| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-11-05 22:22:24
Temat: Re: Jak ugotować zawiesistą zupę?> Jako kompletna kuchenna ignorantka mam WIELKĄ prośbę:
Chciałabym zrobic zupę
> (np. jarzynową), która nie będzie zwykłą wodą z warzywami,
tylko taką
> gęściutką zawiesiną. Nie mam pojęcia jak to się robi....
> Proszę pomóżcie !!! Moja córka nie chce jeść "wodnistych"
zup......
>
> Zuzanna
oryginalnie? u nas sa kluski, ktore moj wspolbiesiadnik zwie
'barany'
to typ lanych klusek, z ta roznica, ze ciasto
(jajo+maka+ciut wody+sol) robisz baaardzo geste.
Naczynie (garnuszek) z taka wielka klucha pochylasz nad zupa
i ostrym nozem jadac po brzegu scinasz podluzne kluski w
miare jak ta gesta klucha wypelza z naczynia. Dlatego nie sa
to lane kluchy bo lingwistycznie nie pasuje :> Nie ma mowy
zeby ci sie rozciapaly, a gotujac sie zageszcza zupke.
Castle
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-11-06 07:46:13
Temat: Re: Jak ugotować zawiesistą zupę?Wkn napisala:
> > Napisz coś więcej - do jakich zup pasuje i jak to robisz? Tak zwyczajnie
> > wrzucić serek do gara?
> >
> tak, ten serek stosuje często moja teściowa, wciepuje taki trójkącik do gara
> z zupką warzywną na kostce wołowej (wiesz, marchewka, ziemniaki, brokuły,
> fasolka, kalarepka itp). Ilośc serków zależy od gustu, wkładasz, smakujesz,
> ewentualnie dokładasz. Serki różnych firm mają rózny posmak, niektóre są
> lekko kwaskowate, zupki z tym cudem wychodzą bardzo fajne.
Do kostki wołowej nic mnie nie przekona, wolę tzw. porcje rosołowe,
czyli kurze kadłubki. Ale te serki wyglądają interesująco. Wypróbuję
je też do sosów.
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-06 08:34:38
Temat: Re: Jak ugotowa? zawiesist? zup??
>
>Do kostki wo?owej nic mnie nie przekona, wol? tzw. porcje roso?owe,
>czyli kurze kad?ubki. Ale te serki wygl?daj? interesuj?co. Wypróbuj?
>je te? do sosów.
>
>Krycha
ja lubie mikrofalowany szpinak - mrozony, bo z tym mam najmniej
zachodu jak malo czasu. mikrofaluje ten szpinak , ktory jest w
formie - wedle uznania - albo konskich paczkow albo brykietow.
jak sie porozlazi to go odcedze, podhajcuje w tej mikrofali,
niech bedzie b. goracy, po czym dodaje cebule w kostke i serek -
moze byc tez w kostke i nazad do mikrofali
robi sie sos w szpinaku
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-08 15:22:05
Temat: Re: Jak ugotować zawiesistą zupę?
"Wkn" <w...@w...pl>:
> zupy można zagęszczać:
> śmietaną
> mąką zwykłą (do gulaszowych super!)
> mąka kartoflaną (szczególnie chińskie zupy)
> serkiem topionym
...albo puree ziemniaczanym "goracy kubek".
Takim puree mozna tez zageszczac np. farsz grzybowy do pierogow albo
pasztecikow.
Pozdrawiam,
Evva, stawiajac niniejszym oficjalny wniosek o dopisanie powyzszego
do menu w Cafe ZS ;)
--
:: mailto:e...@p...pl :: http://3575230212/~evva/ ::
:: Żeby być sobą, trzeba wiedzieć, kto to. ::
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-09 13:00:43
Temat: Poznań po raz kolejny
Pytanie mam (za 100 pkt. ;-)) dot. Poznania.
Czy jedzie ktoś pdo Poznania z Wawy pociągiem? I czy możemy pojechać razem?
;-)) (w kupie ciepl^W^W^raźniej ;-))
--
Maya
When God made man, she was only testing
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |