« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-02-19 16:29:28
Temat: Jaki rekaw najlepszy ?Witam wszystkich,
Mam zamiar po raz pierwszy uzyc takowego rekawa do upieczenia miesa. Nie
wiem niestety jakiej firmy jest najlepszy. Bylam w sklepie sa: Toppitz, Fipp
i jakies tam jeszcze. Chcialabym aby mieso bylo soczyste i rekaw "prosty w
obsludze".
Z gory dziekuje za odpowiedzi
Dorota
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-02-19 18:00:31
Temat: Re: Jaki rekaw najlepszy ?
Użytkownik "Dorota B." <D...@b...pl> napisał...
> Witam wszystkich,
> Mam zamiar po raz pierwszy uzyc takowego rekawa do upieczenia miesa. Nie
> wiem niestety jakiej firmy jest najlepszy. Bylam w sklepie sa: Toppitz,
Fipp
> i jakies tam jeszcze. Chcialabym aby mieso bylo soczyste i rekaw "prosty w
> obsludze".
Ja używam Toppits i jestem zadowolona...
Tylko związuję troszkę mocniej niż jest tam napisane...
Kiedyś kupiłam inną folię i tam nie było metalowych drucików do związywania
tylko takie klipsy... - nie polecam, bo mi się zsuwały - nie umiałam ich
skutecznie zacisnąć...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-19 19:26:18
Temat: Re: Jaki rekaw najlepszy ?> Mam zamiar po raz pierwszy uzyc takowego rekawa do upieczenia miesa. Nie
> wiem niestety jakiej firmy jest najlepszy. Bylam w sklepie sa: Toppitz,
Fipp
> i jakies tam jeszcze. Chcialabym aby mieso bylo soczyste i rekaw "prosty w
> obsludze".
najlepsze sa te z drucikami do wiazania koncow, sa tez takie ktore sie wiaze
kawalkiem folii ale jak dla mnie sa dosc niewygodne.
--
pablo
________________________________________
podlacz myszke do taboreta, bedziesz mial peceta.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-19 20:29:52
Temat: Odp: Jaki rekaw najlepszy ?
| > Mam zamiar po raz pierwszy uzyc takowego rekawa do upieczenia miesa. Nie
| > wiem niestety jakiej firmy jest najlepszy. Bylam w sklepie sa: Toppitz,
| Fipp
| > i jakies tam jeszcze. Chcialabym aby mieso bylo soczyste i rekaw "prosty w
| > obsludze".
|
| Ja używam Toppits i jestem zadowolona...
Potwierdzam Toppits.
--
Pozdrawiam
waldi_34
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-21 09:02:14
Temat: Re: Jaki rekaw najlepszy ?A ja musze powiedziec, ze kupilem raz ta folie i sie zniechecilem. Pewnie
cos zrobilem nie tak, ale mieso nie wyszlowcale jakies rewelacyjne, a na
dodatek niezbyt estetycznie wszystko wygladalo (ta folia usmarowala sie
sosem, pozciagala wszystko, czym mieso bylo oblozone i obsmarowane). Jak wy
to robicie?
Jader
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-21 10:05:41
Temat: Re: Jaki rekaw najlepszy ?
Użytkownik "Jader" <j...@p...com.pl> napisał w wiadomości
news:97006m$bbl$1@sunflower.man.poznan.pl...
> A ja musze powiedziec, ze kupilem raz ta folie i sie zniechecilem. Pewnie
> cos zrobilem nie tak, ale mieso nie wyszlowcale jakies rewelacyjne, a na
> dodatek niezbyt estetycznie wszystko wygladalo (ta folia usmarowala sie
> sosem, pozciagala wszystko, czym mieso bylo oblozone i obsmarowane). Jak
wy
> to robicie?
>
Wkładam mięso do folii tak by jej nie pobrudzić.
Związuję z jednej strony.
Ściągam drugą stroną i nadmuchuję tak by wypełnić balon.
Zawiązuję drugą stronę
Robię trzy nakłucia u góry folii tak by nie wycisnąć powietrza, a z folii
mogło ono uchodzić w czasie pieczenia.
Kładę folię na zimnym ruszcie.
Nagrzewam piekarnik do odpowiedniej temperatury.
Wkładam na ruszcie mięso do piekarnika.
Z folii robi się wtedy ogromny balon i tak jest cały czas podczas pieczenia.
Folia przylega do mięsa tylko od spodu.
Po upieczeniu - jeśli pieczeń jest do obiadu to rozkrawam folię jak mięso
ostygnie to temperatury odpowiedniej do jedzenia - otwieram właściwie
gorące - ale folia musi być już nienapięta...
Jeśli pieczeń ma być na zimno to otwieram dopiero jak wystygnie zupełnie -
to właściwie gwarantuje sukces - pieczeń pozostaje wilgotna...
Hmmm... Ale karkuweczkę wczoraj upiekłam zwyczajnie w szkle jenejskim...
Jednak wtedy bardziej czuć smak pieczonego - lepiej się przypieka...
Jak zrobiłam?
Położyłam na dolnej części szkła.
Wstawiłam do gorącego piekarnika - po pół godzinie było extra
przyrumienione.
Przykryłam pokrywą i piekłam jeszcze jakąś godzinę...
Wada? Jedna - trzeba umyć szkło jenejskie...
A smak? Hmm... Wczoraj ze szkła był zdecydowanie lepszy niż poprzednim razem
z folii - w folii nie da się uzyskać takiego stopnia przyrumienienia... Ale
za to pieczone w folii jest zdecydowanie bardziej dietetyczne - no dla tych
co nie mogą smażeniny, bo wątroba....
Jejku! Ale się rozpisałam...
Smacznego pieczenia na wszystkie sposoby!
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-21 21:19:53
Temat: Odp: Jaki rekaw najlepszy ?
| A ja musze powiedziec, ze kupilem raz ta folie i sie zniechecilem. Pewnie
| cos zrobilem nie tak, ale mieso nie wyszlowcale jakies rewelacyjne, a na
| dodatek niezbyt estetycznie wszystko wygladalo (ta folia usmarowala sie
| sosem, pozciagala wszystko, czym mieso bylo oblozone i obsmarowane). Jak wy
| to robicie?
ja kiedys kupilem inna folie niz topitza i mialem podobne objawy. Duzo zalezy od
rekawa.
--
Pozdrawiam
waldi_34
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |