« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-07-08 15:55:32
Temat: Kiełbasy własnej roboty.Potrzebuje przepisów i technologii na wykonanie "swojskich" kiełbas (polską,
pasztetową, kaszankę, salceson, itp.).
Z góry serdecznie dziękuje.
Piotr Szuta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-07-09 15:20:52
Temat: Re: Kiełbasy własnej roboty.KIEŁBASA WĘDZONA
4 kg wieprzowiny (łopatka, karkówka, ścinki), 1 kg wołowiny bez błon, 75 dag
słoniny, 10 - 15 dag soli, 1 dag saletry, 5 g pieprzu, 5 g gorczycy grubo
łuczonej, pare ziaren zmieloego ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku
(roztartego z solą) ; jelita.
3/4 wołowiny pokrajać w cieńkie plastry, potem w nieduże paseczki. Pozostałą
część wołowiny i wieprzowinę zemleć, dodać saletrę i sól, dobrze wymieszać i
pozostawić na parę godzin. Następnie dodać zmieloe korzenie i roztarty z
solą czosnek, wymieszać i zostawić do zmacerowania. ięso dobrze wyrobić, tak
żeby wytworzyła się jednolita masa. Napełniać ściśle jelita (maszynka z
odpowiednia przystawką do nabijania jelit - kupisz bez problemu), uważać by
nie wpychać powietrza (powietrze można uunąć nakłuwając jelito szpilką)
Końce kiełbas zawiązać. Gotowe kiełbasy powiesić na drążku do osuszenia.
Następnego dnia kiełbasy wędzić w zimnym dymie przez 5 - 7 dni (po kilka
godzin dzienie).
K - 2
Jeśli cię to nie zniechęci to mogę przesłać inne.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |