napisał(a):
> Tak orientacyjnie, zrobienie i ugotowanie około 100 sztuk. Przy
> założeniu, że farsz już macie gotowy.
>
Hmmm, godzinę? Może z kilkoma minutami? - lepię i gotuję na bieżąco.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2012-07-20 18:04:01
Temat: Re: Ile czasu Wam zajmuje lepienie pierogów?
Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
news:jubvqj$r8d$5@news.icm.edu.pl...
> Tak orientacyjnie, zrobienie i ugotowanie około 100 sztuk. Przy założeniu,
> że farsz już macie gotowy.
>
~2 godziny, wliczając gotowanie - zajęcie pracochłonne:/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2012-07-20 20:17:21
Temat: Re: Ile czasu Wam zajmuje lepienie pierogów?W dniu 2012-07-20 20:04, artustas pisze:
>
> Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
> news:jubvqj$r8d$5@news.icm.edu.pl...
>> Tak orientacyjnie, zrobienie i ugotowanie około 100 sztuk. Przy
>> założeniu, że farsz już macie gotowy.
>>
>
> ~2 godziny, wliczając gotowanie - zajęcie pracochłonne:/
To mniej więcej tyle, co mnie. Byłam ciekawa.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2012-07-20 20:18:41
Temat: Re: Ile czasu Wam zajmuje lepienie pierogów?W dniu 2012-07-20 19:17, Ikselka pisze:
> Dnia Fri, 20 Jul 2012 18:08:54 +0200, medea napisał(a):
>
>> Tak orientacyjnie, zrobienie i ugotowanie około 100 sztuk. Przy
>> założeniu, że farsz już macie gotowy.
>>
> Hmmm, godzinę? Może z kilkoma minutami? - lepię i gotuję na bieżąco.
To Ty jesteś superekspres. ;)
Też lepię i gotuję na bieżąco, ale zajmuje mi to 2 godziny.
Dzisiaj robiłam część z jagodami, a część z mięsem. Z jagodami trudno
się kleją.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2012-07-20 20:20:14
Temat: Re: Ile czasu Wam zajmuje lepienie pierogów?Dnia Fri, 20 Jul 2012 22:18:41 +0200, medea napisał(a):
> W dniu 2012-07-20 19:17, Ikselka pisze:
>> Dnia Fri, 20 Jul 2012 18:08:54 +0200, medea napisał(a):
>>
>>> Tak orientacyjnie, zrobienie i ugotowanie około 100 sztuk. Przy
>>> założeniu, że farsz już macie gotowy.
>>>
>> Hmmm, godzinę? Może z kilkoma minutami? - lepię i gotuję na bieżąco.
>
> To Ty jesteś superekspres. ;)
> Też lepię i gotuję na bieżąco, ale zajmuje mi to 2 godziny.
> Dzisiaj robiłam część z jagodami, a część z mięsem. Z jagodami trudno
> się kleją.
>
A nie, z jagodami to mi też wolniej idzie lepienie. Kiedy nadzienie jest
spoiste, to idzie szybko.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2012-07-20 20:25:36
Temat: Re: Ile czasu Wam zajmuje lepienie pierogów?W dniu 2012-07-20 22:20, Ikselka pisze:
> Dnia Fri, 20 Jul 2012 22:18:41 +0200, medea napisał(a):
>
>> W dniu 2012-07-20 19:17, Ikselka pisze:
>>> Dnia Fri, 20 Jul 2012 18:08:54 +0200, medea napisał(a):
>>>
>>>> Tak orientacyjnie, zrobienie i ugotowanie około 100 sztuk. Przy
>>>> założeniu, że farsz już macie gotowy.
>>>>
>>> Hmmm, godzinę? Może z kilkoma minutami? - lepię i gotuję na bieżąco.
>> To Ty jesteś superekspres. ;)
>> Też lepię i gotuję na bieżąco, ale zajmuje mi to 2 godziny.
>> Dzisiaj robiłam część z jagodami, a część z mięsem. Z jagodami trudno
>> się kleją.
>>
> A nie, z jagodami to mi też wolniej idzie lepienie.
Co dodajesz do jagód? Ja posypałam lekko cukrem i mączką ziemniaczaną,
ale niewiele pomogło, jeśli w ogóle.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2012-07-20 20:28:16
Temat: Re: Ile czasu Wam zajmuje lepienie pierogów?W dniu 2012-07-20 22:25, medea pisze:
> W dniu 2012-07-20 22:20, Ikselka pisze:
>> Dnia Fri, 20 Jul 2012 22:18:41 +0200, medea napisał(a):
>>
>>> W dniu 2012-07-20 19:17, Ikselka pisze:
>>>> Dnia Fri, 20 Jul 2012 18:08:54 +0200, medea napisał(a):
>>>>
>>>>> Tak orientacyjnie, zrobienie i ugotowanie około 100 sztuk. Przy
>>>>> założeniu, że farsz już macie gotowy.
>>>>>
>>>> Hmmm, godzinę? Może z kilkoma minutami? - lepię i gotuję na bieżąco.
>>> To Ty jesteś superekspres. ;)
>>> Też lepię i gotuję na bieżąco, ale zajmuje mi to 2 godziny.
>>> Dzisiaj robiłam część z jagodami, a część z mięsem. Z jagodami trudno
>>> się kleją.
>>>
>> A nie, z jagodami to mi też wolniej idzie lepienie.
>
> Co dodajesz do jagód? Ja posypałam lekko cukrem i mączką ziemniaczaną,
> ale niewiele pomogło, jeśli w ogóle.
Cukier dla smaku oczywiście, a mączka dla lepkości.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2012-07-20 20:31:43
Temat: Re: Ile czasu Wam zajmuje lepienie pierogów?Dnia Fri, 20 Jul 2012 22:25:36 +0200, medea napisał(a):
> W dniu 2012-07-20 22:20, Ikselka pisze:
>> Dnia Fri, 20 Jul 2012 22:18:41 +0200, medea napisał(a):
>>
>>> W dniu 2012-07-20 19:17, Ikselka pisze:
>>>> Dnia Fri, 20 Jul 2012 18:08:54 +0200, medea napisał(a):
>>>>
>>>>> Tak orientacyjnie, zrobienie i ugotowanie około 100 sztuk. Przy
>>>>> założeniu, że farsz już macie gotowy.
>>>>>
>>>> Hmmm, godzinę? Może z kilkoma minutami? - lepię i gotuję na bieżąco.
>>> To Ty jesteś superekspres. ;)
>>> Też lepię i gotuję na bieżąco, ale zajmuje mi to 2 godziny.
>>> Dzisiaj robiłam część z jagodami, a część z mięsem. Z jagodami trudno
>>> się kleją.
>>>
>> A nie, z jagodami to mi też wolniej idzie lepienie.
>
> Co dodajesz do jagód? Ja posypałam lekko cukrem i mączką ziemniaczaną,
> ale niewiele pomogło, jeśli w ogóle.
>
Niczego nie dodaję, bo od cukru w nadzoieniu tylko wiecej soku jest.
Żadnych mąk ani buł nie daję, bo z tego tylko papka się robi.
Gotuję pierogi oczywiście w osolonej wodzie i słodzimy je już na talerzu,
polewając też śmietaną - a właściwie odwrotnie, najpierw idzie smietana, na
to cukier. Czasem najpierw jeszcze roztopione masło, a potem śmietana i
cukier, zalezy od zestawu ludzkiego przy stole, bo mamy czasem gości,
którzy lubią i z masłem, i ze śmietaną, i z cukrem.
Naprzemienne przenikanie się "słoności" pierogowego ciasta, kwasu jagód i
słodyczy cukru, zawieszone w gęstej śmietanie, jest w tej potrawie właśnie
tym, co tygrysy :-).
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2012-07-20 20:36:04
Temat: Re: Ile czasu Wam zajmuje lepienie pierogów?W dniu 2012-07-20 22:31, Ikselka pisze:
>
> Niczego nie dodaję, bo od cukru w nadzoieniu tylko wiecej soku jest.
No właśnie chyba tak.
> Żadnych mąk ani buł nie daję, bo z tego tylko papka się robi.
Odrobina mączki kartoflanej jest IMO dobra, bo te jagody nie wypływają
potem tak z ciasta po ugotowaniu.
> Gotuję pierogi oczywiście w osolonej wodzie i słodzimy je już na talerzu,
> polewając też śmietaną - a właściwie odwrotnie, najpierw idzie smietana, na
> to cukier. Czasem najpierw jeszcze roztopione masło, a potem śmietana i
> cukier, zalezy od zestawu ludzkiego przy stole, bo mamy czasem gości,
> którzy lubią i z masłem, i ze śmietaną, i z cukrem.
> Naprzemienne przenikanie się "słoności" pierogowego ciasta, kwasu jagód i
> słodyczy cukru, zawieszone w gęstej śmietanie, jest w tej potrawie właśnie
> tym, co tygrysy :-).
Ja lubię z gęstą śmietaną i odrobiną cukru, masło do tego byłoby już
przesadą. Moja córka tylko z cukrem, a mąż z mięsem. ;)
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |