« poprzedni wątek | następny wątek » |
491. Data: 2015-02-20 18:12:44
Temat: Re: Jaką patelnię lupić?"FEniks" <x...@p...fm> wrote in message
news:54e6e3a4$0$2202$65785112@news.neostrada.pl...
> Bynajmniej niczego nie banalizuję. Ja się tylko zastanawiam, dlaczego
> powtórne zamrożenie mięsa miałoby przyspieszać rozwój bakterii? Rozumiem,
> że może pogarszać jego walory smakowe (choć w niektórych przypadkach takie
> kruszenie mięsa jest nawet pożądane).
>
> Myślę, że problem z powtórnym mrożeniem mięsa zasadza się na tym, że
> mrożąc je dwu- czy nawet wielokrotnie, łatwo możemy stracić rachubę, ile
> ono właściwie przebywało poza lodówką w temperaturze pokojowej, w której
> rzeczywiście bakterie rozwijają się błyskawicznie, zwłaszcza w mięsie. I
> choćby z tego powodu sama nigdy nie mrożę ponownie.
Rekomendacje które ja czytałem właśnie dlatego sugerują aby
rozmrażać W LODÓWCE - na wszelki wypadek, gdyby zaistniała
potrzeba powtórnego zamrożenia. Po prostu przenieść z zamrażalnika
do lodówki i dać jedzeniu więcej czasu (np. wieczorem rozmrozić
w lodówce mięso czy rybę na obiad na dzień następny).
Dzięki temu mięso raz rozmrożone, które cały czas przecież było
w lodówce MOŻNA JESZCZE RAZ BEZPIECZNIE ZAMROZIĆ
jeśli nam się plany obiadowe zmienią. Oczywiście produkty
kilkukrotnie mrożone tracą na jakości, było już o tym wspominane.
Ale zdecydowanie unikałbym tu histerii i straszenia bombą atomową :-)
Co innego gdy jedzenie leży w cieple, poza lodówką, przytaczałaś
już niżej najlepsze temperatury rozwoju dla omawianej baterii.
Nikt z nas nie ma, mam nadzieję, takich temperatur w lodówce :-)
Czegoś co leżało 1-2 godziny w temperaturze pokojowej poza
lodówką nie zamrażałbym ponownie... Zwłaszcza w lecie.
>> Mrożenie/chłodzenie jest szczególnie niebezpieczne, bo laseczki
>> Clostridium botulinum to beztlenowce. W lodówce/zamrażarce mają
>> szczególnie dobre warunki rozwoju.
>
> "Bakteria ta należy do ścisłych beztlenowców, wzrasta w temperaturach
> 24-33 °C przy lekko zasadowym pH"
> http://pl.wikipedia.org/wiki/Clostridium_botulinum
:-)))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
492. Data: 2015-02-20 18:17:11
Temat: Re: Jaką patelnię lupić?W dniu .02.2015 o 17:38 Fragi <s...@o...pl> pisze:
> Dnia Fri, 20 Feb 2015 12:56:18 +0100, Trefniś napisał(a):
(...)
> Z tym "chiski"/"niechiński" można się w dzisiejszych czasach nieco
> pogubić
> i naciąć. Prawie wszystko Made in China :(
Oj tam, oj tam...
To się może szybko zmienić.
Wrocławski Fagor-Mastercook syndyczka ma nadzieję sprzedać Chińczykom.
Byłaby chińszczyzna "made in Poland" w naszych kuchniach.
:)
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
493. Data: 2015-02-20 18:20:37
Temat: Re: Jaką patelnię lupić?Dnia 2015-02-20 13:26, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
> W dniu 2015-02-20 o 12:56, bbjk pisze:
>> W dniu 2015-02-20 o 12:48, FEniks pisze:
>>
>>> U mnie też spożycie niewielkie, więc zdarza mi się kupić krojony
>>> pakowany. Ale odkąd nie mają w Biedrze mojego ulubionego królewskiego
>>> krojonego, to raczej kupuję w kawałku w osiedlowym spożywczaku.
>> W Biedrze mają za to dziugas, bardzo go lubię.
>
> Nie tylko dziugas, jest też stary olęder, bardzo lubię.
>
>> W ogóle przekonałam się do owada. W Winicjatywie omówienie
>> "Portugalii" w Biedzie:
>> http://winicjatywa.pl/2015/02/19/biedronka-wina-port
ugalskie-luty-2015-2/
>
> Wiemy, wiemy. Polecam portugalskie konserwy rybne - są makrele,
> tuńczyki, sardynki, dorsz. Wczoraj jadłam makrelę, przepyszna!
I przecenione (nierzadko o połowę) włoskie przegryzadełka!
Wiwat Portugalia!!
Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
494. Data: 2015-02-20 18:27:08
Temat: Re: Jaką patelnię lupić?Dnia 2015-02-20 16:55, obywatel Jarosław Sokołowski uprzejmie donosi:
> Pani Ewa napisała:
>
>>>>>> Oczywiście. Ja należę do wierzących. ;)
>>>>> Intencje postu rozumiemy.
>>>> Cieszę się, że nie postuję po próżnicy.
>>> Ten czasownik we właściwy sposób utworzony?
>>
>> Tak. Nie podoba się?
>
> Tak tylko pytałem, by wiedzieć jak sprawy się obrócą.
Sprawy teraz proTEStują.
Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
495. Data: 2015-02-20 18:33:22
Temat: Re: Jaką patelnię lupić?Dnia 2015-02-20 14:26, obywatel krys uprzejmie donosi:
> FEniks wrote:
>
>> Wielokrotnie na tej grupie XL pisała o mrożeniu swoich galaret mięsnych
>> i pasztetów (o tortach itd. nie wspomnę). I jakoś jest żywym przykładem
>> na to, że te zalecenia są przesadzone. Chociaż fakt, czasem zdaje się,
>> że jakimś jadem zatruta. ;)
>
> Swoich. O których wiesz wszystko. Zwłaszcza znasz ich skład i historię;-)
> Ja tam wszystko mrożę, nawet wódkę;-)
Tylko swoją czy kupną też ryzykujesz?
Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
496. Data: 2015-02-20 18:33:54
Temat: Re: Jaką patelnię lupić?Dnia 2015-02-20 17:55, obywatel Pszemol uprzejmie donosi:
> "FEniks" <x...@p...fm> wrote in message
> news:54e6ef71$0$2181$65785112@news.neostrada.pl...
>>> A podobno wszystko to wiedział, nawet bez czytania tego banału,
>>> który mu podlinkowałem...
>>> Pszemol...
>>>
>>> Ja apeluję - zanim zaczniecie polemizować, pomyślcie!
>>> Tę grupę czyta wiele osób!
>>> Dziedzina _bezpieczeństwa_ pożywienia jest skrajnie ważna.
>>> Proszę nie propagować swoich przemyśleń, jeśli one nie są 100% pewne.
>>> Siebie i swoje rodziny możecie truć do woli, ale tu ktoś może ciężko
>>> zapłacić!
>>
>> I jeszcze jedno. W tych zaleceniach, które linkowałeś, można
>> przeczytać m.in.:
>> "Dla bezpieczeństwa nie mroź wędlin, zwłaszcza pasztetu, metki,
>> salcesonu, galaret, ani wyrobówgarmażeryjnych np. sałatek".
>>
>> Wielokrotnie na tej grupie XL pisała o mrożeniu swoich galaret
>> mięsnych i pasztetów (o tortach itd. nie wspomnę). I jakoś jest żywym
>> przykładem na to, że te zalecenia są przesadzone. Chociaż fakt, czasem
>> zdaje się, że jakimś jadem zatruta. ;)
>
> Jesteś boska.
E... nie... jak już to rajska.
Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
497. Data: 2015-02-20 18:35:40
Temat: Re: Jaką patelnię lupić?Dnia 2015-02-20 07:28, obywatel bbjk uprzejmie donosi:
> W dniu 2015-02-19 o 22:22, Qrczak pisze:
>
>>> "Codziennie miliony niewinnych pomarańczy giną obdarte ze skóry przez
>>> wegetarian. Powstrzymajmy tę rzeź!" ;)
>>
>> To też paulizm?
>> Bo ja to trochę pojechałam trybunizmem (czytaj: niektóre dzieła znam
>> tylko ze słyszenia).
>
> Jazdy trybunizmem nie znam, podobnie jak i w paulizmie nie lubuję się,
> więc pojęcie słabe. Na paulizm za mało zadęcia i górnych tonów jakby tutaj?
Ten trybunizm znany jest tylko psychopatom.
Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
498. Data: 2015-02-20 18:37:23
Temat: Re: Jaką patelnię lupić?"Qrczak" <q...@q...pl> wrote in message
news:54e76fff$0$32229$65785112@news.neostrada.pl...
> Dnia 2015-02-20 17:55, obywatel Pszemol uprzejmie donosi:
>> "FEniks" <x...@p...fm> wrote in message
>>> Wielokrotnie na tej grupie XL pisała o mrożeniu swoich galaret
>>> mięsnych i pasztetów (o tortach itd. nie wspomnę). I jakoś jest żywym
>>> przykładem na to, że te zalecenia są przesadzone. Chociaż fakt, czasem
>>> zdaje się, że jakimś jadem zatruta. ;)
>>
>> Jesteś boska.
>
> E... nie... jak już to rajska.
OK, rajska - rzeczywiście lepszy epitet :-)))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
499. Data: 2015-02-20 18:37:39
Temat: Re: Jaką patelnię lupić?Dnia 2015-02-20 07:29, obywatel bbjk uprzejmie donosi:
> W dniu 2015-02-19 o 21:20, Qrczak pisze:
>
>>> Ależ grafomania...
>>> :)
>>> Widzę, że to powszechne.
>>
>> Oj narażasz się, na ra żasz.
> Oj, bo chyba ktoś czegoś nie wyłapał.
Za bardzo zmetaforyzowane.
Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
500. Data: 2015-02-20 21:21:15
Temat: Re: Jaką patelnię lupić?W dniu 2015-02-20 o 18:33, Qrczak pisze:
> Dnia 2015-02-20 17:55, obywatel Pszemol uprzejmie donosi:
>>
>> Jesteś boska.
>
> E... nie... jak już to rajska.
Oby nie jurajska!
No, to już teraz muszę Was lubić. ;)
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |