« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-23 13:17:41
Temat: Dla Wimlmy- przepis na pulpety!Pulpety: 1/2 kg miesa cielecego zmielic, dodac 1 jajko, 4 łyzki mleka, 4
lyzki bulki tartej, 1 lyzka natki pietruszki, sol i pieprz. Wszystko
dokladnie wymieszac i nastepnie uformowac zgrabne pulpeciki :). Pulpety
wkladamy do 1/2 l goracego rosolu (moze byc z kostki) i gotujemy na
wolnym ogniu 20 min.
Sos: wyciagamy pulpety z rosolu; do rosolu w ktorym sie gotowaly
wsypujemy 2 peczki posiekanego koperku, gotujemy chwile. Sos nalezy
zagesic maka z smietanka 18%.
Juz!
Ja podalam z ziemiaczkami i buraczkami z cebula i papryka roboty tatki
:)
M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-10-23 19:26:14
Temat: Re: Dla Wimlmy- przepis na pulpety!
> Pulpety: 1/2 kg miesa cielecego zmielic, dodac 1 jajko, 4 łyzki mleka, 4
> lyzki bulki tartej, 1 lyzka natki pietruszki, sol i pieprz. Wszystko
> dokladnie wymieszac i nastepnie uformowac zgrabne pulpeciki :). Pulpety
> wkladamy do 1/2 l goracego rosolu (moze byc z kostki) i gotujemy na
> wolnym ogniu 20 min.
>
> Sos: wyciagamy pulpety z rosolu; do rosolu w ktorym sie gotowaly
> wsypujemy 2 peczki posiekanego koperku, gotujemy chwile. Sos nalezy
> zagesic maka z smietanka 18%.
>
> Ja podalam z ziemiaczkami i buraczkami z cebula i papryka roboty tatki
> :)
smakowite!!
jeszcze wariant niemiecki: mięso mieszane wołowo-wieprzowe. A na koniec do
sosu kapary zamiast koperku. Wtedy robią się z tego Königsberger Klopse.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-24 05:38:31
Temat: Re: Dla Wimlmy- przepis na pulpety!
Użytkownik "waldemar" <w...@t...de> napisał w wiadomości
news:9r4g68$51l$00$2@news.t-online.com...
:
: > Pulpety: 1/2 kg miesa cielecego zmielic, dodac 1 jajko, 4 łyzki mleka, 4
: > lyzki bulki tartej, 1 lyzka natki pietruszki, sol i pieprz. Wszystko
: > dokladnie wymieszac i nastepnie uformowac zgrabne pulpeciki :). Pulpety
: > wkladamy do 1/2 l goracego rosolu (moze byc z kostki) i gotujemy na
: > wolnym ogniu 20 min.
: >
: > Sos: wyciagamy pulpety z rosolu; do rosolu w ktorym sie gotowaly
: > wsypujemy 2 peczki posiekanego koperku, gotujemy chwile. Sos nalezy
: > zagesic maka z smietanka 18%.
:
: >
: > Ja podalam z ziemiaczkami i buraczkami z cebula i papryka roboty tatki
: > :)
:
: smakowite!!
:
: jeszcze wariant niemiecki: mięso mieszane wołowo-wieprzowe. A na koniec do
: sosu kapary zamiast koperku. Wtedy robią się z tego Königsberger Klopse.
:
: Waldek
I jedna i druga propozycja wygladaja mniamusnie ;o)))
pozdr. Wilma (narazie solo - czyli slomiana)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-24 07:32:21
Temat: Ile tych kaparow? bylo Dla Wimlmy- przepis na pulpety!waldemar wrote:
>
> smakowite!!
>
> jeszcze wariant niemiecki: mięso mieszane wołowo-wieprzowe. A na koniec do
> sosu kapary zamiast koperku. Wtedy robią się z tego Königsberger Klopse.
O! Waldku sprobuje i tak. Tym bardziej ze sloiczek kaparow mam,
wprawdzie nieco nadszarpniety przez salatke srodziemnomorska ... wlasnie
Waldku ile tych kaparow ???
Pozdrawiam M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-24 08:39:10
Temat: Re: Ile tych kaparow? bylo Dla Wimlmy- przepis na pulpety!Magda Rzepka-Kosinska wrote:
>
> waldemar wrote:
> >
> > smakowite!!
> >
> > jeszcze wariant niemiecki: mięso mieszane wołowo-wieprzowe. A na koniec do
> > sosu kapary zamiast koperku. Wtedy robią się z tego Königsberger Klopse.
>
> O! Waldku sprobuje i tak. Tym bardziej ze sloiczek kaparow mam,
> wprawdzie nieco nadszarpniety przez salatke srodziemnomorska ... wlasnie
> Waldku ile tych kaparow ???
> Pozdrawiam M.
ja daję mały słoiczek, nie wiem ile tam jest, 20g chyba. Kwestia gustu,
dla początkujących kaparowców nie za dużo. Muszę przyznać, że tych
gotowanych nie robię, bo rodzinie nie smakują, ale jako kompromis mamy
normalne mielone z takowym sosem.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |