Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kefir dobry na wszystko! Kefir dobry na wszystko!

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kefir dobry na wszystko!



następny post »
X-Received: by 2002:a1f:8253:: with SMTP id e80-v6mr194037vkd.14.1526040487839; Fri,
11 May 2018 05:08:07 -0700 (PDT)
X-Received: by 2002:a1f:8253:: with SMTP id e80-v6mr194037vkd.14.1526040487839; Fri,
11 May 2018 05:08:07 -0700 (PDT)
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!weretis.net!feeder4.news.weretis.net!news.redatomik.org!newsfeed.xs4all.n
l!newsfeed8.news.xs4all.nl!85.12.16.70.MISMATCH!peer03.ams1!peer.ams1.xlned.com
!news.xlned.com!peer03.am4!peer.am4.highwinds-media.com!peer02.iad!feed-me.high
winds-media.com!news.highwinds-media.com!x25-v6no1017813qto.0!news-out.google.c
om!p41-v6ni70qtp.1!nntp.google.com!x25-v6no1017803qto.0!postnews.google.com!gle
groupsg2000goo.googlegroups.com!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Date: Fri, 11 May 2018 05:08:07 -0700 (PDT)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=79.191.107.219;
posting-account=zM1RagoAAABTI00siSfGoyMwfAGqCgDP
NNTP-Posting-Host: 79.191.107.219
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <e...@g...com>
Subject: Kefir dobry na wszystko!
From: i...@g...pl
Injection-Date: Fri, 11 May 2018 12:08:08 +0000
Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Received-Bytes: 2832
X-Received-Body-CRC: 1003868177
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:380465
Ukryj nagłówki

Warto pić go codziennie i robić go samemu, aby uniknąć domieszek niewiadomoczego.
Odkąd go pijemy, odczuwamy brak jakichkolwiek dolegliwości trawiennych - nawet
nadkwaśność i zgaga (u MŚK) to już wspomnienie. Odczuwamy istny przypływ sił (no jak
inaczej nazwać stan, w którym moje wczorajsze i przedwczorajsze kopanie dołków i
sadzenie w nich 50 sporych karp dalii i 100 krzaków pomidorów oraz podlanie tego
wszystkiego konewką nie zaburzyło w niczym mojego dobrego samopoczucia??? - he he,
no, powiedzmy, poza niewielkimi zakwasami).
Kefir rzeczywiście jest zdrowy i orzeźwiający.
https://dietetycy.org.pl/kefir-wlasciwosci/

Kefir robię sama. Wypijamy go przynajmniej litr dziennie, szczegolnie w upalne dni
jak teraz. Kupuję kefir Krasnystaw - wypijamy większość, a do reszty (ok.pół szklanki
plus cenne resztki na ściankach butelki) dolewam nieco mleka pasteryzowanego (nie
UHT!!!), zakręcam, mocno mieszam aby wypłukać dokładnie resztki kefiru. Popłuczyny
wlewam do butelki z resztą użytego pasteryzowanego mleka, zakręcam, znowu lekko
mieszam poruszajac zamknietą butelką. Poluzowuję nakrętkę aby wchodziło powietrze
konieczne do zachodzenia fermentacji i tak pozostawiam w spokoju w temperaturze
pokojowej - latem na 24 h, zimą na 48 h.
Uzyskany kefir wypijamy, resztek używając jak wyżej do sporządzenia nowego. Najlepiej
robić to dalej już w szklanym dzbanku.

 
Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
13.05 Trybun
14.05 d...@g...com
14.05 Akarm
14.05 d...@g...com
14.05 Jarosław Sokołowski
14.05 Akarm
14.05 FEniks
14.05 d...@g...com
14.05 Akarm
14.05 d...@g...com
15.05 Roman Tyczka
15.05 Akarm
15.05 Roman Tyczka
15.05 Akarm
15.05 Nuel
To.
Gruszkami zasypanam!
Arszenik w ryzu
jabłka
Moje kuchenne ,,teorie" ?
co z tą jarzębiną
Buraczki do słoika
Gruziński sos tkemali!
Cytrynowe przetwarzanie.
Urodzaj ?
Mięso ze sklepu...
Precz z aluminiowymi formami!
Prosecco
Reklama pomidorów z Lidl
Ciasto
Pis wprowadza bat na kościół
Hybryda
A jednak karzą za zabójstwo prenatalne
A jednak karzą za zabójstwo prenatalne
TVP1HD - piękny koncert.
Popływamy?
A propos Miedzymorza
Żurawie odleciały?
także dziewczyny rzucają kamieniami
Jak działa rosyjski troll
Klimat sie (nie) zmienia
Demonstrowali
Ruch Narodowy - Wybory Samorządowe 2018.
Domagają się mężczyzn
Co grozi za krytykowanie prawicowego kandydata


  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X