Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia KU_PAMIĘCI...

Grupy

Szukaj w grupach

 

KU_PAMIĘCI...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 27


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2010-11-13 21:17:03

Temat: KU_PAMIĘCI...
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

http://www.trzydziestki.fora.pl/palac-kultury-i-nauk
i,5/dla-smakoszy-wedlin,984.html

Smacznego !!!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2010-11-14 12:12:58

Temat: Re: KU_PAMIĘCI...
Od: "Misiek" <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
news:4cdf0051$0$20989$65785112@news.neostrada.pl...
> http://www.trzydziestki.fora.pl/palac-kultury-i-nauk
i,5/dla-smakoszy-wedlin,984.html
>
> Smacznego !!!

No i?
Od dawien dawna o tym wiadomo :-)
Bo jak z miesa za kilkanascie zlotych kilogram zrobic parowki za... 5 zl za
kilogram?
Ile jest w nich tak na prawde miesa? 2%? 5%?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2010-11-14 13:23:58

Temat: Re: KU_PAMIĘCI...
Od: vcore <mail*wytnij*@vcore.pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2010-11-14 13:12, Misiek pisze:
> Ile jest w nich tak na prawde miesa? 2%? 5%?

Najtańsze parówki mają ok 20% mięsa (To zdaje się dozwolone minimum), najlepsze 70-80
(Berlinki maja
chyba 75%, polecam), reszta to przyprawy, emulgatory i wypełniacze na bazie soi, a są
tanie bo nie
robi się ich z dobrego mięsa, parówki to głównie zmielone odpady produkcyjne jak
skóry, chrząstki
czy podroby, a także niewielka ilość mięsa z głów czy kurzych łap

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2010-11-14 16:16:43

Temat: Re: KU_PAMIĘCI...
Od: "Jan Werbinski" <jaś@tralala.bez.maj.la> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:ibojod$6jc$1@bmj-lx1.bmj.net.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:4cdf0051$0$20989$65785112@news.neostrada.pl...
>> http://www.trzydziestki.fora.pl/palac-kultury-i-nauk
i,5/dla-smakoszy-wedlin,984.html
>>
>> Smacznego !!!
>
> No i?
> Od dawien dawna o tym wiadomo :-)
> Bo jak z miesa za kilkanascie zlotych kilogram zrobic parowki za... 5 zl
> za

Mięso żywiec kosztuje ok 5zł/kg.

> kilogram?
> Ile jest w nich tak na prawde miesa? 2%? 5%?

Nie przesadzaj.

W parówkach? Na oko 10-30% mięsa, lub 30-70% żywca.
W wędlinach 40-130%


--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2010-11-14 16:50:52

Temat: Re: KU_PAMIĘCI...
Od: konieczko <t...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2010-11-14 14:23, vcore pisze:
> W dniu 2010-11-14 13:12, Misiek pisze:
>> Ile jest w nich tak na prawde miesa? 2%? 5%?
>
> Najtańsze parówki mają ok 20% mięsa (To zdaje się dozwolone minimum),
> najlepsze 70-80 (Berlinki maja chyba 75%, polecam), reszta to przyprawy,
> emulgatory i wypełniacze na bazie soi, a są tanie bo nie robi się ich z
> dobrego mięsa, parówki to głównie zmielone odpady produkcyjne jak skóry,
> chrząstki czy podroby, a także niewielka ilość mięsa z głów czy kurzych łap

Polecasdz berlinki a to gowno jest w gazurze zamiast dymu.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2010-11-14 18:13:02

Temat: Re: KU_PAMIĘCI...
Od: "Jan Werbinski" <jaś@tralala.bez.maj.la> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "konieczko" <t...@o...pl> napisał w wiadomości
news:ibp416$q98$1@news.onet.pl...
>W dniu 2010-11-14 14:23, vcore pisze:
>> W dniu 2010-11-14 13:12, Misiek pisze:
>>> Ile jest w nich tak na prawde miesa? 2%? 5%?
>>
>> Najtańsze parówki mają ok 20% mięsa (To zdaje się dozwolone minimum),
>> najlepsze 70-80 (Berlinki maja chyba 75%, polecam), reszta to przyprawy,
>> emulgatory i wypełniacze na bazie soi, a są tanie bo nie robi się ich z
>> dobrego mięsa, parówki to głównie zmielone odpady produkcyjne jak skóry,
>> chrząstki czy podroby, a także niewielka ilość mięsa z głów czy kurzych
>> łap
>
> Polecasdz berlinki a to gowno jest w gazurze zamiast dymu.

Kiedyś poświęciłem więcej czasu i sprawdziłem całą półkę z wędlinami w
Makro. Nie znalazłem ANI JEDNEGO produktu, który byłby pozbawiony
konserwantów lub nastrzykiwany. Nawet wyższej jakości wędliny wyprodukowane
100g z 130g też mają ogromną ilość chemii. Zatem można zakładać, że
wszystkie wędliny to gówno i nie warto ich kupować. Ja nie kupuję od lat.

Niewiele lepsza sytuacja jest z serami żółtymi. <90% ma w składzie barwnik
(mający oszukać wyewoluowane przez tysiąclecia zmysły) i konserwant.
Pozostałe prawdopobonie też mają, tylko zatajają informację.

Coraz trudniej o żywność. Za komuny na kartki było łatwiej.

--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2010-11-14 19:17:36

Temat: Re: KU_PAMIĘCI...
Od: konieczko <t...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Coraz trudniej o żywność. Za komuny na kartki było łatwiej.
>

Byla na kartki ale byla prawdziwa dzisiaj zawartosc cukru w cukrze moze
byc zastanawiajaca a co dopieroszynki w szynce

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2010-11-14 20:57:22

Temat: Re: KU_PAMIĘCI...
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"konieczko" <t...@o...pl> wrote in message
news:ibpcka$r3d$1@news.onet.pl...
>
>> Coraz trudniej o żywność. Za komuny na kartki było łatwiej.
>>
>
> Byla na kartki ale byla prawdziwa dzisiaj zawartosc cukru w cukrze moze
> byc zastanawiajaca a co dopieroszynki w szynce

Soja, kryl, papier toaletowy... To tylko niektóre dodatki funkcjonalne...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2010-11-15 00:05:04

Temat: Re: KU_PAMIĘCI...
Od: vcore <mail*wytnij*@vcore.pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2010-11-14 19:13, Jan Werbinski pisze:
> Kiedyś poświęciłem więcej czasu i sprawdziłem całą półkę z wędlinami w Makro. Nie
znalazłem ANI
> JEDNEGO produktu, który byłby pozbawiony konserwantów lub nastrzykiwany. Nawet
wyższej jakości
> wędliny wyprodukowane 100g z 130g też mają ogromną ilość chemii. Zatem można
zakładać, że wszystkie
> wędliny to gówno i nie warto ich kupować. Ja nie kupuję od lat.

Ja jak mam czas to kupuję ponad tygodniowy zapas wędlin na rynku, od kilku lat od
jednego
sprzedawcy, własna hodowla świń, ubojnia i wędzarnia - ale prawda jest taka że
prawdziwe wędzenie
nie jest wcale zdrowsze od konserwantów, podczas wędzenia do mięsa przenikają
wszelkie substancje
smoliste z drewna, w tym także związki rakotwórcze, oczywiście jeśli chodzi o smak to
nie ma co
porównywać.

Często z braku czasu kupuję sklepowe wędliny, najczęściej u Gzelli, u Piotra i Pawła
czy też w byle
jakim supermarkecie: Morliny czy Sokołów - i nie powiem, te wędliny są smaczne a
koniec końców są
równie ,,zdrowe" jak wędliny wędzone naturalnie

Warto spróbować także samemu zrobić parówki, sporządzić recepturę raczej nie trudno,
a takie coś
można konsumować nawet bez wędzenia, wystarczy jedynie sparzyć, a duże ilości można
zamrozić.

Tak czy inaczej trzeba pamiętać że wędzenie to sposób konserwacji, i to że znany od
setek lat nie
oznacza że jest zdrowy, moim zdaniem bezdyskusyjnie - wędzenie nie jest zdrowe

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2010-11-15 03:31:08

Temat: Re: KU PAMIÄ&#732;CI...
Od: "kogutek" <k...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

> U&#197;&#188;ytkownik "konieczko" <t...@o...pl> napisa&#197;&#8218; w
wiadomo&#197;&#8250;ci
> news:ibp416$q98$1@news.onet.pl...
> >W dniu 2010-11-14 14:23, vcore pisze:
> >> W dniu 2010-11-14 13:12, Misiek pisze:
> >>> Ile jest w nich tak na prawde miesa? 2%? 5%?
> >>
> >> Najta&#197;&#8222;sze par&#195;&#179;wki majÄ&#8230; ok 20% miÄ&#8482;sa (To
zdaje siÄ&#8482; dozwolone minimum),
> >> najlepsze 70-80 (Berlinki maja chyba 75%, polecam), reszta to przyprawy,
> >> emulgatory i wype&#197;&#8218;niacze na bazie soi, a sÄ&#8230; tanie bo nie robi
siÄ&#8482; ich z
> >> dobrego miÄ&#8482;sa, par&#195;&#179;wki to g&#197;&#8218;&#195;&#179;wnie
zmielone odpady produkcyjne jak sk&#195;&#179;ry,
> >> chrzÄ&#8230;stki czy podroby, a tak&#197;&#188;e niewielka
ilo&#197;&#8250;Ä&#8225; miÄ&#8482;sa z g&#197;&#8218;&#195;&#179;w czy kurzych
> >> &#197;&#8218;ap
> >
> > Polecasdz berlinki a to gowno jest w gazurze zamiast dymu.
>
> Kiedy&#197;&#8250; po&#197;&#8250;wiÄ&#8482;ci&#197;&#8218;em wiÄ&#8482;cej czasu i
sprawdzi&#197;&#8218;em ca&#197;&#8218;Ä&#8230; p&#195;&#179;&#197;&#8218;kÄ&#8482; z
wÄ&#8482;dlinami w
> Makro. Nie znalaz&#197;&#8218;em ANI JEDNEGO produktu, kt&#195;&#179;ry
by&#197;&#8218;by pozbawiony
> konserwant&#195;&#179;w lub nastrzykiwany. Nawet wy&#197;&#188;szej
jako&#197;&#8250;ci wÄ&#8482;dliny wyprodukowane
> 100g z 130g te&#197;&#188; majÄ&#8230; ogromnÄ&#8230; ilo&#197;&#8250;Ä&#8225;
chemii. Zatem mo&#197;&#188;na zak&#197;&#8218;adaÄ&#8225;, &#197;&#188;e
> wszystkie wÄ&#8482;dliny to g&#195;&#179;wno i nie warto ich kupowaÄ&#8225;. Ja nie
kupujÄ&#8482; od lat.
>
> Niewiele lepsza sytuacja jest z serami &#197;&#188;&#195;&#179;&#197;&#8218;tymi.
<90% ma w sk&#197;&#8218;adzie barwnik
> (majÄ&#8230;cy oszukaÄ&#8225; wyewoluowane przez tysiÄ&#8230;clecia
zmys&#197;&#8218;y) i konserwant.
> Pozosta&#197;&#8218;e prawdopobonie te&#197;&#188; majÄ&#8230;, tylko
zatajajÄ&#8230; informacjÄ&#8482;.
>
> Coraz trudniej o &#197;&#188;ywno&#197;&#8250;Ä&#8225;. Za komuny na kartki
by&#197;&#8218;o &#197;&#8218;atwiej.
>
> --
> Jan Werbi&#197;&#8222;ski       O0oo....._[:]) bul, bul, bul
> Prywatna http://www.janwer.com/
> Nasza siec http://www.fredry.net/
>
Nie popadaj w przesadę. Nie istnieją wędliny bez konserwantów. Sama sól kuchenna
nie wystarcza. Potrzebny jest środek zwany nitrującym albo nitrytem. Kiedyś była
to saletra. Została wycofana i zakazano jej stosowania kiedy stwierdzono że jest
bardzo szkodliwa. Zastąpiono ją inną nie szkodliwą substancją. Jest jeden hak.
Substancja ta staje się nieszkodliwa pod warunkiem przeprowadzenia właściwej
obróbki cieplnej. Nastrzykiwanie to nic złego. Od dawna nastrzykuję wędzonki
które robię. Wiesz co jest złe w kupnych wędzonkach? Przede wszystkim
przekroczenia konserwantów, środków nitrujących. W jakimś raporcie Sanepidu
znalazłem informacje że przekroczenia były od 10 do 100 razy. Wędzonki nie
przechodzą pełnej obróbki termicznej bo jest droga. Wędzenie w wodnym preparacie
dymu, tzw dymem w płynie to najlepsza ze znanych metod wędzenia. Producentów
preparatu jest na Świecie niewielu. Jakość preparatu jest bardzo wysoka. Mięsu
jest obojętne czy środki konserwujące wchłonie z żywego dymu czy z aerozolu dymu
w płynie. Dym w płynie to bardzo dobre rozwiązanie. Trzeba tylko ściśle
przestrzegać technologii jaką opracował producent dymu. Chyba nie wiesz nic o
wędlinach wyższej jakości że piszesz 130g mięsa na 100g wędliny. Ubywanie wagi
jest czymś naturalnym. 100 ze 130 jest w kabanosach. Czyli wędlinach które
podlegają procesowi podsuszania. 100 ze 130 to oszustwo. Mam w lodowce kiełbasę
według własnego przepisu. Z kilograma mięsa po wysuszeniu zostało nie więcej niż
40 deko. Jak smakuje taka podsuszana kiełbasa zrobiona z szynki, łopatki,
boczku, golonki, podgardla. Zawierająca w składzie suszoną paprykę i suszone
pomidory nie jestem w stanie opisać. A nawet jak by mi się to udało to i tak nie
masz punktu odniesienia żeby z czymś porównać. Są w niej konserwanty, takie same
jakich używa przemysł. Byłą wędzona w nowoczesnej elektrycznej wędzarni.
Przeszła pełną obróbkę cieplną. Ma tylko jedną wadę. Kilogram kosztuje mnie
sporo ponad 20 złotych za kilo. A jak wyschnie że nie ma szansy żeby ją odgryźć
to prawie 5 dych kilo. Żeby zjeść taką bardzo wysuszoną kiełbasę ścieram ją na
tarce. Ty szukasz dziury w całym i piszesz że " chemia". Używam dokładnie tej
samej chemii co przemysł. Chemia jest dobra. Niedobre jest jej nieumiejętne
stosowanie. Używam również glutaminianu sodu. Preparat sojowy nie jest mi obcy.
Jeśli jest go ok 5% to bardzo podbija zapach i przez to smak. Na dodatek zawiera
bardzo korzystne dla człowieka związki chemiczne.

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Przepis na ciastka z Coffee Heaven
Musaka z wątróbki
Jak zlikwidować kurę?
Co zrobić ze starą kurą?
Co zrobić ze starą kurą?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »