Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Kiszenie ogórków w domu
Date: Mon, 04 Jul 2016 14:30:37 +0200
Organization: private
Lines: 41
Message-ID: <o...@t...home>
NNTP-Posting-Host: 78.10.92.176
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1467635441 27795 78.10.92.176 (4 Jul 2016 12:30:41
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 4 Jul 2016 12:30:41 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:372316
Ukryj nagłówki
Cześć!
Ostatnio dyskutowaliśmy tu o kiszeniu kapusty w domu.
Podrzuciłem solidne kompendium wiedzy na ten temat. Ku pamięci:
http://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11920-rok-1955-k
iszenie-kapusty/
Na szczęście kiszenie ogórków jest znacznie częstszym procederem w domach,
a równie łatwym i przynoszącym również wspaniałe wyniki :)
Teraz właśnie jest sezon na kiszenie ogórów!
Tutaj dwa artykuły z Hasła Ogrodniczego, wyczerpująca informacja (polecam
też archiwum na tym portalu):
O ogórkach:
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1828
O samym kiszeniu:
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1872
Mamy do czynienia z tą samą fermentacją mlekową, wiele informacji jest
podobnych dla kapusty i ogórków, ale są też pewne różnice wynikające z
rodzaju surowca i pewnych odmienności w spodziewanych efektach.
Warto "zapamiętać" wszystkie trzy linki. A jeśli ktoś chce podyskutować
tutaj - zapraszam!
--
Trefniś
|