« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-11-17 09:50:22
Temat: Jaki najlepszy olej (oliwa) do bezpośredniego spożyciaPo głębszym zapoznaniu się z syfem zwanym margaryną zrobiłem kolejny
krok dalej i zgłębiam temat olejów roślinnych.
Z informacji które do tej pory zdobyłem, wynika, że najlepszy olej do
bezpośredniego spożycia to olej słonecznikowy nieratyfikowany, najlepiej
tłoczony na zimno.
Czy idę dobrym tropem, jak tam stosunek omega-3 do omega-6 ?
Jest jakiś lepszy?
--
Blog: http://blog.stalica.info
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-11-17 10:21:57
Temat: Re: Jaki najlepszy olej (oliwa) do bezpośredniego spożyciaDaniel Stalica pisze:
>
> Z informacji które do tej pory zdobyłem, wynika, że najlepszy olej do
> bezpośredniego spożycia to olej słonecznikowy nieratyfikowany, najlepiej
> tłoczony na zimno.
>
Nierafinowany miał być... za dużo polityki heh...
--
Blog: http://blog.stalica.info
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2008-11-17 11:28:13
Temat: Re: Jaki najlepszy olej (oliwa) do bezpośredniego spożyciaDaniel Stalica wrote:
> Po głębszym zapoznaniu się z syfem zwanym margaryną zrobiłem kolejny
> krok dalej i zgłębiam temat olejów roślinnych.
>
> Z informacji które do tej pory zdobyłem, wynika, że najlepszy olej do
> bezpośredniego spożycia to olej słonecznikowy nieratyfikowany, najlepiej
> tłoczony na zimno.
>
> Czy idę dobrym tropem, jak tam stosunek omega-3 do omega-6 ?
>
> Jest jakiś lepszy?
>
stosunek omega 3 do omega 6 w oleju słonecznikowym to bodajże 1 do 60, czyli
ciężko wyobrazić sobie gorszy.
Najlepszy chyba olej to olej konopny, który nie dość że ma stosunek 1 do 4
(idealny), to na dodatek ma m.in. kwas gamma - linolenowy. Wada - krótki
czas przydatności do spożycia. No i oczywiście musi być tłoczony na zimno,
nie rafinowany etc
--
. Wegetarianizm i Ekologia - http://www.vegie.pl . Nie jestem lekarzem :P
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2008-11-17 12:40:21
Temat: Re: Jaki najlepszy olej (oliwa) do bezpośredniego spożyciatomek wilicki pisze:
>
> stosunek omega 3 do omega 6 w oleju słonecznikowym to bodajże 1 do 60, czyli
> ciężko wyobrazić sobie gorszy.
>
> Najlepszy chyba olej to olej konopny, który nie dość że ma stosunek 1 do 4
> (idealny), to na dodatek ma m.in. kwas gamma - linolenowy. Wada - krótki
> czas przydatności do spożycia. No i oczywiście musi być tłoczony na zimno,
> nie rafinowany etc
>
Z tego co widzę to jest sprzedawany głównie w 250ml, także może nie
będzie się przeterminowywał przed spożyciem. Bynajmniej poszukam w
tradycyjnych sklepach, a jaki możesz polecić inny, bardziej popularny,
który można dostać w marketach, bo z konopnym może być chyba ciężko...
--
Blog: http://blog.stalica.info
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2008-11-17 13:06:15
Temat: Re: Jaki najlepszy olej (oliwa) do bezpośredniego spożyciaDaniel Stalica wrote:
>>
>
> Z tego co widzę to jest sprzedawany głównie w 250ml, także może nie
> będzie się przeterminowywał przed spożyciem. Bynajmniej poszukam w
> tradycyjnych sklepach, a jaki możesz polecić inny, bardziej popularny,
> który można dostać w marketach, bo z konopnym może być chyba ciężko...
>
Nie tak tragicznie, u mnie w mieście jest w każdym markecie, tylko czasem w
nietypowych miejscach - ze zdrową żywnoścą albo w jakiś lodówkach obok
lnianego. Teoretycznie jeszcze olej rzepakowy ma dobry stosunek omega 3 do
6, ale ma fatalny stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych do
jednonienasyconych - on w zasadzie jest "mocno przeterminowanym" olejem
konopnym. Każdy tłuszcz jest w zasadzie szkodliwy za wyjątkiem tych
wielonienasyconych. No i olej rzepakowy nie zawiera GLA, a co to jest GLA i
jakie ma efekty jego zażywanie - można przeczytać chociażby na MedLine(np
40% przypadków stwardnienia rozsianego jest całkowicie uleczalna kuracją
GLA, reszta zapewne również jeśli dopracują metodę).
--
. Wegetarianizm i Ekologia - http://www.vegie.pl . Nie jestem lekarzem :P
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2008-11-17 13:17:44
Temat: Re: Jaki najlepszy olej (oliwa) do bezpośredniego spożyciatomek wilicki pisze:
> Nie tak tragicznie, u mnie w mieście jest w każdym markecie, tylko czasem w
> nietypowych miejscach - ze zdrową żywnoścą albo w jakiś lodówkach obok
> lnianego. Teoretycznie jeszcze olej rzepakowy ma dobry stosunek omega 3 do
> 6, ale ma fatalny stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych do
> jednonienasyconych - on w zasadzie jest "mocno przeterminowanym" olejem
> konopnym. Każdy tłuszcz jest w zasadzie szkodliwy za wyjątkiem tych
> wielonienasyconych. No i olej rzepakowy nie zawiera GLA, a co to jest GLA i
> jakie ma efekty jego zażywanie - można przeczytać chociażby na MedLine(np
> 40% przypadków stwardnienia rozsianego jest całkowicie uleczalna kuracją
> GLA, reszta zapewne również jeśli dopracują metodę).
>
Dzięki za informację, ale właśnie rzepakowy wyeliminowałem ze względu na
niską zawartość wielonienasyconych tłuszczy. Domyślam się, że olej z
pestek winogron, który podobno jest zbliżony do słonecznikowego, też
stosunek omega-3 do 6 ma zły?
No to czeka mnie wycieczka do sklepu(ów).
Pozdrawiam i dziękuję za informacje.
--
Blog: http://blog.stalica.info
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2008-11-17 14:34:22
Temat: Re: Jaki najlepszy olej (oliwa) do bezpośredniego spożycia
Użytkownik "Daniel Stalica" <d...@s...info> napisał w wiadomości
news:gfreov$bf9$1@news.onet.pl...
> Po głębszym zapoznaniu się z syfem zwanym margaryną zrobiłem kolejny krok
> dalej i zgłębiam temat olejów roślinnych.
>
> Z informacji które do tej pory zdobyłem, wynika, że najlepszy olej do
> bezpośredniego spożycia to olej słonecznikowy nieratyfikowany, najlepiej
> tłoczony na zimno.
>
> Czy idę dobrym tropem, jak tam stosunek omega-3 do omega-6 ?
>
> Jest jakiś lepszy?
>
> --
A oliwa z oliwek tłoczona na zimno? Nie wspomnieliście o tym, a przecież
jest bogata w wiele substancji.
e.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2008-11-17 14:58:08
Temat: Re: Jaki najlepszy olej (oliwa) do bezpośredniego spożyciaernest pisze:
> A oliwa z oliwek tłoczona na zimno? Nie wspomnieliście o tym, a przecież
> jest bogata w wiele substancji.
>
> e.
Rozpatrujemy pod kątem zawartości wielonienasyconych tłuszczy, a oliwa z
oliwek nie jest w czołówce...
--
Blog: http://blog.stalica.info
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2008-11-17 15:42:49
Temat: Re: Jaki najlepszy olej (oliwa) do bezpośredniego spożyciaDaniel Stalica pisze:
> Po głębszym zapoznaniu się z syfem zwanym margaryną zrobiłem kolejny
> krok dalej i zgłębiam temat olejów roślinnych.
Oleje fajna sprawa. Ale skoro do tej pory smarowałeś pieczywo sztuczną
margaryną (przypuszczenie) to spróbuj teraz dojrzałym awokado.
Awokado ma sporo zdrowego tłuszczu i pełno witamin rozpuszczalnych w
tłuszczach a jako "masło na chleb" jest rewelacyjny moim zdaniem. :)
> Z informacji które do tej pory zdobyłem, wynika, że najlepszy olej do
> bezpośredniego spożycia to olej słonecznikowy nieratyfikowany, najlepiej
> tłoczony na zimno.
>
> Czy idę dobrym tropem, jak tam stosunek omega-3 do omega-6 ?
>
> Jest jakiś lepszy?
Najlepiej jeść każdy roślinny olej, byle w małych ilościach. Ja spożywam
(smażę i na surowo do sałatek itp) na zmianę wszelkie oleje -
rzepakowy, słonecznikowy, arachidowy, z pestek winogron, lniany,
konopny, z oliwek i inne które akurat zakupię. Urozmaicenie i
nieograniczanie się do jednej rzeczy w diecie to podstawa.
Aktualnie kończy mi sie butelka oleju arachidowego i z pestek winogron,
pewnie kupię teraz grecką oliwę i olej rzepakowy bo też są zdrowe i smaczne.
Nie ma sensu przeliczanie drobiazgowe składników i proporcji omega 3 i 6
i podchodzenie do oleju nieomalże z licznikiem Geigera, jeść można każdy
roślinny olej, byle nie ograniczać się ciągle do jednego i tego samego,
Jak mawiają starożytni obcy należy zmieniać sobie trucizny ;)
--
pozdrawiam
STranger
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2008-11-17 17:30:49
Temat: Re: Jaki najlepszy olej (oliwa) do bezpośredniego spożyciaSTranger pisze:
> Oleje fajna sprawa. Ale skoro do tej pory smarowałeś pieczywo sztuczną
> margaryną (przypuszczenie) to spróbuj teraz dojrzałym awokado.
> Awokado ma sporo zdrowego tłuszczu i pełno witamin rozpuszczalnych w
> tłuszczach a jako "masło na chleb" jest rewelacyjny moim zdaniem. :)
>
Ciekawe, może kiedyś spróbuję :)
>
> Najlepiej jeść każdy roślinny olej, byle w małych ilościach. Ja spożywam
> (smażę i na surowo do sałatek itp) na zmianę wszelkie oleje -
> rzepakowy, słonecznikowy, arachidowy, z pestek winogron, lniany,
> konopny, z oliwek i inne które akurat zakupię. Urozmaicenie i
> nieograniczanie się do jednej rzeczy w diecie to podstawa.
> Aktualnie kończy mi sie butelka oleju arachidowego i z pestek winogron,
> pewnie kupię teraz grecką oliwę i olej rzepakowy bo też są zdrowe i
> smaczne.
> Nie ma sensu przeliczanie drobiazgowe składników i proporcji omega 3 i 6
> i podchodzenie do oleju nieomalże z licznikiem Geigera, jeść można każdy
> roślinny olej, byle nie ograniczać się ciągle do jednego i tego samego,
> Jak mawiają starożytni obcy należy zmieniać sobie trucizny ;)
>
Brzmi rozsądnie, aczkolwiek chyba lepiej przestrzegać rozgraniczenia na
oleje do smażenia i do stosowania bezpośredniego.
Pozdrawiam i dziękuję.
--
Blog: http://blog.stalica.info
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |