Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jeszcze raz w sprawie sznycla :)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jeszcze raz w sprawie sznycla :)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-03-15 11:11:10

Temat: Jeszcze raz w sprawie sznycla :)
Od: "stsal" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wzięłam sobie bardzo mądrą książkę "Leksykon sztuki kulinarnej" znalazłam
hasło sznycel, a tam stoi, że:
- sznycel - płat mięsa cielęcego lub wieprzowego z frykanda - rozbity,
panierowany i usmażony z obu stron
- sznycel górski - panierowany sznycel cielęcy, niekiedy również wieprzowy,
podawany wprost z patelni - obłożony kaparami lub ogórkiem kwaszonym,
obranym ze skórki i pokrajanym w kostkę (...).
- sznycel ministerski - potrawa ze ZMIELONEJ masy mięsnej (!) (cielęcina,
drób, ryby) z dodatkiem namoczonej bułki i jajek, odpowiednio przyprawionej,
opanierowanej w tartej bułce wymieszanej z grzankami. Powinny mięć kształt
prostokąta o grubości 1,5 cm (...). - Może o taki sznycel chodzi Kasi Nowak
???
- sznycel po wiedeńsku - płat mięsa z udźca (frykando II i III) (...).
Podaje się przybrany plasterkiem cytryny, z ziemniakami puree i marchewką z
zielonym groszkiem. NIE NALEŻY podawać z sadzonym jajkiem, której jest
garniturem tzw. Holsteiner Schnitzel (!) - to z kolei dla Alexa

To chyba zamyka sprawę :)

Anka - stsal


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Placek kawowy z orzechami - w ramach mojej rehabilitacji :))
fasola
W imieniu Mechci pytanie o selerka
Ryba w ziarnach
Trwaja poszukiwania

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »