« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-12-09 06:57:23
Temat: Jak zrobić masło?Jak zrobić masło? Śmietana i co dalej? Matka trząchała 2 godziny i produktem
końcowym była śmietana z pianką?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-12-09 07:56:53
Temat: Re: Jak zrobić masło?
> Jak zrobić masło? Śmietana i co dalej? Matka trząchała 2 godziny i
> produktem
> końcowym była śmietana z pianką?
pamiętam, że jak byłam mała i czasami spędzałam wakacje u babci, to ona
robiła masło z kwaśnej śmietany w takiej drewnianej, okrągłej maselnicy.
gdzieś po drodze wychodziła właśnie tak bardzo ubita śmietana i ona brała
trochę tej śmietany do kubka dodawała cukier i kakao, ucierała i ja się tym
zajadałam (smak był podobny do dzisiejszego monte), ale wracając do masła to
jej wychodziło. kiedyś nienawidziłam tego masła, bo była bardzo twarde po
wyjęciu z lodówki i źle się smarowało, dzisiaj chetnie bym go skosztowała :)
i jeszcze jedno kiedyś ciocia powiedziała mi, że zrobiła masło mikserem
elektrycznym o czywiście ze smietany :)
--
rene
gg 4289772
"Mężczyźni wolą blondynki, gdyż uważają, że brunetki są inteligentniejsze i
przez to bardziej niebezpieczne"
Zofia Arnould
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-09 08:38:19
Temat: Re: Jak zrobić masło?Użytkownik "tomkar" <t...@i...pl>
> Jak zrobić masło? Śmietana i co dalej? Matka trząchała 2 godziny i
produktem
> końcowym była śmietana z pianką?
Powody mogły być różne:
1. zbyt niska temperatura,
2. nadmierne pienienie śmietany,
3. alkaliczność śmietany,
4. ciągliwość śmietany,
5. przekwaszenie śmietany,
6. śmietana z nieodpowiedniego mleka np. krów wysokocielnych
7. inne dodatki np. e- cośtam lub zanieczyszczenia chemiczne typu
amoniak, chlor, soda.
Na przyszłość rób tak jak niżej podaję:
Bierzesz śmietanę [może być pasteryzowana] o zawartości tłuszczu co
najmniej 22%.
Jeśli słodka trzeba ją trochę zakwasić [najlepiej jednolitym kwaśnym
mlekiem w ilości 2/100] w temp. 16-20*C przez 8-12 godz.
Zmaślasz [przez 35-45 minut] w temperaturze: latem 8-10*C, w zimie
12-14*C.
Masło powinno osiągnąć wielkość ziaren prosa [widziałeś kiedykolwiek?].
Ziarna trzykrotnie opłukuje się na sicie pod zimną wodą, potem wygniata
i formuje a następnie schładza się masło. Takie masło będzie mieć
ok.82,5% tłuszczu.
--
Pozdrawiam, Jerzy
---
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.806 / Virus Database: 548 - Release Date: 04-12-05
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-09 10:48:25
Temat: Re: Jak zrobić masło?tomkar wrote:
> Jak zrobić masło? Śmietana i co dalej? Matka trząchała 2 godziny i produktem
> końcowym była śmietana z pianką?
>
>
ROTFL :)
--
mojra
I hit the door, all the dudes hit the floor.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-09 16:08:11
Temat: Re: Jak zrobić masło?
Użytkownik "tomkar" <t...@i...pl> napisał w wiadomości
news:cp8t9l$2f7$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Jak zrobić masło? Śmietana i co dalej? Matka trząchała 2 godziny i
produktem
> końcowym była śmietana z pianką?
Ja zwykle robię tak.
Biorę 3-litrową butelkę. Weń wsadzam 2 litry wiejskiej śmietany. Trzymam w
ciepłym miejscu, aż nie zyska temperatury pokojowej (ale nie wyższe, wyższa
powoduje że grudki masła są mniejsze i wychodzi breja) i 15 minut wytrząsam
(nie trzepię tylko wytrząsam, najlepiej uderzając dnem butelki raz po raz w
udo (ma się to udo to i nie boli). W trakcie czasami gazuje, trzeba odkręcić
korek i poczekać chwileczkę (szczególnie gdy śmietana już nieco stoi i
kwaśnieje).
Potem to już oddzielić maślankę od grudek a grudki wypłukać kilka razy. I
już.
Pzdr
Paweł
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-09 17:13:39
Temat: Re: Jak zrobić masło?Użytkownik "tomkar" <t...@i...pl> napisał w wiadomości
news:cp8t9l$2f7$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Jak zrobić masło? Śmietana i co dalej? Matka trząchała 2 godziny i
> produktem
> końcowym była śmietana z pianką?
>
Ja miałam kiedyś odwrotną sytuacje: chciałam zrobić bitą śmietanę do
tortu a wyszło mi słodkie masło... he, he
Pozdrawiam
Ania
--
Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ
****************************************************
*********************
"Małżeństwo to bardzo sprawiedliwe urządzenie: żona musi codziennie
gotować, mąż musi codziennie jeść"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-09 20:07:45
Temat: Re: Jak zrobić masło?> Jak zrobić masło? Śmietana i co dalej? Matka trząchała 2 godziny i produktem
> końcowym była śmietana z pianką?
Kiedyś niechcacy wyszło mi masełko ze śmietanki, za długo ubijałam (w mama
wrzeszczała, że sie zetnie) i wyszło coś jakby ubita śmietanka z kawałkami
(grudkami) masła, nawet dobre ze świezymi jagodami :D
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |