| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-04-08 23:27:57
Temat: Kapusta bez zasmazkiPoszlam na rynek i za 75 centow kupilam malutka mloda kapuste.
Poszatkowalam ja dosc grubo. Na patelni podsmazylam "odrzutki" po
pieczonej szynce - skora, tluszcz, zesuszone kawalki. Te szynke
posiekalam drobniutko jak czosnek. Podsmazylam na patelni az skwarki
byly matowe. Dodalam kapuste, troszke wody i pod przykrywka dusilam,
mieszajac od czasu do czasu, dodajac wody i soli i pieprzu do smaku, az
woda wyparowala i kapusta byla miekka.
Pyszne to bylo. Precz z zasmazka.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-04-09 06:51:08
Temat: Re: Kapusta bez zasmazki> Poszlam na rynek i za 75 centow kupilam malutka mloda kapuste.
> Pyszne to bylo. Precz z zasmazka.
> Magdalena Bassett
No tos mnie zaskoczyła. Kapusciane robie różne rzecy daaawno i duuużo, ale
nigdy, powtarzam, nigdy nie stosoawałam zasmażki ( inna sprawa że w ogole nie
przepadam za tym wynalazkiem). Czy znany jest Ci placek z kapustą? Pozdrawiam
kapuscianie Qd
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-09 08:00:53
Temat: Re: Kapusta bez zasmazkik...@p...onet.pl napisala:
> No tos mnie zaskoczyła. Kapusciane robie różne rzecy daaawno i duuużo, ale
> nigdy, powtarzam, nigdy nie stosoawałam zasmażki ( inna sprawa że w ogole nie
> przepadam za tym wynalazkiem).
:-) Czyli niechęc do zasmażki nie jest regionalna. Lubię ją tylko
w kabarecie OTTO i w jednym, jedynym sosie curry z grzybami :-)
> Czy znany jest Ci placek z kapustą? Pozdrawiam
> kapuscianie Qd
Ja poproszę placek z kapusta !
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-09 08:19:52
Temat: Re: Kapusta bez zasmazkitO JESLI JA TEZ MOGE PROSIC, TO TEZ PROSZE (ups, znowu duze litery)
Mapet
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-09 08:24:30
Temat: Re: Kapusta bez zasmazki>
> Ja poproszę placek z kapusta !
>
> Krycha
>
Dla Ciebie - prosze bardzo!Szczególnie, że niedługo młoda kapusta....
Wrzesień buchał warzywami i owocami, zaproponowałam: zróbmy placek z kapustą.
I gołąbki. Proste, tanie i na tamtym terenie niemal egzotyczne. Poszłyśmy na
targ (przy okazji spróbowałam jak smakują świeże figi- jak dla mnie - żadne
wielkie mecyje), kupiłyśmy odpowiednią główkę kapusty, wybierając dużą i lekką,
trochę najtańszego mielonego mięsa wieprzowego, parę cebul i już. Jak się robi
gołąbki to wie chyba każda gospodyni miedzy Odrą i Bugiem. Na marginesie;
słyszałam o węgierskich gołąbkach w liściach z kapusty kiszonej w całych
główkach, a duszonych w sosie z papryką i polewanych śmietana na talerzu. Jak
będę na Węgrzech to spróbuję. Wracając do opowieści. Z pozostałej kapusty
zrobiłyśmy farsz do placka.
Od przynajmniej trzech pokoleń placek z kapustą jest sztandarowym pomysłem
gościowym u nas w domu i w paru zaprzyjaźnionych rodzinach, którym się
spodobało i pomysł kupiły. Zależnie od sezonu różne jest nadzienie. W maju -
czerwcu z młodej kapusty, potem z cukrowej, a potem potem z kiszonej. Zawsze
kapustę trzeba ugotować ( młodą udusić), odlać wodę, podsmażyć na patelni
dodając tłuszczu ( masło do młodej kapusty, olej do cukrowej i kiszonej), soli
i pieprzu. Kapusta ma być w kawałkach, nie paciaja. I teraz UWAGA!!! Tajna
przyprawa do kapusty: jak się ją podsmaża, to pozwolić leciutko się jej
przypalić, ale tak ciut ciut ( cały czas mieszając).Można słodką kapustę lekko
zakwasić jabłkiem albo sokiem z cytryny, to według uznania. I już.
Ciasto kruche drożdżowe: 5 dkg drożdży, szklanka mleka, łyżeczka cukru do
drożdży, łyżeczka soli, 1/2 kostki smalcu albo Planty, 1/2 kg mąki, parę
kropli olejku cytrynowego.
Miesi się jak zwykłe kruche, tylko dodaje się podrośnięty rozczyn drożdżowy.
Nie trzeba czekać aż wyrośnie. Podzielić ciasto na dwie części, rozwałkować,
wykleić formę, włożyć kapustę i- w wersji bogatszej położyć ćwiartki jajek
ugotowanych na twardo - przykryć drugą połową ciasta. Mocno skleić brzegi,
posmarować jajkiem, upiec. Niezłe jest na ciepło, ale ja nie lubię, bo farsz
się rozjeżdża. Natomiast na zimno...A i tak najwdzięczniej piec nieduże
porcje, coś jak pierożki tylko wycinane miseczką a nie szklanką.
Tytuł cyklu: "Kulinarki Kudłatej"
Tytuł odcinka "Placek z kapustą"
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-09 08:32:48
Temat: Re: Kapusta bez zasmazkik...@p...onet.pl napisala:
> (...)
> słyszałam o węgierskich gołąbkach w liściach z kapusty kiszonej w całych
> główkach, a duszonych w sosie z papryką i polewanych śmietana na talerzu.
W tym roku mam zamiar spróbować zakisić liście chrzanu na gołąbki,
sos z papryką też może być :-)
(...)
> I teraz UWAGA!!! Tajna
> przyprawa do kapusty: jak się ją podsmaża, to pozwolić leciutko się jej
> przypalić, ale tak ciut ciut ( cały czas mieszając).
Ooo, to te liście ze spodu garnka z gołąbkami tez dorzucę.
dzieki, niechaj Ci ciasta dobrze rosną :-)
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-09 09:29:32
Temat: Re: Kapusta bez zasmazki
>Od przynajmniej trzech pokole? placek z kapust? jest sztandarowym pomys?em
>go?ciowym u nas w domu i w paru zaprzyja?nionych rodzinach, którym si?
>spodoba?o i pomys? kupi?y. Zale?nie od sezonu ró?ne jest nadzienie. W maju -
>czerwcu z m?odej kapusty, potem z cukrowej, a potem potem z kiszonej.
>Tytu? cyklu: "Kulinarki Kud?atej"
>Tytu? odcinka "Placek z kapust?"
Podpisuje sie pod plackiem z kapucha. jadlam i pamietam....to
jest tak troche jak kulebiak na szybko ;))))) ale jaaaakie dobre!
Krysia
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeeds.com The Largest Usenet Servers in the World!
------== Over 100,000 Newsgroups - Ulimited downloads - 19 servers ==-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |