« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-07-19 06:16:35
Temat: Jak zrobic ser z mleka koziego?Witam!
Jak zrobic ser z mleka koziego? Mam kilka koz i chcialbym troche
poeksperymentowac:) (na mleku oczywiscie:)
pozdrowienia
Piotrek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-07-19 07:51:22
Temat: Re: Jak zrobic ser z mleka koziego?
Użytkownik "Piotr Oslowski" <p...@f...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3d37ae73.1535938@news.tpi.pl...
> Witam!
>
> Jak zrobic ser z mleka koziego? Mam kilka koz i chcialbym troche
> poeksperymentowac:) (na mleku oczywiscie:)
>
Najprościej: mleko zostawić, aby się zsiadło. Zagrzać, aby się
zwarzyło.Uszyć z gęstego płótna worek w kształcie klina, i do niego wlać to
wszystko. kiedy obcieknie , położyć na desce, przykryć drugą i obciążyć
kamieniem. Jak dobrze się odciśnie twaróg w kształcie klinka gotowy.
--
pozdrawiam:-)
Sławomir J. Marusiński
Gdańsk, UIN 14539957
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-19 10:03:30
Temat: Re: Jak zrobic ser z mleka koziego?Piotr Oslowski napisal:
> Jak zrobic ser z mleka koziego? Mam kilka koz i chcialbym troche
> poeksperymentowac:) (na mleku oczywiscie:)
Znaczy się twaróg? Sera domowa metodą chyba się nie da.
A twaróg robi sie tak samo jak z mleka krowiego. Postaw
mleko na zsiadłe - tylko nie za długo, zeby nie skisło. Potem
to zsiadłe mleko trzeba podgrzać i odcedzić twaróg .
Do lodówki, żeby "stanął" i koniec :-)
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-19 14:22:48
Temat: Re: Jak zrobic ser z mleka koziego?Witam ponownie
>Jak zrobic ser z mleka koziego? Mam kilka koz i chcialbym troche
>poeksperymentowac:) (na mleku oczywiscie:)
Dziekie za porady!
A moze ktos wie jak sie robi cos w rodzaju oscypka?
koza a owca to chyba prawie to samo:)?
pozdrawiam
Piotrek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-19 20:40:53
Temat: Re: Jak zrobic ser z mleka koziego?> A moze ktos wie jak sie robi cos w rodzaju oscypka?
> koza a owca to chyba prawie to samo:)?
Żartujesz, czy kpisz sobie?
Otóż na targu pod Gubałówką masz do wyboru oscypki:
1. owcze
2. brrr. krowio-owcze
3. brrr. kozie
4. brrr. kozio-owcze
5. brrr. ???
A i tak płacisz jak cygan za matkę.
A jak się robi oscypka? podobnie jak ceprów w trąbę!!!
;-)
--
Pozdr. Jerzy Nowak
"Learn the rules. Than break some."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-19 23:41:13
Temat: Re: Jak zrobic ser z mleka koziego?On Fri, 19 Jul 2002 14:22:48 GMT, p...@f...onet.pl (Piotr
Oslowski) wrote:
>Witam ponownie
>
>>Jak zrobic ser z mleka koziego? Mam kilka koz i chcialbym troche
>>poeksperymentowac:) (na mleku oczywiscie:)
>
>Dziekie za porady!
>
>A moze ktos wie jak sie robi cos w rodzaju oscypka?
Kaszkawal to ser podpuszczkowy. Celowo pisze - kaszkawal a nie oscypek
bo "w rodzaju" to mozna zrobic wlasnie cos typu kaszkawal. Oscypek to
bardzo dokladnie okreslony rodzaj sera z dosyc szerokiej a bardzo
archaicznej rodziny podpuszczkowych serow wedzonych okreslanych jako
kaszkawal - czyli ser owczy, czasem rowniez wlasnie kozi.
podpuszczkowy. wedzony.
Na poczatek musisz zdobyc podpuszczke - gdzies w archiwach grupy bylo
gdzie kupic, zreszta w aptece tez powinno sie dac zdobyc (jest
skladnikiem pewnych preparatow poprawiajacych trawienie). Dodaje sie
do mleka (slodkiego) powodujac jego zwarzenie(bez skwasnienia - to
wazne), dalej jak z kazdym serem - zagrzac (albo grzejac to mleko
albo, jak w przypadku podhalanskich serow owczych - wlewajac do
zsiadlego od podpuszczki mleka goraca (ale nie wrzaca!) wode w
stosownej ilosci. Im bardziej zagrzejesz tym twardszy (ale i po
przekroczeniu pewnej miary bardziej trociny badz zwir przypominajacy)
ser uzyskasz.
Dalej odciskanie, dojrzewanie, wedzenie - co tam chcesz. Oczywiscie
czy to mleko przed zwarzeniem czy ser po zagrzaniu a przed ostatecznym
odciskaniem mozna poprzyprawiac rozniscie dodatkami jakie komu pasuja.
Szczegolu sa slodka tajemnica producentow - pozostaje eksperymentowac
dla dopracowania sie wlasnego stylu sera.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |