« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-08-13 10:14:35
Temat: Jak zrobic farsz do pierogow z miesem, zeby byl "gladki"?Witam,
ostatnio robilem po raz pierwszy w zyciu pierogi z miesem. Nawet sie udaly,
rozawlil sie tylko jeden :> Mam jednak maly problem z farszem. Kupilem mieso
mielone (fifty-fity wolowina i ze swinki) zrobilem zgodnie z przepisem (z
cebula i marchewka) na patelni ale to mieso zrobilo sie takie "koralikowe".
Cos jak do spagetti bolognese. Jak zrobic, zeby ta masa miesna byla ladna,
gladka jak glina? Tzn taka jaka jada sie w barach mlecznych?
Z gory dzieki
topek -> jak zawsze pozdrawiajacy
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-08-13 10:30:28
Temat: Re: Jak zrobic farsz do pierogow z miesem, zeby byl "gladki"?W piękny wiosenny poranek dnia Mon, 13 Aug 2007 10:14:35 +0000, istota
zwiewna znana jako topek napisała:
> Jak zrobic, zeby ta
> masa miesna byla ladna, gladka jak glina? Tzn taka jaka jada sie w
> barach mlecznych?
>
Taki farsz trzeba zrobić z mięsa gotowanego, które potem się mieli i
dodaje do niego przyprawy. Tak przynajmniej robiła moja babcia i był
pyszny.
Pozdrawiam,
Fel
--
http://felinity.jogger.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-08-13 10:50:44
Temat: Re: Jak zrobic farsz do pierogow z miesem, zeby byl> Taki farsz trzeba zrobić z mięsa gotowanego, które potem się mieli i
> dodaje do niego przyprawy. Tak przynajmniej robiła moja babcia i był
> pyszny.
A jak nie mam maszynki do mielenia tylko od razu mieso zmielone ale surowe?
Mam ugotowac juz to zmielone?
topek -> jak zawsze pozdrawiajacy
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-08-13 10:59:38
Temat: Re: Jak zrobic farsz do pierogow z miesem, zeby bylW piękny wiosenny poranek dnia Mon, 13 Aug 2007 10:50:44 +0000, istota
zwiewna znana jako topek napisała:
>> Taki farsz trzeba zrobić z mięsa gotowanego, które potem się mieli i
>> dodaje do niego przyprawy. Tak przynajmniej robiła moja babcia i był
>> pyszny.
> A jak nie mam maszynki do mielenia tylko od razu mieso zmielone ale
> surowe? Mam ugotowac juz to zmielone?
>
Nie sądzę, żeby to przyniosło pożądany efekt.
Bez maszynki będzie ciężko.
Powodzenia :-)
Fel
--
http://felinity.jogger.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-08-13 11:01:29
Temat: Re: Jak zrobic farsz do pierogow z miesem, zeby byl
> > Taki farsz trzeba zrobić z mięsa gotowanego, które potem się mieli i
> > dodaje do niego przyprawy. Tak przynajmniej robiła moja babcia i był
> > pyszny.
> A jak nie mam maszynki do mielenia tylko od razu mieso zmielone ale
surowe?
> Mam ugotowac juz to zmielone?
Nie, trzeba najpierw kawałek mięsa ugotować póżniej go rozdrobnić
może masz np. taki mikser ręczny z przystawką do siekania np. mięsa, mozna w
tym rozdrobnić mięso gotowane
np.
http://www.agd-rtv.net/product_info.php?manufacturer
s_id=15&products_id=5805&topSsid=66f53f6b13ade9e1848
97e4affa5e0ee
Pozdrawiam
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-08-13 11:37:45
Temat: Re: Jak zrobic farsz do pierogow z miesem, zeby byltopek pisze:
> A jak nie mam maszynki do mielenia tylko od razu mieso zmielone ale surowe?
> Mam ugotowac juz to zmielone?
Nie, to też będzie grudkowate. Do pierogów z mięsem najpierw się mięso
gotuje, potem mieli. Ja kroję na kawałki, dodaję podsmażoną cebulkę,
ugotowaną marchewkę, przyprawy, jajko i wszystko razem miksuję w
mikserze - wychodzi gładki farsz.
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-08-13 12:10:06
Temat: Re: Jak zrobic farsz do pierogow z miesem, zeby byl
"topek " <t...@g...pl> wrote in message
news:f9pd24$8po$1@inews.gazeta.pl...
> > Taki farsz trzeba zrobić z mięsa gotowanego, które potem się mieli i
> > dodaje do niego przyprawy. Tak przynajmniej robiła moja babcia i był
> > pyszny.
> A jak nie mam maszynki do mielenia tylko od razu mieso zmielone ale
surowe?
> Mam ugotowac juz to zmielone?
>
> topek -> jak zawsze pozdrawiajacy
Przetrzeć podsmażone przez sito.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-08-13 12:14:10
Temat: Re: Jak zrobic farsz do pierogow z miesem, zeby byl
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:f9phon$n5t$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> "topek " <t...@g...pl> wrote in message
> news:f9pd24$8po$1@inews.gazeta.pl...
> > > Taki farsz trzeba zrobić z mięsa gotowanego, które potem się mieli i
> > > dodaje do niego przyprawy. Tak przynajmniej robiła moja babcia i był
> > > pyszny.
> > A jak nie mam maszynki do mielenia tylko od razu mieso zmielone ale
> surowe?
> > Mam ugotowac juz to zmielone?
> >
> > topek -> jak zawsze pozdrawiajacy
>
> Przetrzeć podsmażone przez sito.
To samo można osiągnąć w moździeżu lub makutrze
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-08-13 16:49:59
Temat: Re: Jak zrobic farsz do pierogow z miesem, zeby byl "gladki"?On 13 Sie, 12:14, "topek " <t...@g...pl> wrote:
> Jak zrobic, zeby ta masa miesna byla ladna,
> gladka jak glina?
Mięso musi być uduszone z cebulą i musi być odparowany sos. Do niego
dodaj trochę namoczonej w mleku bułeczki (lub namocz ją w pozostałym
sosie z duszenia mięsa) - bez żadnego jajka - i zmiel dwa razy przez
średnie sitko lub 1 raz przez sitko do pasztetu. Efekt gwarantowany.
No i - sól i pieprz oraz odrobina czosnku granulowanego - koniecznie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-08-13 16:57:39
Temat: Re: Jak zrobic farsz do pierogow z miesem, zeby byl "gladki"?
<i...@w...pl> wrote in message
news:1187023799.486340.70130@b79g2000hse.googlegroup
s.com...
On 13 Sie, 12:14, "topek " <t...@g...pl> wrote:
> Jak zrobic, zeby ta masa miesna byla ladna,
> gladka jak glina?
Mięso musi być uduszone z cebulą i musi być odparowany sos. Do niego
dodaj trochę namoczonej w mleku bułeczki (lub namocz ją w pozostałym
sosie z duszenia mięsa) - bez żadnego jajka - i zmiel dwa razy przez
średnie sitko lub 1 raz przez sitko do pasztetu. Efekt gwarantowany.
No i - sól i pieprz oraz odrobina czosnku granulowanego - koniecznie.
Można dodać lyżkę mąki ziemniaczanej (do zimnego farszu - już gotowego i
dobrze wymieszać i wyrobić.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |