« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-06-07 11:46:21
Temat: Re: Jaki tort na urodziny dziecka? - dlugieUżytkownik Michu <m...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:
> > 2,5 dl soku pomarancz.
>
> Czy to sa decylitry? :) Czyli pewnie cos okolo szklanki...
Czyli 250 ml, czyli cos kolo szklanki.
> Zapomnialas chyba dodac, ze cale ciasto nalezy odwrocic do gory dnem?
> Chyba, ze tak ma byc, ale wydaje mi sie, ze efekt jest wiekszy...
Nie wyobrazam sobie tego tortu odwroconego do gory dnem...
Czyli najpierw spirala slimakowa, a potem okragly biszkopt na wierzch?
Nie... moim zdaniem Danka dobrze napisala kolejnosc.
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-06-07 16:34:53
Temat: Re: Jaki tort na urodziny dziecka? - dlugie> > Czy to sa decylitry? :) Czyli pewnie cos okolo szklanki...
>
> Czyli 250 ml, czyli cos kolo szklanki.
>
> > Zapomnialas chyba dodac, ze cale ciasto nalezy odwrocic do gory dnem?
> > Chyba, ze tak ma byc, ale wydaje mi sie, ze efekt jest wiekszy...
>
> Nie wyobrazam sobie tego tortu odwroconego do gory dnem...
> Czyli najpierw spirala slimakowa, a potem okragly biszkopt na wierzch?
> Nie... moim zdaniem Danka dobrze napisala kolejnosc.
>
> Lilla
Widzialem podobny przepis, a roznil sie tym, ze robilo sie najpierw rolade z
kremem jogrtowym, a pozniej kroilo sie w plastry (ok 2 cm) i ukladalo w
tortownicy - na spodzie i po bokach. Pozniej sie wlewalo do srodka reszte
tego "farszu", lub inny i calosc przyrywalo biszkoptem. Kiedy wszystko
ladnie steglo w lodowce odwracalo sie calosc do gory dnem i po wyciagnieciu
z tortownicy na wierzcho byly bardzo ladne slimaczki... A wnioskuje to z
fragmentu:
". Najlepiej wygla od
srodka - ciemne paski ciasta przelozone pysznym kremem ( nie za slodkim ),
ktore stoja niejako na jasnym spodzie z ciasta biszkoptowego."
A wiec NA JASNYM SPODZIE chyba potwierdza moja sugestie... Ale nie zmienia
to faktu, ze smakuje tak samo dobrze! Jeszcze raz dzieki za przepis!
Pozdrawiam,
Michal
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-07 19:36:50
Temat: Re: Jaki tort na urodziny dziecka? - dlugieNie ma sprawy! Ciesze sie, ze czyms sie moglam Grupie przysluzyc ( ostatnio
z braku czasu czytam ja "po lebkach") i ze ciasto Wam smakowalo.
Ale Michal, moje jest nieco inne od tego, ktore opisales, a mianowicie w
moim robi sie jednego wielkiego slimaka z tych ucietych paskow, a nie uklada
sie malych slimaczkow ( plasterkow rolady ) na spodzie biszkoptowym. I
calosc "stoi" na spodzie z biszkopta - inaczej byloby to malo stabilne i
trudne do pokrojenia.
Pozdr.,
Danka
> Widzialem podobny przepis, a roznil sie tym, ze robilo sie najpierw rolade
z
> kremem jogrtowym, a pozniej kroilo sie w plastry (ok 2 cm) i ukladalo w
> tortownicy - na spodzie i po bokach. Pozniej sie wlewalo do srodka reszte
> tego "farszu", lub inny i calosc przyrywalo biszkoptem. Kiedy wszystko
> ladnie steglo w lodowce odwracalo sie calosc do gory dnem i po
wyciagnieciu
> z tortownicy na wierzcho byly bardzo ladne slimaczki... A wnioskuje to z
> fragmentu:
>
> ". Najlepiej wygla od
> srodka - ciemne paski ciasta przelozone pysznym kremem ( nie za slodkim ),
> ktore stoja niejako na jasnym spodzie z ciasta biszkoptowego."
>
> A wiec NA JASNYM SPODZIE chyba potwierdza moja sugestie... Ale nie zmienia
> to faktu, ze smakuje tak samo dobrze! Jeszcze raz dzieki za przepis!
>
> Pozdrawiam,
> Michal
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-07 21:02:30
Temat: Re: Jaki tort na urodziny dziecka? - dlugie
> Ale Michal, moje jest nieco inne od tego, ktore opisales, a mianowicie w
> moim robi sie jednego wielkiego slimaka z tych ucietych paskow, a nie
uklada
> sie malych slimaczkow ( plasterkow rolady ) na spodzie biszkoptowym. I
> calosc "stoi" na spodzie z biszkopta - inaczej byloby to malo stabilne i
> trudne do pokrojenia.
>
> Pozdr.,
> Danka
A jednak!
Oczywiscie, ja tylko pisalem, ze WIDZIALEM taki przepis. A dzisiejsze ciasto
zrobilem wg twojej koncepcji z duzym slimakiem... hm... wiec prawie, bo je
jednak odwrocilem :)) No i wyszlo super. Nic sie nie rozpadalo, bylo bardzo
stabilne, i slimak na wierzchu wygladal tak niesamowicie, ze nie trzeba bylo
juz zadnych dekoracji. Tyle, ze jak juz mowilem dodalem galaretki rozp w
polowie objetosci wody.
Pozdrawiam,
Michal
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-09 11:58:21
Temat: Re: Jaki tort na urodziny dziecka? - dlugieLiczy sie, ze sie udalo i smakowalo! Wariacje dozwolone jak najbardziej!
Pozdr.,
Danka
"Michu" <m...@p...onet.pl> schreef in bericht
news:9foq2b$jd1$1@news.tpi.pl...
>
> A jednak!
> Oczywiscie, ja tylko pisalem, ze WIDZIALEM taki przepis. A dzisiejsze
ciasto
> zrobilem wg twojej koncepcji z duzym slimakiem... hm... wiec prawie, bo je
> jednak odwrocilem :)) No i wyszlo super. Nic sie nie rozpadalo, bylo
bardzo
> stabilne, i slimak na wierzchu wygladal tak niesamowicie, ze nie trzeba
bylo
> juz zadnych dekoracji. Tyle, ze jak juz mowilem dodalem galaretki rozp w
> polowie objetosci wody.
>
> Pozdrawiam,
> Michal
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |